1.Megfigyelés:2023.03.13.-03.19. 11.hét:

Őszi búza: Az állomány sűrűsége jó, az ősszel elvetett gabonák egyenletesen kikeltek,fejlettségük viszont parcellánként eltérő,a korábban elvetettek már egynóduszos állapotúak,16-17 cm magasak,a későbbi vetések a bokrosodás végén tartanak,7-8 cm-ek. A bokrosodás 3-5 szál között alakult ki. Az elővetemény tekintetében a szármaradványokkal erősen terhelt táblákban (napraforgó, kukorica) az állomány kisebb,és fakóbb zöld. A kiszórt nitrogén fejtrágya hatását segíti a múlt héten lehullott 13 mm eső.
Gombabetegség csak a dúsabb állományban látható, az is még az ősszel kialakult lisztharmat telepek formájában, mert még az idei fertőzés nem indult el. Gyomosodás az ősszel kikeltektől adódik (szőnyeggyomok,pipacs) s az egyszikűek (rozsnok,nagy széltippan ).
Védekezni még nem célszerű, szemben az őszi árpa esetében, ahol a levélbetegségek többsége fellelhető s a gyomosodás is nagyobb mértékű.

Őszibarack: Fenológiája a virágbimbók megduzzadásánál tart, a rózsaszín virágszirmok már kikandikálnak. A hajtásrügyek rügypikkelyei is kezdenek szétnyílni,de még a levélcsúcsok nem bújtak ki. Az éves vesszőkön és a többéves részeken is mézgásodás figyelhető meg, ami a monília jelenlétére utal. Sürgős-aki még nem végezte el-a rezes lemosó permetezés, e hét végéig ez még lehetséges. A tafrína és monília ellen így később nagyobb eséllyel vehetjük fel a harcot.

Szőlő: Fenológiája még a nyugalmi állapotnál tart, nincs még „könnyezés”. A tavalyi szárazság következménye, hogy az éves vesszők fele elszáradt, hiszen a sejtek differenciálódása nem volt megfelelő a víz és azt magával vonó tápanyaghiány miatt.
Károsítók közül kevés pajzstetűt, kevés tarka szőlőmoly bábot, s viszonylag sok amerikai lepkekabóca telepet (szürkés szövedék, korompenészes bevonat) lehet találni. Gyomok közül az ősszel kikeltek már virítanak (gólyaorr, aggófű, árvacsalán).
Védekezési teendő még nem időszerű.
Csongrád- és térsége, 2023. március 13. Szabadkai Imre

2. Megfigyelés: 2023.03.20-03.26.         12. hét:  

Őszi búza:  Kevés csapadék hullott az elmúlt héten (6 mm), mely kis segítséget nyújt a tápanyag felvételéhez és a kultúrnövény fejlődéséhez. Új levélkárosító gombafertőzés nincs, a gyomok közül is csak a korábban kikeltek díszlenek. Ezen a héten még célszerű kivárni a védekezések elindítását.

Őszibarack:Tovább duzzadtak a virágbimbók, de még nincs kibontakozott virágszirom. A hajtásrügyekből viszont már kibújtak a levélcsúcsok, 2-3mm hosszúak, ilyenkor a réztartalmú szerek közül már csak a tribázikus rézszulfátot szabad használni (Cuproxát), mert sok fajta érzékeny a rézoxikloridra, rézhidroxidra, és a bordói lére. A hét második felében el lehet kezdeni a szerves hatóanyagú, tafrína elleni lombvédelmet (Folicur Solo, Delán 700 WG, Score 250 EC, Syllit 400 SC).

Szőlő:  Megindult a nedvkeringés a tőkékben (könnyezés-03.18.). Most már az áttelelő károsítók ellen (lisztharmat, pajzstetű, atka, kabóca) el lehet kezdeni a lemosó permetezést olajos kénnel (Agrokén, Nevikén). Ilyenkor jobb a kén + parafinolajos kombináció, mint a növényi olajos. Aki tud, még használhat házi készítésű téli hígítású mészkénlevet, mert kereskedelm forgalomban már nincs. Sorok gyomirtásában még célszerű kivárni.

Csongrád – és Térsége, 2023.03.19.                 Szabadkai Imre

3. Megfigyelés: 2023.03.27.-04.02.   13. hét:

Őszi búza: Szépen fejlődnek a vetések, fenológiájuk az 1-2 nódusznál tart, magasságuk  20-25 cm-es, ami jóval  meghaladja a korábbi két év fejlettségét. A dús állomány, az éjszakai harmatok, a kevés eső (2mm), és a kedvező hőmérséklet a legtöbb parcellában előhozta a lisztharmat fertőzést. Az új, szürkésfehér, kiemelkedő telepek a talajszinthez közeli leveleken és száron vannak, a felső két levél még egészséges. Ugyancsak az alsó leveleken szórványosan pirenofórás, helmintosporiumos és szeptóriás levelek találhatók, de még gyenge a fertőzés. Gyomok közül a kétszikű T1 -esek az uralkodóak, sok parcellában az 1-2 leveles egyszikűek is jelen vannak (rozsnok, nagy széltippan). A héten feltétlen indítani kell a védekezéseket, ha az időjárás engedi. Gyomirtó szert az adott parcella gyomösszetételéhez kell választani, lombvédelemre az egy hatóanyagú gombaölő szer is megfelel (tebukonazol), s hozzá adni még lombtrágyát vagy biostimulátort (AÖP program).

Őszibarack: Teljes virágzásban díszlenek a fák, az 5-6 leveles levélcsokrok pedig 15-25 mm hosszúak. A tafrína fertőzéshez ideális az állapot, ezért a védekezést el kell végezni a korábban felsorolt szerekből választva. Most ajánlatos egy kontakt és egy felszívódó szert kombinációban használni.

Szőlő: Tovább folytatódik a könnyezés, de a borszőlőnél még nincs rügyduzzadás, csak védett déli fekvésben lévő korai csemegeszőlők rügypikkelyei nyíltak már szét. Lehet folytatni az olajos-kénes lemosó permetezést az áttelelő károsító ellen (lehetőleg ne egy fagyos éjszaka előtt). A sorok gyomirtó szeres védekezésével még lehet várni.

Csongrád-és térsége  2023.03.26.      Szabadkai Imre