1.Megfigyelés:2023.03.13.-03.19. 11.hét:

Őszi búza: Az állomány sűrűsége jó, az ősszel elvetett gabonák egyenletesen kikeltek,fejlettségük viszont parcellánként eltérő,a korábban elvetettek már egynóduszos állapotúak,16-17 cm magasak,a későbbi vetések a bokrosodás végén tartanak,7-8 cm-ek. A bokrosodás 3-5 szál között alakult ki. Az elővetemény tekintetében a szármaradványokkal erősen terhelt táblákban (napraforgó, kukorica) az állomány kisebb,és fakóbb zöld. A kiszórt nitrogén fejtrágya hatását segíti a múlt héten lehullott 13 mm eső.
Gombabetegség csak a dúsabb állományban látható, az is még az ősszel kialakult lisztharmat telepek formájában, mert még az idei fertőzés nem indult el. Gyomosodás az ősszel kikeltektől adódik (szőnyeggyomok,pipacs) s az egyszikűek (rozsnok,nagy széltippan ).
Védekezni még nem célszerű, szemben az őszi árpa esetében, ahol a levélbetegségek többsége fellelhető s a gyomosodás is nagyobb mértékű.

Őszibarack: Fenológiája a virágbimbók megduzzadásánál tart, a rózsaszín virágszirmok már kikandikálnak. A hajtásrügyek rügypikkelyei is kezdenek szétnyílni,de még a levélcsúcsok nem bújtak ki. Az éves vesszőkön és a többéves részeken is mézgásodás figyelhető meg, ami a monília jelenlétére utal. Sürgős-aki még nem végezte el-a rezes lemosó permetezés, e hét végéig ez még lehetséges. A tafrína és monília ellen így később nagyobb eséllyel vehetjük fel a harcot.

Szőlő: Fenológiája még a nyugalmi állapotnál tart, nincs még „könnyezés”. A tavalyi szárazság következménye, hogy az éves vesszők fele elszáradt, hiszen a sejtek differenciálódása nem volt megfelelő a víz és azt magával vonó tápanyaghiány miatt.
Károsítók közül kevés pajzstetűt, kevés tarka szőlőmoly bábot, s viszonylag sok amerikai lepkekabóca telepet (szürkés szövedék, korompenészes bevonat) lehet találni. Gyomok közül az ősszel kikeltek már virítanak (gólyaorr, aggófű, árvacsalán).
Védekezési teendő még nem időszerű.
Csongrád- és térsége, 2023. március 13. Szabadkai Imre

2. Megfigyelés: 2023.03.20-03.26.         12. hét:  

Őszi búza:  Kevés csapadék hullott az elmúlt héten (6 mm), mely kis segítséget nyújt a tápanyag felvételéhez és a kultúrnövény fejlődéséhez. Új levélkárosító gombafertőzés nincs, a gyomok közül is csak a korábban kikeltek díszlenek. Ezen a héten még célszerű kivárni a védekezések elindítását.

Őszibarack:Tovább duzzadtak a virágbimbók, de még nincs kibontakozott virágszirom. A hajtásrügyekből viszont már kibújtak a levélcsúcsok, 2-3mm hosszúak, ilyenkor a réztartalmú szerek közül már csak a tribázikus rézszulfátot szabad használni (Cuproxát), mert sok fajta érzékeny a rézoxikloridra, rézhidroxidra, és a bordói lére. A hét második felében el lehet kezdeni a szerves hatóanyagú, tafrína elleni lombvédelmet (Folicur Solo, Delán 700 WG, Score 250 EC, Syllit 400 SC).

Szőlő:  Megindult a nedvkeringés a tőkékben (könnyezés-03.18.). Most már az áttelelő károsítók ellen (lisztharmat, pajzstetű, atka, kabóca) el lehet kezdeni a lemosó permetezést olajos kénnel (Agrokén, Nevikén). Ilyenkor jobb a kén + parafinolajos kombináció, mint a növényi olajos. Aki tud, még használhat házi készítésű téli hígítású mészkénlevet, mert kereskedelm forgalomban már nincs. Sorok gyomirtásában még célszerű kivárni.

Csongrád – és Térsége, 2023.03.19.                 Szabadkai Imre

3. Megfigyelés: 2023.03.27.-04.02.   13. hét:

Őszi búza: Szépen fejlődnek a vetések, fenológiájuk az 1-2 nódusznál tart, magasságuk  20-25 cm-es, ami jóval  meghaladja a korábbi két év fejlettségét. A dús állomány, az éjszakai harmatok, a kevés eső (2mm), és a kedvező hőmérséklet a legtöbb parcellában előhozta a lisztharmat fertőzést. Az új, szürkésfehér, kiemelkedő telepek a talajszinthez közeli leveleken és száron vannak, a felső két levél még egészséges. Ugyancsak az alsó leveleken szórványosan pirenofórás, helmintosporiumos és szeptóriás levelek találhatók, de még gyenge a fertőzés. Gyomok közül a kétszikű T1 -esek az uralkodóak, sok parcellában az 1-2 leveles egyszikűek is jelen vannak (rozsnok, nagy széltippan). A héten feltétlen indítani kell a védekezéseket, ha az időjárás engedi. Gyomirtó szert az adott parcella gyomösszetételéhez kell választani, lombvédelemre az egy hatóanyagú gombaölő szer is megfelel (tebukonazol), s hozzá adni még lombtrágyát vagy biostimulátort (AÖP program).

Őszibarack: Teljes virágzásban díszlenek a fák, az 5-6 leveles levélcsokrok pedig 15-25 mm hosszúak. A tafrína fertőzéshez ideális az állapot, ezért a védekezést el kell végezni a korábban felsorolt szerekből választva. Most ajánlatos egy kontakt és egy felszívódó szert kombinációban használni.

Szőlő: Tovább folytatódik a könnyezés, de a borszőlőnél még nincs rügyduzzadás, csak védett déli fekvésben lévő korai csemegeszőlők rügypikkelyei nyíltak már szét. Lehet folytatni az olajos-kénes lemosó permetezést az áttelelő károsító ellen (lehetőleg ne egy fagyos éjszaka előtt). A sorok gyomirtó szeres védekezésével még lehet várni.

Csongrád-és térsége  2023.03.26.      Szabadkai Imre

4.Megfigyelés:2023.04.03.-04.09.     14.hét:

Őszi búza:A fejlettebb állományok a harmadik nóduszt hozzák,kiváló vitalitással rendelkeznek,melyhez hozzásegített az elmúlt hét 10 mm-es csapadéka. Lombfertőző gombák közül uralkodó a lisztharmat, de terjedt a szeptória és a helmintospórium is. Gyomok közül az acat sarjadása még nem látható, s nem kelt még ki az árvakelésű napraforgó sem. A védekezések lassúbb ütemben folytak a szeles, csapadékra hajló időjárás miatt. A héten most már sürgős a gyomirtás és a lombvédelem elvégzése. Vetésfehérítő bogár még nem jelent meg.

Őszibarack: Néhány levélkén felfedezhető a tafrína tünete, mely deformálódást, pirosodást okoz. Másik kórokozó a monília, mely az éves vesszők háncsszövetének felrepedése helyén mézgafolyást eredményez, mely végül vesszőelhaláshoz vezet. E két betegség ellen a hűvös-nedves időjárás miatt 7-8 naponta szükséges védekezni,mivel az őszibarack is a legfogékonyabb stádiumban van. A kajszibarackot a fagy elvitte.

Szőlő: Megindult a rügyduzzadás,a fényes-barna rügypikkelyek szétnyíltak,s alatta gyapjas-barnás levélkék látszanak (gyapjas stádium).Még a hét első felében lehet végezni az olajos-kénes lemosó permetezést,de már inkább az alsó dózissal (3 %-os töménység). Gyomok közül legfeltűnőbb az aggófű sárga virágjával, de jelentős a gólyaorr és árvacsalán mennyisége is, valamint az ősszel kelő egyszikűek. Gyomirtás végrehajtásával még egy hetet célszerű várni, hogy a nyári időszak közepéig tolódjon ki a csírázás gátló szerek védőhatása.

Csongrád- és térsége, 2023.04.02.         Szabadkai Imre

5.Megfigyelés:2023.04.10.-04.16.  

Őszi búza: A fejlettebb állományok 40 cm-ek, ötödik levelet hozzák, dúsak. Az egész heti párás. nedves idő, kevés csapadékkal (11 mm) tovább erősítette a lisztharmat fertőzést. A búzaszár alsó 5 cm-es magasságáig sűrű, szártölelő telepek vannak, de már látható a harmadik levél magasságában is. Egyéb lombfertőzést kiváltó gomba terjedése megtorpant. Megjelent a vetésfehérítő imágó, a levélen 1-2 cm hosszú, keskeny hámozgatás látható. Károsítása még gyenge,100 négyzetméterenként 1-2 imágó található. Gyomosodás nem számottevő, de aki még nem végezte el a gyomirtást, a zászlós levél megjelenéséig használható szert kell választani, összekötve a lombvédelemmel a gombabetegségek ellen. Ha a vetésfehérítő bogár ellen kell védekezni, a 10 ha felett gazdálkodóknak kötelező az elektronikus permetezési napló vezetése. A rovarölő szer kiválasztásánál figyelembe kell venni az AÖP feltételrendszerét.

Őszibarack: Fagyokat a virágok 80 % átvészelte. A védett ültetvényekben is fellelhetők a tafrína fertőzés nyomai, melyhez optimális ez az időjárás. Feladat a védekezések ismétlése, kétszeri azonos szer használata után célszerű változtatni a szerkombináción.

Szőlő: Még a gyapjas stádiumnál tart a növény, nem látható zöld levelecske. A kihelyezett tarka szőlőmolycsapda még nem fogott lepkét, a hideg miatt nem kezdődött el a rajzás. Erdő melletti parcellák szélső soraiban a rügyek kirágását végzik a kendermagbogarak, mivel az erdő lehullott avarjában telelnek át, s most bevonulnak a táplálékot jelentő szőlők közé. Ahol szükséges, védekezni lehet ellene (Decs Mega,Mospilan,Coragen,Sumi Alfa). Eljött a sorok gyomirtásának időszaka, tankkombinációban csírázás gátló egy- és kétszikű irtó (pendimetalin és flumioxazin hatóanyagok), valamint a kikelt gyomok ellen glifozát hatóanyagú szert kell választani.

Kukorica: Mivel a heti középhőmérséklet 5 fok volt,így a talajhőmérséklet is messze elmarad a 10-12 foktól,ezért nem érdemes elkezdeni a vetést.

Csongrád- és térsége,2023.04.09.    Szabadkai Imre

6. Megfigyelés:2023.04.17.-04.23.   16.hét:

Őszi búza: Tombol a lisztharmat, a bokrosodáskori alsó levelek mind betegek. A fentebbi leveleken, száron is élő telepek vannak. Egyéb gombabetegség kevés van. Vetésfehérítő bogár rajzása nem erősödött. Gyomok közül kibújtak az árvakelésű napraforgók. Ha korábban volt gyomirtás, akkor most ellene lehet olcsó hormont használni (MCPA).Célszerű minden parcellát szemlézni,mert a lisztharmat ellen valószínű,hogy kell egy második lombvédelmet is beiktatni.

Kukorica: Elkezdődött a vetés, de inkább a magágy előkészítés folyik nagyobb ütemben, melynek minősége nem tökéletes, sok helyen csomókban megmaradtak a gyomok. Ezt lehet még glifozátos gyomirtással kezelni vetés előtt, vagy vetés után 1-2 napig.

Szőlő: Megkezdődött a rügyfakadás, egy-egy zöld levélcsúcs már kilátszik a rügypikkelyek alól. Ez a hét a legalkalmasabb a sorok alapgyomirtásának elvégzésére vagy az univerzális Chikarával, vagy tankkombinációban csírázás gátló egy- és kétszikűirtóval (pendimetalin és flumioxazin hat.any.)+glifozát a kikelt gyomok ellen. A kihelyezett tarka szőlőmoly csapda egy hét alatt mindössze 1 lepkét fogott.

Őszibarack: A permetezett fákon, érzékeny fajtákon is megjelent a tafrína. A  levélrozetták legújabb egy-két levelén piros elszíneződés, deformáció, hólyagosodás látható. Újabb védekezés szükséges ellene. Megkezdődött a keleti gyümölcsmoly rajzása, üteme még kicsi, károsítása sincs, még nem kell védekezni ellene. Levéltetvek sincsenek még, igaz,hogy a szabadban egyik Prunus fajon (labdarózsa) már jelen vannak a fekete levéltetvek.

Csongrád-és térsége,2023.04.16.            Szabadkai Imre

7.Megfigyelés.  2023.04.24.-04.30.    17.hét:

 Őszi búza: Az elmúlt hét első felében négy esős nap 19 mm csapadékot hozott, ideális feltételeket teremtve a lisztharmat fertőzésének, mely a nem védett parcellákon már a negyedik levél magasságában is megjelent. A kezelt parcellákon elhalóban vannak a lisztharmat telepek. Egyéb gombabetegségek közül kevés szeptória, helmintospórium van, egy levélen (véletlenszerűen) találtam vörös rozsdát. A gyomirtási időszaknak vége van, az 50-70 cm-es magasságú, sűrű búzák talajszintjében sorvadnak el a szőnyeggyomok.

Kukorica: Lassú ütemben halad a vetése, de kelő állományt még nem találtam. A kelés előtti gyomirtásnak (preemergens) most van az időszaka, de inkább ajánlatos a korai post-(1-3 leveles kukorica) , vagy a postemergens gyomirtást választani (3-7 leveles kukorica) ,mely időszak még később lesz.

Szőlő: Tavaszi fagykár nincs a szőlőben,a rügyekből már 2 cm-es hajtások fejlődtek,két levél kiterülés állapotában vannak. Még 2-3 napig lehet végezni a sorgyomírtást. Elindult a rajzása a tarka szőlőmolynak,8 db-ot fogott a csapda.

Őszibarack: A tafrína jól látható tünetei a húsos,piros levelekkel feltűnőek. Ellene valószínűleg az idei utolsó permetezést kell elvégezni, mert az időjárás melegre váltott, s így a fertőzés terjedése megáll. Felszívódó+kontaktszer együttes használata ajánlatos.

Megjelent a zöld őszibarack levéltetű, a hajtásvégek leveleinek pöndörödése, felfelé kanalasodása látható, az összehajló levéllemez mögött telepekben 20-30 db 1-3 mm-es nagyságú levéltetvek láthatóak. Sürgős ellene a védekezés, célszerű felszívódó szert használni(  Mospilan 20 SG),amely egyúttal véd a keleti gyümölcsmoly ellen is,tankkombinációban hozzáadjuk a tafrína elleni szert is.

Csongrád-és térsége,2023.04.23.           Szabadkai Imre

8. Megfigyelés. 2023.05.01.-05.07.    18.hét: 

Őszi búza:  Az utolsó levelet  (zászlós levél) hozza a búza, állománya a legtöbb helyen dús, így a lisztharmat- a védekezések ellenére- az alsóbb szinteken továbbra is újabb és újabb telepeket képez. Szeptóriás fertőzés kis mértékben terjed. Rovar kártevők közül a vetésfehérítő imágója még alacsony egyedszámmal van jelen, levéltetvek kisebb telepei is láthatóak. Napraforgó előveteményű parcellákon az árvakelés megjelent, ha szükséges, olcsó hormonhatású szerrel (MCPA) lehet ezen időszakban védekezni ellene.

Kukorica:  Az elsőként elvetettek kezdenek sorolni, barkó, drótféreg kártétel egyelőre nem látható. A gyomok viszont együtt kelnek a kukoricával, így a korai posztemergens kezelésnek megkezdődik az időszaka (pl: Adengo).

Szőlő:  A hektikus időjárás nem kedvez a szőlőnek, hétközben fagypont alá csökkent a hőmérséklet (-1,8 C fok), kárt okozott a hajtásokban, mértéke 5-15% közötti. Főleg a mélyfekvésű területeken nagyobb a kár, mivel ez kisugárzásos fagy volt. Tarka szőlőmoly rajzás kis mértékben erősödik, 15 db lepkét fogott a csapda (tavalyi 106 db volt ezen időszakban). Védekezés olyan parcellákon indokolt ahol atkakártétel látható: speciális atkaölőszerrel, vagy emelt adagú kénnel  (1.5%).

Őszibarack: A védekezések ellenére a nektarin típusú fajtákon erős a károsodás mértéke. Mivel ismét hűvösebb lett az időjárás, a fertőzés továbbra is fennáll, ezért még a védekezést folytatni kell ellene 7-8 napos ismétléssel, kombinációval a levéltetvek elleni szerrel

Csongrád-és Térsége    2023.április 30.      Szabadkai Imre

A múlt hét péntek hajnali szőlőt ért fagykár mértéke súlyosabb a jelzettnél.Egy nap után még kevésbé látszott,de három nap elteltével már az enyhébben roncsolódott levél szövetek is barnultak,feketedtek.A jelenlegi becslés szerint a kár mértéke 30-40 % közötti.

2023.05.01. Szabadkai Imre

9. Megfigyelés: 2023. 05.08-14.: 19. hét

Őszi búza: Megkezdődött a kalászhányás időszaka, korai fajtáknál a toklász csúcsa kibukkant a zászlós levél hüvelyéből, a levélhüvely hasánál pedig a kalász szemsora látható. Továbbra is erős fertőzést produkál a lisztharmat, az egyszeri védekezés ellenére a harmadik levélmagasságban is vannak telepei. Néhány százalékos fertőzöttséget mutat a szeptória és a pirenofóra. Megjelentek a vetésfehérítő bogár lárvái – még kis létszámmal, kevés levéltetű és egy-két poloska is található. Fel kell készülni a kalászfuzárium elleni védelemre, kettős vagy hármas hatóanyagú szerekkel (Soleil, Falcon Pro, Verben), ha indokolt vele együtt a rovarkártevők elleni permetszert is keverjük hozzá, figyelemmel az AŐP-ös feltételekre és az „e” permetezési naplóra. Lehet még növénykondicionálót is használni.

Kukorica: kelő félben, illetve egy-két leveles állapotban vannak. A gyomok szőnyegszerűen kelnek, ezért sürgős a gyomirtások elkezdése. Célszerű tartamhatással rendelkező, teljes gyomirtási szegmenst biztosító, a kukorica 3-6 leveles nagysága között alkalmazható szereket választani (Diniro Gold, Principal Plus Gold, Click Pro, Dinoro Flex – terbutilazin mentes). A barkók karéjozó levélrágása 1-2 % közötti mértékű.

Szőlő: Hajtások 4-5 levelesek, a kis fürt kezdemények mutatják a leendő termésszintet, ami most sem lesz a sok éves átlagnak megfelelő, a rügytermékenységi index 1 körüli. Gombafertőzés még nincs, atkafertőzés is alacsony szintű. Tarka szőlőmoly csapda 19 db lepkét fogott az elmúlt héten, mely gyenge rajzásnak számít. Védekezési teendő e héten nincs.

Őszibarack: A tafrína által fertőzött, deformálódott levelek (csúnyák) le fognak hullani, most már 20 C fok felett további fertőzés nem várható. A levéltetű újabb nemzedéke szívogathatja a leveleket, melyek fodrosodnak, márványozottá válnak (de nem húsosodnak, pirosodnak, mint a tafrínánál). A Mospilan legalább 2 hetes védelmet biztosít ellene, egyúttal a keleti gyümölcsmoly hajtást károsító lárváit is pusztítja.

Csongrád és Térsége, 2023.05.07. Szabadkai Imre

10. Megfigyelés:2023.05.15.-05.21.   20.hét:

 Őszi búza: Kint vannak a kalászok a korai és középérésű fajtáknál,a nedves időjárás pedig optimális feltételeket teremt a fuzárium fertőzéséhez,ezért az esők elmúltával rögtön kezdeni kell ellene a védekezést. Szerencsére jelenleg még tünete nem látható. E védekezés remélhetőleg megállítja a lisztharmat továbbterjedését is, mely most még kitartóan fertőz. A fuzárium ellen nagyobb lé mennyiséggel (300 l/ha) és dupla réses fúvókával célszerű permetezni. A vetésfehérítő bogár imágói és lárvái is jelen vannak, továbbra is alacsony szinten (1-2 %). Néhány poloska is szívogatja a kalászokat.

Kukorica: Az állományok többsége 2-3 leveles, a kukoricával együtt kelnek a gyomok, összefüggő takarást képeznek a talajon. Az egy- és kétszikű gyomok egyaránt előfordulnak, fejlettségük adott a posztemergens gyomirtás elvégzéséhez, mely sürgős teendő. Egyéb károsító nem található.

Szőlő: A hajtások 5-6 levelesek. A nedves időjárás elindíthatja a lisztharmat aszkospórás fertőzését, viszont a hőmérséklet ehhez még nem kedvező. Az eddigi éves hő összeg elmaradását mutatja, hogy az akácok virágzása sem kezdődött el, mely tavaly május 10-én indult. Ugyancsak ezt tükrözi a tarka szőlőmolyrajzás, 25 db-t fogott a csapda, messze elmaradva az előző (106-76-21 db./hét). Egy-egy parcellában szőlő levélatka és nemezes szőlő gubacsatka károsítása figyelhető meg. Ez esetben felszívódó atkaölő szert kell választani (Vertimec Pro). Gombabetegségek ellen még egy hetet kilehet várni a védekezéssel.

Őszibarack: Sajnos visszatérhet a tafrína fertőzés, mivel tartósan lehűlt a levegő (az utóbbi 3 nap maximum hőmérséklete 17 fok alatt volt), a heti középhőmérséklet is csak 13,5 fok volt (tavaly 21 fok), a folyamatos levélnedvesség is adott, a gomba jelenléte is biztosított a beteg levelekkel. Ezért indokolt még egy permetezést elvégezni ellene. Más károsító jelenleg nem veszélyeztet.

Csongrád- és térsége,2023.05.14.    Szabadkai Imre

11.Megfigyelés:2023.05.22.-05.28.  21.hét:

Őszi búza: Teljes virágzásban vannak a kalászok a korai- és középérésű fajtáknál,a hét végén erőltetett ütemben megy is a védekezés a fuzárium ellen. Még mindig látható a lisztharmat élő telepe a harmadik, sőt néha a negyedik levélemeleten is. A vetésfehérítő bogár lárvája is emelkedő szintet mutat,3-4%közötti a fertőzöttség. Ellene tankkombinációban lehet védekezni, egymenetben a fuzáriummal, a szerválasztásnál kell vigyázni, figyelemmel az AÖP-s feltételekre. Lombtrágya és biostimulátor továbbra is alkalmazható a védekezéssel együtt.

Kukorica:  A negyedik levélnél tart a fejlettebb kukorica,kibontakozóban van az ötödik levél. A későbbi vetések 2-3 levelesek. Rovarkártétel nem figyelhető meg. A gyomirtásnál a kelés előtti és a korai posztemergens kezelések jól sikerültek, de ahol ezt nem végezték el, nagyon erős gyomosodás van. E parcellákon most van az ideje a 3-7 leveles kultúrnövény állapot között elvégezni a gyomirtást (Diniro Gold, Principal Plus Gold, Elumis Bang, Click Pro, Rinidi Gold, stb.)

Szőlő:  Az elmúlt héten lehullott 32 mm csapadék, a 17,3 fokos heti középhőmérséklet, a fejlettebb hajtások 40-50 cm-es hossza, a hét első felében mutatkozó 10-12 órás levélnedvesség fedettség elegendő volt a lisztharmat primer fertőzésének elindulásához. A peronoszpórának nem voltak ennyire kedvezőek a feltételek a hét eleji hűvös idő miatt. Tarka szőlőmoly rajzása leívelőben van,5 db-t fogott a csapda a héten. Egész rajzásdinamikája gyenge volt a szezonban.

A héten az első permetezést el kell végezni:lisztharmat ellen kén+felszívódó szer,peronoszpóra ellen kontakt szer (Polyram,Delan, folpet hatóanyag-I. kat.), szőlőmolyok első kelő lárvái ellen olcsóbb piretroid, ha nem választottuk az AÖP-s feltételek közül a méhekre nem veszélyes szerek használatát.

Őszibarack: Végleg megszabadulunk a tafrína idei fertőzésétől, mert a napi középhőmérséklet 20 fok körülire váltott, így nincs fertőzés. Sajnos eddig elég sok kárt okozott, főleg a sárga húsú és nektarin fajtáknál. A zöld őszibarack levéltetű jelen van, ellene kéthetes fordulóval kell védekezni, lehetőleg felszívódó szerrel, mely véd a keleti gyümölcsmoly és barackmoly lárvája ellen is.

Csongrád-és térsége,2020.05.21.       Szabadkai Imre

12.Megfigyelés:2023.05.29.-06.04.   22.hét.

Őszi búza:  Elvirágoztak a korai és középérésű fajták, az elvégzett fuzárium elleni kezelések eredményesek voltak,elvétve lehet egy-egy fertőzött kalászt találni (1 ezrelék alatti). A lisztharmat telepei a sarjhajtások csenevész kalászainak toklászain is megjelent. A vetésfehérítő bogár lárvái tömegesen jelentek meg, a zászlós levél felületének 13-15 %-át is meghámozták. Védekezés most már csak a késői érésű fajtáknál esedékes a fuzárium és a vetésfehérítő ellen.

Kukorica:  A fejlettebb állományok 5-6 levelesek,hozzák a 7-ik levelet. Rovarkártétel nem figyelhető meg, viszont utolsó fázisához érkezett a gyomirtás, a héten be kell fejezni a postemergens kezeléseket is.

Szőlő:  A javuló heti középhőmérséklet (20,8 fok) következtében felgyorsult a hajtásnövekedés, jelentős csapadékot is kaptak a hét közepén az ültetvények (24,4 mm).E tényezők kedveztek a gombabetegségek fertőzésének kialakulásához,ezért el kellett végezni az első permetezést. Tarka szőlőmoly rajzás befejeződött. A szőlő fenológiája még nem tart a virágzásnál, tavaly május 29-én indult a Kékfrankos fajtáé. Most még csak a korai csemegeszőlők védett déli fekvésben lévő tőkéinek egy-egy fürtje mutatja ezt. Aki a tősarjakat vegyszeres úton kívánja eltávolítani, most van az időszaka (Kabuki).Egyéb védekezés a héten nem indokolt.

Őszibarack: Megjelentek a poloskák a fákon, kártételük máris látszik a nektarin fajták gyümölcsein, a szívogatásuk helyén mézgacseppek csillognak és a gyümölcsök deformálódnak. Védekezést máris indítani kell ellenük, sajnos tartós- és jó eredményt produkáló szer nincs, a piretroidok közül választhatunk,melyek 5-6 napos hatástartammal rendelkeznek (Karate Zeon,Kaiso,Sumi Alfa 5 EC-I.kat.) Egyéb károsítói vészhelyzet most nincs.

Csongrád-és térsége,2023.05.28.        Szabadkai Imre

13.Megfigyelés:2023.06.05.-06.11.  23.hét:

Őszi búza: A késői fajták is elvirágoztak, elenyésző a fuzáriumos fertőzés (1 ezrelék alatti), a felső két levélen viszont pirenofórás tünetek láthatóak. Olyan helyeken, ahol a lomb- és kalászvédelmi permetezés nem érte a leveleket, vörösrozsda telepei alakultak ki, ez azonban már nem tud továbbterjedni. A vetésfehérítő bogár lárvái még mindig hámozgatnak, de már csökkenő számban. Védekezési teendő a táblákon már nincs.

Kukorica: Befejeződött a gyomirtás időszaka, 7-8 levelesek a növények, a gyomirtó szerek hatékonysága megfelelő volt. Rovarkártétel továbbra sincs.

Szőlő: Június 1-én megkezdődött a Kékfrankos virágzása, a terméskötődéshez megfelelő az időjárás (20,8 fok heti középhőmérséklet és nem volt eső az elmúlt héten). Az egészséges tőkéken intenzív a hajtásnövekedés is (80-100 cm-ek). A lisztharmat primer fertőzése megtörtént, viszont most nem tud továbbterjedni. Szőlőmolyrajzás nincs. A megelőző védekezésben a kéthetes fordulót lehet tartani. Lisztharmat ellen kén+olyan felszívódó szer, amely véd a botrytis ellen is (tebukonazol), hiszen teljes virágzásban van a szőlő, s ilyenkor fogékony e gombabetegségre. Peronoszpóra ellen szerves hatóanyagú kontaktszer, amit lehet társítani felszívódóval is.

Őszibarack: Még mindig csúfítják a fákat a deformálódott, száradó tafrínás levelek és a sorvadó moníliás ágrészek. Ezeket-ha van idő rá, célszerű eltávolítani. Jelenlegi károsító a keleti gyümölcsmoly lárvája, mely a hajtáscsúcs alatt kb.3 cm-el befurakodik és a bélrészben lefelé rág 4-5 cm-re. A befurakodás helyétől felfelé a hajtáscsúcs visszagörbül és elszárad. Ez jelenleg gazdasági kárt nem okoz. Védekezési teendő nincs.

Csongrád- és térsége,2023.06.04.        Szabadkai Imre

14.Megfigyelés:2023.06.12.-06.18.    24.hét:

Őszi búza: Szőkülnek a búzatáblák, gyommentesek, csak helyenként magasodik ki egy-egy selyemkóró liget, bizonyítva gyors terjedő képességét és vitalitását. A száradó leveleken most már korompenész képződik a sok eső következtében. Eltűntek a vetésfehérítő bogár lárvái is. Néhány kalász pelyvalevelén szeptóriás foltok vannak. Vegyszeres munka már csak a tárolók fertőtlenítésénél adódik.

Kukorica: Jót tett a csapadék, derékig érőek a kukoricák. A kukoricamoly megkezdte tojásrakását, de még lárvakártételt nem láttam. Néhány levéltetűtelep a levelek fonákán fellelhető. Védekezési teendő nincs.

Szőlő: Második felénél tart a virágzása. Néhány esős nap volt, összesen 35,4 mm csapadékkal, ebből egy nap 9 órás levélnedvesség fedettséget is biztosított, így a peronoszpóra fertőzéshez ideális állapot alakult ki. Fürtvirágzatot támadó botrytis tüneteket nem találtam. Tarka szőlőmoly továbbra sincs, megkezdődött viszont az amerikai szőlőkabóca lárvakelés a tojásokból, 1 db L1-es lárvát fogott a sárga ragacslap. Védekezni 8-9 nap elteltével a peronoszpóra és lisztharmat ellen kell, mindkettőnél kontakt+felszívódó kombinációkkal, de még réz ne legyen benne.

Őszibarack:  Gombák által okozott fertőzés, levéltetű károsítás most nincs. Sajnos a korábbi poloskaszívogatások a nektarinok gyümölcsein meglátszanak, torz növekedést idéztek elő. Ezek ellen viszont ismétlődő védekezés szükséges.

Csongrád-és térsége,2023.06.11.        Szabadkai Imre

15.Megfigyelés: 2023.06.19.-06.25.   25.hét:

Őszi búza: Teljesérés stádiumában van a búza, a szemfejlődéshez még a talajban elegendő nedvesség található, mert 9 napja nem volt eső. Károsítók közül ritkán a kalászon szívogat egy-egy gabonaszipoly. Fuzárium is alig jelentkezett. Minden esély megvan hozzá, hogy jó minőségű búzát lehessen betakarítani.

Kukorica: A kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke rajzása egyidőben zajlik, mindkettő folyamatosan rakja tojásait a levelekre,megkezdődött lárvakelésük is. Már 1 cm-es nagyságú lárvát is lehetett találni a legfelső levélhüvelyekben, néhány felső levél kilyuggatása szintén látható, mindezek még csak a csemegekukoricában. Ugyancsak itt a fekete levéltetvek tömeges telepeket alkotnak a címer alatti szárrészen. Fel kell készülni, hogy e károsítók átterjednek a takarmány kukoricára.Védekezés molyok ellen a tojás és lárvaölő hatással is rendelkező feszívódó szer (Coragen), levéltetvek ellen egy piretroid (Karate Zeon,Sumi Alfa 5 EC-mindkettő méhkímélő technológiával).

Őszibarack: Közeledik a korai fajták érési ideje, ezért el kell kezdeni a moníliás gyümölcsrothadás elleni védekezést. Fogékony fajtáknál (nektarinok) legalább két permetezés szükséges (Signum, Chorus, Fontelis). A keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos, így a lárvák által okozott hajtásvég elszáradás is napról-napra jelentkezik. Védekezés felszívódó rovarölő szerrel (Mospilán).

Szőlő: Az ültetvények többségét kitevő Zweigelt – Kékfrankos fajták elvirágoztak, a bogyókötődés jó, a hajtásnövekedés az egészséges tőkéken erőteljes (1,5 m-es). A mai nap megjelent a lisztharmat micéliumok-konídiumos bevonata védett helyen lévő csemegeszőlő fürtök bogyóin (1-es, 2-es kép). Várható, hogy fertőzése berobban a borszőlő fajtákon is. Peronoszpóra tünet nincs. Megkezdődött a júniusi cserebogár (zöld) rajzása, létszámuk még kevés (100 tőkénként 1-2 darab). Amerikai szőlőkabóca L1-L2 lárvákból 3 darabot fogott a csapda. Még nincs második nemzedékes tarka szőlőmoly rajzás. Az elmúlt két év tőkeelhalása folytatódik, amely 4-5%-os mértékű. E tőkék hajtásai csökött növekedésűek (20-30 cm-es), fürtök leszáradnak, a levelek elszíneződnek (kék fajtáknál vörösre, fehér fajtáknál sárgára). Az ok minden bizonnyal az elmúlt két év szárazsága következtében legyengült tőkék, melyet megfertőzött több gomba és vírus (Botryospheria, Phomopsis, Phaeomoniella, Ilyonectria, Cadophora, feketerothadás és a levélsodródás vírusa, 3-8-as képek). Ezek ellen csak megelőzéssel tudjuk ültetvényeinket megóvni. A heti védekezés sürgős, főleg a lisztharmat miatt, kén+intenzív felszívódó szer, a peronoszpóra ellen már lehet a rezes kombinációt felszívódó hatóanyaggal kiegészítve használni.

Csongrád és térsége, 2023.06.18. Szabadkai Imre

16. Megfigyelés:2023.06.26.-07.02.     26.hét:

Őszi búza: Az aratás időszakához közeledünk, viaszérés stádiumában van a búza. A hétközi vihar és a nagy mennyiségű csapadék (2 nap alatt 40,6 mm) több helyen megdöntötte a búzatáblákat. A tartós párás-nedves idő miatt terjed a kalászokon a korompenész. Ha szárazra fordul az időjárás, ez már nem befolyásolja a termést.

Kukorica: Igen erőteljes a növekedése, meghaladta az 1 m-es magasságot. A címer már kitapintható a felső levelek védelme alatt. Kevés tövön (1 % alatti) fellelhető a kukoricamoly lárvájának a rágása, ahogy kilyuggatja a címert körülvevő leveleket, hogy elérje azt. Egyéb károsítás nem látható.

Őszibarack: Újabb károsítói tünet nem jelentkezett a fákon, ezért ez a hét nem igényel védekezést.

Szőlő: Kórokozóinak nagyon kedvezett az elmúlt heti időjárás. A 24,4 fokos heti középhőmérséklet, a kétnapos eső, a 12 órás levélnedvesség fedettség és a 99,9 %-os több órán át tartó relatív páratartalom főleg a peronoszpórafertőzést segítette, melynek tünetei a leveleken meg is jelentek, csak nem tudott sporulálni a védettség miatt. A lisztharmat is terjed, a lombkorona belsejében egy-egy fejletlenebb bogyón a szürkésfehér bevonat látható. A tarka szőlőmoly második nemzedéke rajzik, kicsi az intenzitása (8 db lepke/hét). Júniusi cserebogár egyedszáma kis mértékben növekedett, de nem számottevő. Amerikai szőlőkabóca L2-L3 lárvából 4 db ragadt a csapdába. Védekezés 8-9 napos fordulóval szükséges, még mindig a kontakt+felszívódó szeres kombinációval .Ez mellett a zöld munkákat is kell végezni (hajtásválogatás,csonkázás),hogy szellős lombozat alakuljon ki.

Csongrád-és térsége,2023.06.25.            Szabadkai Imre

17.Megfigyelés:2023.07.03.-07.09.     27.hét:

Őszi búza: Néhány napos érés után indulhat az aratás, a tavalyi aszályos időhöz viszonyítva 10 napos késéssel. A búzatáblák szépek, egészségesek, gyommentesek. Remény van a jó termésre.

Kukorica: Kihozta a címert a növény és virágzik, a csövek is megjelentek a száron. Növekedése igen erőteljes, a 2 m-es magasságot is eléri. A kukoricamoly lárva károsítása minimális, viszont megjelent a kukoricabogár imágó, létszáma még kevés, 100 tövenként 2-3 db. Rágása a levélen látható, a bajuszt még nem kezdte el. Levéltetű is ritkán látható. Védekezési teendő nincs.

Szőlő: Kissé csökkent a heti középhőmérséklet (22,2 fok), eső is kevés volt (2,6 mm),de ez a hétvégén 10 órás levélnedvesség fedettséget idézett elő, ami jó alkalom a peronoszpóra fertőzéshez, amelyet eddig sikerült blokkolni. A lisztharmat fertőzési nyomása továbbra is igen erős. A rovarkártevők alacsony szinten rajzanak: tarka szőlőmoly második nemzedéke 25 db/hét, amerikai szőlőkabóca L2-L3 lárva 2 db/hét, júniusi cserebogár 8-9 db/100 tőke. Védekezés 9-10 napos fordulóval a gombabetegségek ellen szükséges: peronoszpóra ellen már jó a kontakt rézkészítmény, lisztharmat ellen továbbra is kell a kén+felszívódó, gázosodó készítmény (Talendo Extra, Kusabi, Linkit).

Őszibarack: Korai fajták érése megkezdődött, sajnos a poloskák rendszeresen visszatérnek a fákra és szívogatják a gyümölcsöket, melyek deformálódnak, mézgásodnak. Rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idővel a Karate Zeont lehet bevetni ellene (3 nap), ha nem is teljes sikerrel. A moníliás gyümölcsrothadás ellen célszerű hozzátársítani egy gombaölő szert (Teldor,3 nap).

Csongrád-és térsége,2023.07.02.      Szabadkai Imre

18.Megfigyelés: 2023.07.10.-07.16.    28.hét:

Őszi búza: A hét végén az aratása, a néhány napos munka után még nem lehet pontos információt mondani a mennyiségről és a minőségről sem.

Kukorica: Nincs új kukoricamoly fertőzés, az első nemzedék befejezte károsítását, amely alacsony szintű volt. A kukoricabogár imágó létszáma kismértékben növekedett, most már 10 tövenként lehet 2-3 db-t találni, de még kárképe mindig csak a levélrágás. Védekezési teendő nincs.

Szőlő: A lisztharmat erős fertőzési nyomása továbbra is tapasztalható. Befejeződött a tarka szőlőmoly rajzása, az elmúlt hét első felében még 7 db-t fogott a csapda, de már a második felében nem. Vége a júniusi cserebogár rajzásának is, kevés volt ebben az évben. Amerikai szőlőkabóca csapdázás eredménye 4 db/hét. Új nemzedéke jelent meg a nemezes szőlőlevél gubacsatkának, az új hajtásvégek leveleit károsítja. Részbeni védekezés, ha a hajtásvégek csonkázását elvégezzük, a talajra került atkák nem tudnak visszamászni a tőkére. A legyengült tőkék elhalása folytatódik, igaz mértéke a tavalyinál kisebb, jelenleg 1-2 %-os. Védekezést 11-12 napos fordulóval célszerű ütemezni: lisztharmat ellen felszívódó+kén, peronoszpóra ellen réztartalmú szer.

Őszibarack:  Megjelent a hamvas őszibarack levéltetű, a hajtásvégek leveleit szívogatja, melyek csavarodnak, zsugorodnak, így védik meg magukat a külső behatásoktól. Továbbra is gond a poloskák szívogatása, s ennek nyomán fellépő moníliás gyümölcsrothadás. Szükséges a rendszeres és sűrű védekezés ellenük.

Csongrád-és térsége,2023.07.09.     Szabadkai Imre

19.Megfigyelés:2023.07.17.-07.23.    29.hét:

Őszi búza:  A tervezettnél lassabban halad az aratás, melynek oka a sok helyen erősen megdőlt búza, melyet helyenként túlnőttek a gyomok (baracklevelű keserűfű, selyemkóró,stb). A termés mennyisége és minősége is elmarad a várakozástól, közepes eredmény várható (50-55 q/ha és takarmány vagy euró minőség). A tarlókon viszont kelnek a gyomok (parlagfű, zöld muhar), a tarlókezelést meg kell oldani, figyelemmel az AÖP-s előírásokra.

Kukorica: Nem változott a kukoricamoly fertőzése, alig lehet lárvát találni a csőszintnél. A kukoricabogarak károsítását is csak a levél hosszanti csíkoltságú rágása jelzi ,maguk az imágók szinte eltűntek, nincs bajuszrágás. Későbbi időszakban a gyapottok bagolylepke lárvájának csővégi rágásával lehet számolni. Védekezési teendő nincs.

Szőlő: A fürtzáródás stádiumában van a szőlő. Rovarkártevők már nem veszélyeztetik a termést, mindössze az amerikai szőlőkabóca lárvafejlődése (5 db.L3-L4/hét) és a lepkekabóca fehéres-viaszos-ragacsos telepei a hajtások kiindulásánál (1% alatti) figyelhetők meg. Legveszélyesebb a lisztharmatfertőzés, újabb micélium bevonatok vannak a fejletlenebb bogyókon. Védekezés most már 14 napos fordulóra bővíthető, lisztharmat ellen gázosodó, felszívódó hatóanyagú szer (Talendó Extra,Kusabi)+kén,peronoszpóra ellen megelőzésként réztartalmú szer. Ezen túl már valószínű egy permetezés szükséges kontaktszerekkel (réz+kén).

Őszibarack: Itt a rovarkártevők veszélyeztetik a termést, a levéltetű, a poloska és a barackmoly (keleti gyümölcsmoly ) lárvája. Ellenük a védekezés továbbra is folyamatos feladat, rövid várakozási idejű szerekkel, mivel megkezdődött az érés.

A kultúrák védelmének döntő időszaka elmúlt, ezért az előrejelzés is befejeződik. Akik figyelemmel kísérték az elmúlt hónapok munkáját,megköszönöm megtisztelő érdeklődésüket.

Csongrád-és térsége,2023.07.16.         Szabadkai Imre

 

Maroslelei Növényvédelmi Észlelési Rendszer

Működtető: Csordás Csaba egyéni vállalkozó

Csapdák fogási adatai. 2023. II. félév

Dátum: 07.11.

+

07.18. 07.25. 08.01. 08.08.

 

08.15.

+

08.22. 08.29. 09.05.

 

09.12. 09.19.

+

09.26. 10.03.

 

10.10. 10.17.

 

Almamoly

 

15 53 45 17 10 6 5 64 24 5 1 0 1 2 1
Szilvamoly

 

91 82 73 111 119 109 37 121 11 2 8 7 2 1 2
Keleti gyümölcsmoly

 

44 166 37 103 33 82 42 152 9 0 13 15 12 8 2
Barackmoly

 

0 6 5 0 0 0 7 11 0 0 3 0 0 0 0
Tarka szőlőmoly

 

3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Gyapottok bagolylepke

 

7 6 3 4 2 3 6 2 0 0 0 0 0 0 0
Cseresznyelégy

 

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
 Nyugati dióburok-

fúrólégy

2 1 3 1 0 0 0 2 0 0 0 0 0 0 0
Poloskaszagú szilvadarázs 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Vadgesztenyelevél-aknázómoly-Maroslele 4 5 8 17 13 10 17 6 5 2 0 0 0 0 0
Vadgesztenyelevél-aknázómoly- HMVhely 9 4 7 3 1 0 6 0 0 0 0 0 0 0 0
S. f. buxusmoly 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 1 3
Fokhagyma pillangó* 4 1 0 0 0 0 0

 

0 0 0 0 0 0 0 0

jelölések:  +:kapszulák cseréje,   N:  nem lehetett leolvasni (a következő adat halmozott érték), M: megsemmisült, §: nincs csere  *: fokhagyma pillangó rajzásának adata sátor csapdával  -Munkánkhoz REAGRON® Feromonos Rovarcsapdákat és a MTA ATK Növényvédelmi Intézetének Csalomon típusú csapdáit használjuk.