1. Megfigyelés: 2024.03.04.-03.10.  10. hét.

A szokatlanul meleg február a növények vegetációs időszakának kezdetét legalább két héttel előrébb hozta,ezért a növényvédelemnek is ehhez kell igazodnia.

Őszibarack: A tafrína és monília elleni rezes lemosó permetezések elvégzésére már csak 2-3 nap maradt, mivel a hajtórügyekből a korai fajtáknál kibukkant a levélcsúcs. Sok fajta a rézre érzékeny, ezért most már a legfinomabb rézkészítményt célszerű használni (Cuproxat FW), esetleg még rézhidroxid hatóanyagú szer is alkalmazható.

Őszi búza: A viszonylag késői őszi vetések miatt nincsenek túlfejlett gabonák, általában a bokrosodás végénél tart a fenológiájuk. Viszont az ősszel kelő (T1-es) gyomok csoportja virulens, szőnyegszerűen befedi a talajt, így komoly versenytársa a búzának, akár a nedvesség, akár a tápanyag tekintetében. Ilyen parcellákon célszerű egy korai gyomirtást elvégezni a kétszikű gyomok ellen (veronika, tyúkhúr, stb.), melyre ez a hét áll rendelkezésre (Aurora,Kabuki). Ennek anyagköltsége szolid, nettóban 5000 Ft.körüli/ha. Ez esetben később még szükség lesz a második gyomirtásra is, amikor a gombabetegségek elleni lombvédelmet is el kell végezni.

Csongrád-és térsége,2024.március 03.      Szabadkai Imre

2. Megfigyelés: 2024.03.11.-03.17.  11.hét:

Őszibarack: Megkezdődött a virágzása, így most már nemcsak a tafrinára, hanem a moníliás fertőzésre is fogékony fázisba került. A hétközi kevés csapadék elég volt a tafrinás fertőzéshez, így haladéktalanul el kell végezni a következő permetezést, mely lehetőleg egy szerves kontakt és felszívódó szerből álljon (pl. Score+Delan,vagy Folicur Solo+Syllit).

Szőlő: A szokatlanul korai kitavaszodás a szőlő élettevékenységét is beindította,március 3-án megkezdődött a „könnyezése”,tavaly ez márc.18-án indult. Az egy-és kétéves részeken pajzstetűt, a hámló kéreg alatt szőlőmoly bábokat, védett tőkeelágazásokban amerikai lepkekabóca telepeket lehet látni. Sorok gyomosodása közepes mértékű (betyárkóró, aggófű, gólyaorr, stb.). Védekezni mindezek ellen még korai.

Őszi búza: A nitrogén fejtrágyázás a kevés esővel meghozta hatását, élénk-zöld színre váltottak a parcellák és fejlődésük is felgyorsult, egynóduszos stádiumban vannak. Kórokozók közül véletlenül lehet találni szeptóriás vagy pirenofórás levelet, más gombát egyelőre nem. Lisztharmat tavaly erre az időszakra már volt, most még csak az őszi árpán van erős fertőzés. Sok a talajszinti ősszel kikelt gyom, már látni néhány tavaszi kelésűt is (napraforgó). Védekezni a héten még nem célszerű (esőkkel tűzdelt napok jönnek),a felkészülés viszont időszerű.

Csongrád-és térsége,      2024.03.09.                         Szabadkai Imre

3. Megfigyelés: 2024.03.18.-03.24.    12.hét

Őszi búza: Egy hét alatt újabb nódusz fejlődött ki, így kétnóduszos fejlettségnél tartanak. Az előre jelzett esőkből mindössze 2 mm realizálódott, így a kiszórt szilárd fejtrágya el sem tudott olvadni, csak a folyékony műtrágya hatása tökéletes. Új fertőzés gombabetegségekből nincs. Viszont a tavaszi gyomok is kelnek már (napraforgó), a búza fejlettsége is indokolja a növényvédő szeres kezelést, mely gyomirtásból és lombvédelemből álljon (megfelel a tebukonazol hatóanyag), kiegészítve lombtrágyával. Ha nem lesznek éjszakai fagyok, lehet kezdeni a védekezést.

Őszibarack: Teljes virágzásban pompáznak a fák. Tavaly erre az időre még nem nyíltak ki. A levélkék is 10-20 mm hosszúak, így a kevés csapadék elég volt ahhoz, hogy újabb fertőzést okozzon a tafrina, ezért 7-8 nap elteltével ismételni kell a permetezést az előző héten alkalmazott szerkombinációkkal.

Szőlő: Megkezdődött a rügyduzzadás, ez is kéthetes előnyt mutat a tavalyihoz képest (április 3.) Ez az időszak alkalmas a lemosó permetezés elvégzéséhez az áttelelő rovarkártevők és  a lisztharmat fertőzési forrásainak megsemmisítésére. Lehetőleg ásványolajos-kénes összetételű szert célszerű használni (Agrokén, Nevikén, Vektafid S) Indítható a sorok vegyszeres gyomirtása, erre azonban még a következő hét is alkalmas. A gyomirtó szerek kiválasztásánál szempont, hogy legyen csírázásgátló egy- és kétszikűirtó, valamint a kikelt gyomok ellen egy totális hatású glifozát. A kijuttatott vegyszert lehetőleg azon az éjszakán ne érje fagy.

Csongrád-és térsége,2024.március 17.                 Szabadkai Imre

4. Megfigyelés:2024.03.25.-03.31.   13.hét:

Őszi búza: Intenzív növekedés időszakában van, de mivel egy csepp eső nem volt az elmúlt héten, megtorpant a fejlődése. Ahol szilárd fejtrágyát kapott a növény, a vízhiány mellett a nitrogénhiány tünetei is jelentkeznek, száradnak a levélcsúcsok. Gombabetegségek tünetei továbbra sincsenek, elvétve lehet egy-egy levélen pirenofórás vagy szeptóriás foltot találni. Megjelent az első vetésfehérítő imágó, tömeges rajzásukra még várni kell, nem indokolt a védekezés ellenük.Egy héten belül nagy volt a hőmérséklet kilengés, a leghidegebb -4,6 fok,a legmelegebb pedig +22,4 fok volt,ami nem kedvez a növényvédelemnek. Ennek ellenére folytatni kell a gyomirtást (egy- és kétszikűek ellen), és a lombvédelmet (tebukonazol, tetrakonazol, metkonazol hatóanyagok), mert a harmadik nódusznál tart a fejlődése.

Őszibarack: Tart még a virágzásuk, azok a fajták, melyek bimbós állapotban voltak, kibírták a fagyot, a teljes virágzásban lévők károsodtak, elhalt a bibe. Csapadék hiányában a tafrína nem tudott fertőzni, viszont moníliás tünet sok van. Az éves vesszők rügyei mellett sárgás mézgacseppek jelentek meg, e fertőzés vesszőelhalást idéz elő. E heti következő védekezés a kontaktanyag mellett tartalmazzon monília elleni felszívódó szert (Signum,Fontelis,Folicur Solo).

Szőlő: Továbbra is a rügyduzzadás fenológiája van, a gyapjas rügypikkelyek még védik a hajtáskezdeményeket. Lehet folytatni az olajos-kénes lemosó permetezést s elkezdeni a sorok vegyszeres gyomirtását.Ez történhet egy univerzális anyaggal (Chikara),vagy tankkombináció összeállításával (Sharpen+Pledge+glifozát). Mindkettő hatásához bemosó csapadék szükséges.

Csongrád-és térsége,2024.március 24.            Szabadkai Imre

5. Megfigyelés: 2024.04.01.-04.07.  14.hét:

Őszi búza: Az elmúlt héten 1.4 mm, márciusban összesen 8,4 mm (10 alkalommal),az első negyedévben 39,6 mm csapadék esett, így fejlődése továbbra is stagnál. A meleg napok (28 fok) kedveznek viszont a lisztharmat fertőzésének, az alsó leveleken megjelentek az első fehéres telepei. Növekszik a vetésfehérítő imágók száma, hosszanti csíkoltságú levélrágásuk négyzetméterenként 3-4 tövön található. Gyomok közül jelentősebb az ebszékfű, ragadós galaj, szarkaláb, bársonyos árvacsalán. Ahol még nem végezték el az első permetezést, most már sürgős: a gyomirtás és gombaölő szeres védekezést ki kell egészíteni rovarölő anyaggal is (olcsóbb piretroid).

Őszibarack: A múlt hét elején még két fagyos éjszaka volt (-2,7 fok), mely újabb károsodást idézett elő a virágzó állományokban, melynek végénél tartunk. A fagykár mértékét most még nem lehet felmérni (kajszinál 90-95 %-os). A szeles, száraz idő ellenére a sárgahúsú fajták 5-6 cm-es levelein megjelent a tafrína, a levéllemez sárgás színű, húsos és deformálódik. Fertőzés mértéke 15-20 %-os. A megelőző védelmet 7-8 napos permetezési fordulóval biztosítani kell.

Szőlő: Megkezdődött a rügyfakadás, a barna rügypikkelyek szétnyíltak, s alatta láthatóak a zöld levélkék. Ebben a stádiumban lehet kezdeni a szőlőlevélatkák elleni permetezést-ahol szükséges-emelt adagú kénnel (2 %-os töménység), vagy atkaölő szerrel (Nissorun,Ortus,Pyranica). A sorok gyomirtása folytatható, remélhetőleg lesz hozzá bemosó csapadék. A glifozát még nem okoz károsodást a szőlőnél.

A tarka szőlőmoly csapdák kihelyezésre kerültek.

Csongrád-és térsége,2024.április 1.         Szabadkai Imre

6.Megfigyelés:2024.04.08.-04.14.    15.hét:

Őszi búza: Három hete nem halad a növekedése, a homokosabb talajokon még csak arasznyi a magassága, sok parcellában már az alsó levelek száradnak. A meleg ellenére-heti középhőmérséklet 16,3 fok volt, tavaly 5 fok-a lisztharmat és egyéb gombabetegségek sem tudtak tovább fertőzni, a 2,2 mm-es csapadék ehhez kevés volt. Vetésfehérítő imágó károsítása gyenge, néhány levéltetű is található. Védekezési teendő csak ott van, ahol eddig nem végezték el a gyomirtást és a lombvédelmet, mert ennek az időszaka az utolsó hetéhez érkezett. Az őszi árpát sokkal több gomba károsítja, az erős lisztharmatfertőzés után nagyon sok helyen megjelent a barna levélfoltosság, s néhány parcellában a vörösrozsda is.

Őszibarack: A száraz meleg és a megelőző védekezések megállították a tafrína továbbterjedését,jelenleg a monília sem tud fertőzni. Megjelent viszont a zöld őszibarack levéltetű (tavaly két héttel később), szívogatásuk nyomán a hajtásvégi kis levelek pödrődnek, sodródnak. Ellene jobb felszívódó szert használni (Mospilan), mert az összecsavarodott levelek mögött a kontakt szertől védve vannak (Karate Zeon).

Szőlő: A fakadása és hajtásnövekedése párhuzamos, már vannak 4-5 cm-es hajtások (3 kiterült levél),vannak most szétnyíló rügyek és a lemaradtak csak most duzzadnak. Levélatkák által szívogatott levelek aránya 1 % alatti. Április 2-án megkezdődött a tarka szőlőmolyrajzás (tavaly április 15.), a heti csapdafogás 42 db volt. A héten még lehet folytatni a sorok vegyszeres gyomirtását, annak ellenére, hogy a gyomok egy része is kiszárad (tyúkhúr, árvacsalán), de az agresszívabbak élnek (gólyaorr, betyárkóró).

Kukorica: Még nem kezdődött el a vetése, pedig a talajhőmérséklet már alkalmas lenne rá (10-12 fok). Valószínűleg a száraz talaj tartja ettől vissza a gazdálkodókat, hiszen ki sem tud kelni ilyen magágyból az elvetett mag.

Csongrád-és térsége,2024.április 07.         Szabadkai Imre

7.Megfigyelés:2024.04.15.-04.21.     16.hét:

Őszi búza: Továbbra is gyenge a kultúrnövény fejlődése,a fejlettebb állományok is csak térdig érők (45 cm.),de már a kalász „hasban”van,a bokrosodási levelek s az alsó két nóduszon lévők a szárazság miatt elhaltak. A sűrűbb állományokban a szár alsó  részén lisztharmat telepek találhatók, mert a száraz levélen nem tud megélni. A vetésfehérítő lárvák kikeltek, károsításuk a gyenge- és közepes szint között van, érdemes ellene védekezni (olcsó piretroid: pl. Sumi Alfa).

Őszi barack: Egy hét alatt újabb generációja fejlődött a levéltetveknek, ezért az olcsóbb piretroidos permetezést máris lehet ismételni. Időszerű, de még nem látható a keleti gyümölcsmoly lárváinak hajtásvégi kártétele. A két kártevő ellen eredményesen használható a Mospilan.  A korábbi fagy jórészt megkímélte a termést, ezért most arra kell törekedni, hogy ezt megóvjuk. A kajszibarackokon is sok a levéltetű.

Szőlő: Fenológiája az 5-6 kiterült levélnél tart (12-14 cm-es hajtás). Megjelent a szőlőlevél nemezes gubacsatka kártételének tünete, a levéllemez színe felé pirosas kidudorodások láthatóak, fertőzöttség mértéke 1%alatti. Erősödött a tarka szőlőmoly rajzás, 67 db volt a csapdafogás eredménye. Vége a gyomirtási időszaknak, viszont a selyemkóró most bújkál ki a földből, már vannak arasznyi hosszúak is. A szokatlanul meleg időjárást az akácvirágzás is jelzi, amely április 12-én megkezdődött  (2022-ben ez május 10-én indult).

Kukorica: A száraz magágyba történik a vetése, bízva a csapadék megérkezésébe!

Csongrád- és térsége, 2024.április 14.                      Szabadkai Imre

8.Megfigyelés:2024.04.22.-04.28.    17.hét:

Őszi búza: Szokatlanul korán, április 19-én megkezdődött a kalászolása (tavaly május 7-én). Dúsabb állományok alsó szártövén a lisztharmat továbbra is fertőz. Vetésfehérítő lárvák kis létszámban vannak. Egyéb gombabetegség nem látható. Érdekes tapasztalat: egy táblában lévő, ugyanazon fajta és vetésidő, szántás nélküli talajművelés, csak az elővetemény más, egyiken kukorica, másikon clierfildes napraforgó volt, ez utóbbin törpébbek a búzák (10-15 cm-es a különbség). Valószínűleg a száraz tavasz is hozzájárult az utóhatáshoz. E heti védekezés nem indokolt, de a következő két hétben a kalászfuzárium elleni védekezés időszaka lesz.

Őszibarack:  A lehűlés és a 3 napos, de kevés esőt hozó idő (7,4 mm) újraindította a tafrína fertőzést, ezért indokolt a védekezés ellene. A levéltetű újabb nemzedéke jelen van, így ez ellen is ismételni kell a permetezést.

Szőlő: Fenológiája a 6-7 kiterült levélnél tart (17-20 cm-es hajtáshossz). Április 20-án hajnalra 5 órán át tartó fagy volt (-1,8 fok), a hajtások sávokban károsodtak, a kár mértéke 20-25 %-os. A tarka szőlőmoly első nemzedéke gyorsan befejezte rajzását, az utolsó lepkefogás április 19-én volt, a heti fogás mindössze 5 db volt. A héten nincs védekezési teendő.

Kukorica:  A 16. heti 14,7 fokos középhőmérséklet lecsökkent 10, 96 fokra. Az első vetések kelése megkezdődött, kevés mag bújt még ki a talajból. Fagykár csak a korábban elvetett csemegekukoricánál látható (kifehéredett levelek), mértéke 3-4%-os. Rovarkártétel egyelőre nincs. A preemergens gyomirtás időszaka lenne, de a száraz időjárás miatt inkább a kelés utáni technológiát célszerű választani.

Csongrád és térsége, 2024. április 21.        Szabadkai Imre

9.Megfigyelés: 2024.04.29.-05.05.   18.hét:

Őszi Búza: A korai- és középkorai fajták kikalászoltak, a héten ezeknél el kell végezni a fuzárium elleni védekezést. Ha egy hatóanyagú készítményt használunk,akkor a protiokonazolt célszerű választani, de sokrétűbb hatásúak a kettő, vagy három hatóanyagot tartalmazók(Soleil, Falcon Pro). Egyéb gombabetegség nem található. A vetésfehérítő bogár lárvái továbbra is kis egyedszámban károsítanak, még néhány imágó is látható. Érdemes a gombaölő szer mellé rovarölő szert is tenni, figyelemmel az AÖP- ös előírásokra és az „e” permetezési napló feltöltési kötelezettségre.

Őszibarack:  Az elmúlt hét közepén két nap 11,6 mm eső esett. Aki akkor elvégezte a permetezést, e héten már nem indokolt, mivel a melegben már nem tud fertőzni a tafrina s a levéltetvek is elpusztultak a felszívódó rovarölő szer hatására.

Szőlő:   A lehűlés következtében lassult a hajtások növekedése, újabb fagy volt péntek hajnalban, igaz, hogy csak -0,5 fok, és egy óra hosszat tartott csak, így ez már kárt nem tett. A hétközi eső elindíthatta a lisztharmat primer fertőzését, de még nem kell ellene védekezni. A megtorpanás után újraindult a tarka szőlőmoly rajzása, mértéke alacsony, 7 db lepkét fogott a csapda. Még ez ellen sem kell védekezni a héten.

Kukorica:   A hónap közepén elvetettek 1-2 leveles fejlettségnél tartanak, barkó, sároshátú bogár és drótféreg kártétel egyelőre nincs (a napraforgónál igen). A gyomok közül csak az évelők sarjadzása látható foltokban, a magról kelőek még nem bújtak ki. A korai postemergens gyomirtás időszaka van (Adengo, Merlin Flex, Diniro Flex, Camix Pro). Ha acat található a területen, hormontartalmú készítmény hozzáadása indokolt (Banvel, Dezormon).

Csongrád- és térsége 2024.04.28.                           Szabadkai Imre

10.Megfigyelés: 2024.05.06.-05.12.   19.hét:

Őszi búza: Teljes virágzásban vannak a korai-középkorai fajták, ezeknél a kalászvédelem el van végezve. A középérésű és késői érésű fajták most hozzák ki a kalászaikat, ezért el kell végezni a fuzárium elleni védekezést, függetlenül attól, hogy fertőzés egyelőre nem látható. A védekezést indokolja a termény átvételekor alkalmazásra kerülő szigorúbb szabvány. A permetezés technikai kivitelezésénél a nagyobb lé mennyiség (300 l./ha) és a kettős réses fúvóka használata célszerű. Egyéb károsító ellen védekezni nem kell. Az elmúlt héten csapadék nem volt, így a szárazság jelei tovább súlyosbodnak (harmadi nódusz leveléig száradnak el).

Őszibarack:  Száraz időben a gombabetegségek nem tudtak fertőzni. A rovarok közül viszont a zöld őszibarack levéltetű újabb generációja károsít,a keleti gyümölcsmoly lárvái is hervasztják a hajtásvégeket, így a rovarölő szeres permetezést ismételni kell.

Szőlő:  Fenológiája a 7-8 kiterült levélnél tart (30-40 cm-es hajtáshossz). Peronoszpóra fertőzéshez nem alkalmas az időjárás, lisztharmat is megtorpant-tünet nem látható. Vontatott és alacsony szintű a tarka szőlőmoly rajzása (12 db lepke/hét). Nő viszont a szőlőlevél nemezes gubacsatka egyedszáma, a friss leveleken újabb gubacsok képződnek, fertőzöttségi szint 4-5 % közötti. Védekezés 5 % fertőzöttség felett megfontolandó speciális atkaölő szerekkel (Pyranica), a gombabetegségek ellen még egy hétig csúsztatható a védekezés kezdete. Aki vegyszeres alsó hajtásperzselést akar végezni, annak most van itt az ideje (15-20 cm-es hajtáshossznál: Kabuki).

Kukorica: Az első vetések 4-5 levelesek,a későbbiek most kelnek. A gyomok kelése is vontatott, leginkább foltokban az évelő kétszikűek (acat) sarjadása szembetűnő. A gyomirtást most már végezni kell, vagy a korai post, vagy a post kezelésnek megfelelő szerválasztékkal, függetlenül attól, hogy nincs eső. A fejlettebb parcellákban az alsó három levélen karéjozó rágás látható, melyet a barkók okoztak, de az új leveleken ez már nem tapasztalható. Néhány levélbogár is táplálkozik itt.

Csongrád- és térsége,2024.május 05.         Szabadkai Imre

11.Megfigyelés: 2024.0513.-05.19.    20.hét:

Őszi búza: Megtörtént a kalászolás időszaka, a virágzása is az utolsó harmadánál tart. A fuzárium elleni kalászvédelem is elvégzésre került. Csekély mértékű fuzáriumos tünetet csak olyan parcellában találtam, ahol korábban lombvédelem sem volt. A szárazság tovább rontja a terméskilátásokat, eső mindössze 0,8 mm volt, így a szemtelítődés nem lesz tökéletes. A gabonatáblákon a hátralévő időszakban várhatóan védekezésre nem lesz már szükség.

Őszibarack:  A nedvesség hiánya és a viszonylag magas hőmérséklet megszüntette a tafrína fertőzését,így ez évben már nem kell ellene védekezni. A levéltetvek is eltűntek a fákról-elpusztultak a permetezés hatására, vagy migráltak-ezért ezen a héten permetezésre nincs szükség.

Szőlő: Intenzív a hajtásnövekedés,a fejlettebbek 60-80 cm-ek, a fürtmegnyúlás időszaka van. Korai csemegeszőlő (Palatina) védett déli fekvésben május 9-én elkezdett virágozni, ettől a borszőlők még távolabb vannak. Megtörtént a tarka szőlőmoly első nemzedékének rajzása, a múlt hét elején még 3 db-ot fogott a csapda. Az egész szezonjuk gyenge-közepes volt: korai gyors felívelés, majd elhúzódó gyenge rajzás. Peronoszpóra fertőzés továbbra sincs, lisztharmatra viszont lehet számítani (kevés eső és a 17,9 fokos heti középhőmérséklet-tavaly 13,5 fok volt), ezért a hét második felében el lehet kezdeni az első permetezést. Lisztharmat ellen kén+felszívódó szer (Kusabi,Topas),a kelő szőlőmoly lárvák ellen olcsóbb piretroid (Kaiso EG,Lamdex Extra-ez AÖP-ös választásnál feltételes),peronoszpóránál megelőző kontakt szer (Polyram,Altima).

Kukorica: Alig halad a fejlődése, továbbra is 4-5 levelesek, a gyomok viszont most már szőnyegszerűen kelnek, főleg az egyszikűek (muharfélék). A sűrű gyomkelés elsősorban a forgatás nélküli táblákon tapasztalható, ahol szántás volt, kevesebb a gyom. A héten sürgős a gyomirtások elvégzése olyan hatóanyag összetétellel, amely levélen és talajon keresztül is kifejti hatását (Diniro Gold,Click Pro,Elumis Bang).

Csongrád-és térsége, 2024. május 12.                       Szabadkai Imre

12.Megfigyelés:2024.05.20.-05.26.    21.hét:

Őszi búza: A szemfejlődésen valamelyest segít a hétközi 15 mm-es eső,de mivel az alsó levelek már elszáradtak,nem lesz 100 %-os a tápanyag átalakítás. Betegségek nem figyelhetők meg. Védekezési teendő nincs.

Őszibarack: Újra megjelent a zöld őszibarack levéltetű, szívogatását jelzi a hajtásvégek zsenge leveleinek sodródása. Más károsító jelenléte nem látható, így a védekezést a levéltetvek ellen kell végezni (Mospilán,Karate Zeon,stb.).

Szőlő: Megkezdődött a Kékfrankos fajta virágzása május 17-én (tavaly jún. 1-én),ebben a fenológiai stádiumban fertőzhet a botrytis is, ha csapadékos az időjárás. Egy napon belüli borús-esős idő, tartós levélnedvesség fedettséget idézett elő (10 óra időtartam), és a 17,1 fokos heti középhőmérséklet jó feltételeket biztosított a peronoszpóra, és a lisztharmat primer fertőzéséhez. Ha nem történt meg az első permetezés, most már halaszthatatlan, az előző héten felsorolt szerekkel.

Kukorica:  A hétvégi eső jó eredményt biztosít a tartamhatással is rendelkező, kipermetezett gyomirtó szereknek. A kultúrnövény  5-6 leveles fejlettségű-a késői vetések 2 levelesek-még végezhető a gyomirtás, ahol még nem történt ez meg, mert nagyon erős gyomkelés figyelhető meg az egy- és kétszikűek esetében is (muhar,kakaslábfű,libatop,parlagfű,szerbtövis,vadkender). Más károsító egyelőre nem látható.

Csongrád- és térsége,2024.május 19.            Szabadkai Imre

  1. Megfigyelés:2024.05.27.-06.02.    22.hét:

Őszi búza: A későn érkezett jelentősebb csapadék (37 mm) a termés minőségének javulását hozhatja,de egyúttal a T4-es gyomok csírázását és a napraforgó árvakelést is előidézi,így aratásra-ha továbbra is esős marad az idő-gyomos állományra lehet számítani. A felsült állományok gyomelnyomó képessége is kicsi. Ennek ellenére védekezési teendő már nincs.

Őszibarack: Tart a barackmoly első nemzedékének és a keleti gyümölcsmoly második nemzedékének a rajzása, a lepkék által lerakott tojásokból a kikelő lárvák most már a gyümölcsöt keresik, hogy befurakodhassanak. Ezért ellenük szükséges a védekezés, azok a szerek alkalmasak, amelyek korábban a levéltetveknél is használatosak voltak. Az I-es kategóriából bekerülhet a Sumi Alfa 5 EC és az Affirm Opti.Meg kell kezdeni a permetezést a korai érésű, nektarin típusú fajtáknál a moníliás gyümölcsrothadás ellen, mert ezek fogékonyabbak e betegségre (Chorus,Signum,Switch).

Szőlő:  A négy napon át tartó esős idő, két napig 13  illetve 15 órás levélnedvesség fedettség és a 20,8 fokos heti középhőmérséklet minden jelentősebb szőlő kórokozónak kedvezett, ehhez még társul a kultúrnövény fogékony fenológiai állapota (teljes virágzás). Ezért a második védekezést a hét első felében el kell végezni. A peronoszpóra és lisztharmat ellen legyen kontakt + felszívódó anyag, a botrytis ellen lehet folpet hatóanyag, amely egyúttal véd a peronoszpóra ellen is, vagy tebukonazol, amely pedig a lisztharmat ellen is jó. Rovarkártevők közül a sárga ragacslap még nem fogott amerikai szőlőkabócát, viszont megjelent a júniusi cserebogár első egyede (tavaly jún.19-én).

Kukorica: Fejlettsége a 6-7 levelesnél tart, egészségesek, csak a gyomkelés intenzív a tartamhatással nem rendelkező gyomirtó szer használat után. Ilyen esetekben lehet ismételni még a gyomirtást, csak nem ugyanazon hatóanyagúval, mint az előző permetezés volt, s olyan szer legyen, amely 7 leveles korig alkalmazható (Laudis,Click Pro,stb.).

Csongrád-és térsége, 2024. május 26.                   Szabadkai Imre

 

 

 

Csordás Csaba egyéni vállalkozó

                                          Csapdák fogási adatai.  2024. 1. félév

Dátum: 04.02.

+

04.09. 04.16. 04.23. 04.30.

 

05.07.

+

05.14. 05.21.
Almamoly

 

KI 1 19 2 13 6 17 8
Szilvamoly

 

KI 144 146 21 73 55 25 12
Keleti gyümölcsmoly

 

KI 88 75 4 16 22 13 20
Barackmoly

 

KI 0 0 0 3 9 40 18
Tarka szőlőmoly

 

KI 0 0 0 6 3 0 0
Gyapottok bagolylepke

 

KI 0 0 0 0 0 0 0
Cseresznyelégy

 

később KI 0 6 10
 Nyugati dióburok-

fúrólégy

később
Poloskaszagú szilvadarázs ki: 03.19. 8 11 7*
Vadgesztenyelevél-aknázómoly-Maroslele KI 52 22 5 2 0 2 3
Vadgesztenyelevél-aknázómoly- HMVhely KI 31 17 4 7 1 0 1
S. f. buxusmoly később KI 8 5 2 0 0 0
Fokhagyma pillangó* később

 

KI 2 4 9