A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete Növényvédelmi klubdélutánt szervez

2024.    április 18. (csütörtök) 16 órától

ZÁKÁNYSZÉK, MŰVELŐDÉSI HÁZ

 ELŐTÉRBEN AZ  INTEGRÁLT  NÖVÉNYVÉDELEM címmel.

 Felvezető előadás: Dr. Albert Réka mg tudományok doktora, növényorvos

Téma: Integrált növényvédelemmel a károsítók ellen

Előadók:

 

  1. Dr. Hódi László gyombiológus, növényvédő szakmérnök

Téma: Egyszikű gyomnövények terjedése

 

  1. Négyökrűné Juhász Mária falugazdász

Téma: Vidékfejlesztési pályázatokról tájékoztatás

 

  1. Almási Krisztián növényorvos

Téma: Biológiai növényvédelem hajtatásban

 

  1. Gyekiczki Bernadett szaktanácsadó, Biocont Kft

Téma: Biológiai lehetőségek a növényvédelemben

 

  1. Mile Lajos szaktanácsadó, növényvédő szakmérnök

Téma: Előrejelzési módok a növényvédelemben

 

  1. Márki Anita szaktanácsadó, növényorvos

Téma: Mikrobiológiai készítmények a növényvédelemben

A rendezvényen való részvétel ingyenes. Várunk minden érdeklődőt!

 

FELHÍVÁS

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara országos felmérése lejárt szavatosságú növényvédőszer-készletekről

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara 2022-ben nagyszabású országos akció keretében közel 300 tonna lejárt szavatosságú növényvédő szer begyűjtését, szakszerű elszállítását és ártalmatlanítását szervezte meg és bonyolította le. A projekthez szükséges forrást az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatása biztosította.

Bár a korábbi begyűjtési és megsemmisítési akció sikeres volt, tagságunktól rendszeresen érkeznek információk, melyek szerint időről időre kerülnek elő régen lejárt felhasználhatósági idejű vagy visszavont hatóanyagú készítmény tételek.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara továbbra is kiemelt ügynek tartja természeti környezetünk védelmét. Ezért 2024. januárjában felvettük a kapcsolatot az Energiaügyi Minisztérium Hulladékgazdálkodási és Koncessziós Főosztályával, azzal a kéréssel, hogy amennyiben van rá lehetőség, támogasson egy ismételt országos begyűjtési és megsemmisítési akciót. Az EM megkeresésünkre pozitív választ adott, azonban az egyeztetések folytatásához szükséges ismernünk az akció várható költségeit. A költségek megállapításához a fel nem használt növényvédőszer-készletekről olyan információkkal kell rendelkeznünk, mint azok származási ideje, tárolási helye, milyensége és mennyisége.

Ezen információkat a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara egy online kérdőíves felmérés keretében gyűjti. A kérdőív az Európai Bizottság által üzemeltett EU Survey szolgáltatás felületén érhető el 2024. február 29. 24:00 óráig az alábbi linken:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/NMNK_2024_evi_felmerese

Az online kérdőív egyszerűen, néhány perc alatt kitölthető. A kitöltéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekre választ kap a jelen felhíváshoz mellékelt Kitöltési útmutató c. dokumentumból. A Kitöltési útmutató az online felületen is elérhető. A kötelezően megadandó személyes adatokat a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara a felméréshez tartozó Adatkezelési tájékoztatóban (elérhető az online felületen, illetve a https://magyarnovenyorvos.hu/ weboldalon) ismertetett célokból gyűjti és kezeli, azokat harmadik félnek tovább nem adja.

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a felmérés elsődleges célja az, hogy a készletekről olyan mélységű információkkal rendelkezzünk, melyek alapján a begyűjtés, az elszállítás és a szakszerű ártalmatlanítás költségei megtervezhetőek, ezen költségek ismerete feltétel a támogatás igényléséhez. A felmérés másodlagos célja, hogy a támogatás elnyerése esetén a készletek begyűjtése és elszállítása megszervezhető és lebonyolítható legyen. A készletekért felelősöket semmilyen hatósági szankció nem fenyegeti a felmérésben való részvétel esetén, ezért kérünk minden érintettet a kérdőív kitöltésére! Az akció megvalósulása esetén a már fel nem használható és lejárt szavatosságú készletek összegyűjtése és szakszerű megsemmisítése a felmérésben részt vevők számára díjmentes! A személyes adatok és információk az akció megszervezéséhez és lebonyolításához feltétlenül szükségesek. Az országos akcióhoz szükséges támogatás elnyerése esetén a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi koordinátorai lépnek majd kapcsolatba a felmérésben adatot szolgáltatókkal.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara a felmérés alapján készült, személyes adatokat nem tartalmazó statisztikákat legkésőbb 2024. március végéig a https://magyarnovenyorvos.hu/ weboldalon közzé teszi. A felmérésben részt vevők az általuk megadott e-mail címen folyamatosan tájékoztatást kapnak az akcióval kapcsolatos további tudnivalókról.

Ezúton kérek minden érintettet, éljen a lehetőséggel, vegyen részt felmérésünkben!

Tegyünk együtt környezetünk védelméért és a mezőgazdaság társadalmi megítélésének javításáért!

Figyelem!

80 órás növényvédelmi alaptanfolyam szervezésére kerül sor a 43/2010. FVM rendeletben előírtak alapján. A tanfolyamok kezdete: 2024. április 20. szombat 14 óra Helye: Hmvhely, SZTE Mg. Kar kollégiuma. További információ: 30/636-1107 telefonszámon.

 

Mérnöki továbbképzés 2024. évben

Növényvédelmi felsőfokú végzettséggel rendelkezők részére továbbképzést szervezünk 2024. december 2-től 6-ig Hódmezővásárhely, Andrássy út 15. szám alatti SZTE Mg Kar Kari Tanács termében. A továbbképzés kezdésének időpontja: december 2.    9 óra.  Jelentkezési lapot az iroda kiküldi azon kamarai tagok részére, akik az utolsó kamarai továbbképzésen részt vettek. Információ: 30/636-1107 telefonszámon.

A 2008. évi LXVI. törvény 16. § (3) bekezdés b) pontja előírja a FELIR azonosító feltüntetését a növényorvosi vényen.

A következő módon lehet FELIR azonosítót generálni:

portal.nebih.gov.hu honlapon az ügyfélprofil/e-ügyintézés, részen kell belépnie a saját ügyfélkapus jelszójával. Amennyiben még nem szerepel a NÉBIH rendszerében,  kérjük mindenképpen a saját adatokkal regisztráljanak. Válassza „ Tevékenységek” csempét és a „FELIR azonosítót kérek” utána kiválassza a szakterületet” Növényvédelem ” és a” Növényorvosi tevékenységet”, utána generál magának FELIR azonosítót.Akinek másik tevékenységből van FELIR azonosítója a plusz tevékenységet ugyan itt kell hozzá regisztrálnia.

Olyen esetekben amennyiben nincsen benne a listában a növényorvos jelezni kell a hiányosságot a NÉBIH szakiranyito@nebih.gov.hu e-mail címén, és egyúttal meg kell adni a lakcímét, kamarai azonosító számát, FELIR számát, amely alapján a NÉBIH kezdeményezi a MÁK-nál a növényorvosok listájának kiegészítését.

Ha a lista kiegészítése megtörtént, a NÉBIH vissza fog jelezni az e-mail küldője részére. Amennyiben a növényorvos nem rendelkezik FELIR azonosítóval, regisztrálnia kell a NÉBIH FELIR rendszerében, és ott a növényvédelemhez tartozó tevékenységeket kell kiválasztania. A regisztrációt a következő linken található rendszeren keresztül tudja elvégezni: http://portal.nebih.gov.hu/felugyeleti-dij Amennyiben problémája vagy kérdése van a regisztráció kapcsán, kérjük forduljon a FELIR ügyfélszolgálathoz.

A FELIR ügyfélszolgálat elérhetőségei

Telefon: 06-1/336-9024
Fax: 06-1/336-9230
E-mail: felir@nebih.gov.hu
Levelezési cím: 1525 Budapest Pf.: 121

 

  • A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet 19. §-a alapján az I. és II. forgalmi kategóriájú növényvédő szer vásárlására és szállítására, az arra nem jogosult személy csak a szakirányító által kiállított, egyszeri vásárlásra jogosító növényvédelmi-növényorvosi vénnyel jogosult.
  • Az elektronikus növényorvosi-vény rendszer e-veny.hu  alatt érhető el. A felhasználónak a rendszer használatához regisztrálni szükséges. A belépéshez azonosítóra van szükség, ami a növényorvos engedélyének száma lesz. Az azonosító beírása után be kell írni az egyedi jelszót. A jelszót a felhasználó a rendszertől kapja e-mailben a regisztrációja során.
  • A papíralakú növényorvosi vény az irodánál vásárolható, melyet személyesen lehet átvenni.