1. Megfigyelés

Őszi búza : Az elmúlt év őszén korán elvetett búzák (okt.1-10 között) igen fejlettek,jól bokrosodtak, sűrűk, 20-25 cm magasságúak, s lisztharmattól erősen fertőzöttek. Az alsó levelek már sárgulnak,a felette lévő leveleken pedig a lisztharmat micéliumainak friss telepei láthatóak.

Ugyanez figyelhető meg az október eleji őszi árpavetéseken is.

Az október végi vetéseken még nem található lombot károsító gombabetegség.

Gyomok közül az őszi kelésű veronikafélék és tyúkhúr található, valamint megkezdődött az acat sarjadása is.

Védekezési teendő a korai vetésű kalászosokban a lisztharmat elleni permetezés, melyet ezen a héten el kell végezni.

Őszibarack: Piros bimbós stádiumban vannak az őszibarackok,a hajtásrügyek pikkelyei szétnyíltak,a levélkezdemények 4-5 mm-ek. A réztartalmú lemosó permetezés már csak a tribázikus rézszulfáttal ajánlott.

A hét második felében célszerű a tafrínás levélfodrosodás ellen megkezdeni az ismétlődő permetezést, most egy kontakthatású szerrel (ditianon hatóanyag).

Szőlő: Elindult a szőlő vegetációja (könnyezés kezdete márc. 10.),de növényvédelmi teendő még a héten nem indokolt.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, március 16.)

2. Megfigyelés

Őszi búza :Az elmúlt heti száraz idő akadályozta a lisztharmat továbbterjedését,levélkárosító gombabetegségek sem tudtak fertőzni.

A melegedő talaj viszont kedvez a gyomok kelésének,már a napraforgó árvakelés is bújkál kifelé.

A fagyokkal járó lehülési hullám e héten nem teszi indokoltá a növényvédelmi kezeléseket.

Őszibarack :Virágzó őszibarackosokban a levélkék 10-14 mm nagyságúak,alkalmasak arra,hogy a tafrínától megfertőződjenek,ha néhány mm csapadék hullik,függetlenűl a hűvös időtől.

Javasolt a megelőző védekezés kontakt + felszívódó szer kombinációjával (ditianon + difenokonazol).

Szőlő :Rügyduzzadás stádiumában van a szőlő.A többéves részek kéreg alatti védett helyein a tarka szőlőmoly fehéres bábjai láthatóak,helyenkét pajzstetvek és az amerikai lepkekabóca tavalyi szövedékei.

A hideghullám elmúltával olajos-kénes lemosó permetezést célszerű elvégezni,mely véd a lisztharmat tőkén áttelelő micéliumai ellen is.

Az ősszel kelő gyomok-árvacsalán,aggófű,gólyaorr-fejlettek,virágoznak.Fel kell készülni a gyomírtásra.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, március 22.)

3. Megfigyelés

Őszi búza : A búzák fejlettsége a szárba indulás és a kétnóduszos állapot között van. A dúsabb, magasabb állományokban az alsó leveleken lisztharmat látható, a 15-18 cm magasságú búzák egészségesek. Elvétve lehet pirenofórás, illetve helmintospóriumos tünetet találni a leveleken. Gyomok közül a veronika és a tyúkhúr uralkodik, kevesebb az ebszékfű és a pásztortáska. Az újabb lehűlés kivárásra késztet a növényvédelmi kezelésekkel.

Őszibarack : A fagyok eddig még nem károsították a virágokat,viszont a 15-20 mm-es levélkéken,az érzékeny fajtákon (nektarinok),a pirosodó levélrészek a tafrína fertőzés bekövetkeztét jelzik. Sürgős a védekezés felszívódó+kontaktszerrel.

Szőlő: Továbbra is a rügyduzzadás stádiumánál tart a szőlő, csak a napos védett helyeken lehet „gyapjas”állapotú rügyeket látni (szétnyílt rügypikkelyek). Az elkövetkező két hétben el lehet végezni a sorok gyomirtását (tankkombináció) és az olajos-kénes lemosó permetezést. A szőlőmoly rajzásmegfigyelésére kihelyezésre kerültek a szexferomon csapdák, de fogás még nem volt.

Őszi káposztarepce: Zöldbimbós állapotban vannak a repcék és tömegesen jelentek meg  a repcefénybogarak. Indítani kell a védekezést ellenük.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, március 29.)

4. Megfigyelés

Őszi búza: A szárazság és az éjszakai erős lehűlések miatt lelassult a búza fejlődése, a kiszórt nitrogén műtrágyák egyelőre nem hasznosulnak. Ahol a lisztharmatos búzákat kezelték, visszaszorulóban van a kórokozó. Lombot károsító egyéb gombabetegség alacsony szinten van. Vetésfehérítő imágók sávos rágását lehet helyenként felfedezni, s megkezdődött e károsítók párzása. Gyomok közül a repce előveteményű táblákban a veronika a szőnyeggyom, a többi parcellában tőlevélrózsás acatok, ebszékfű, ragadós galaj található. Komplex védekezést a hétvégén lehet indítani (gyomirtás, lombvédelem, vetésfehérítő bogár).

Őszibarack: Tafrína elleni védekezésben részesített fákon a fertőzés nem terjedt tovább, de célszerű 8-10 nap múlva ismételni a kezelést, függetlenül a száraz időjárástól.

Szőlő: Még 70-80 cm mélységben is szárazak a homoktalajok, így a szőlő nedvkeringése is lassúbb, még nincs rügyfakadás. A tarka szőlőmoly rajzása sem kezdődött el. A sorok gyomirtása időszerű lenne, ha az időjárás előrejelzés csapadékot jelez.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, április 5.)

5. Megfigyelés

Őszi búza: Az elmúlt héten felgyorsult a lombkárosító gombák közül a helmintospórium és pirenofóra fertőzése, a lisztharmaté lelassult. Összességében közepes mértékű a fertőzöttség. A vetésfehérítő bogár tojásrakása megkezdődött, a levél feszínén a főér vonalában egyesével vagy sorban rakva láthatóak a sárgásbarna tojások. A szőnyeggyomok mellett az ebszékfű, pásztortáska, acat, szarkaláb és a galaj van jelentős számban jelen. A komplex védelem elindult, lehetőleg e héten be is kell fejezni e munkákat.

Szőlő: Heti munka a sorok gyomirtásának elvégzése, egy- és kétszikű egynyári gyomok elleni csírázásgátló szerekkel és a kikelt gyomok elleni glifozátos anyaggal tankkombinációban. Erre az időjárási előrejelzés-eső-kedvező feltételt biztosíthat. A tarka szőlőmoly rajzása elkezdődött, alacsony szinten, a fogott lepkék száma 8 db volt.

Őszibarack : A tafrínás fertőzés jelen van a levélkéken,a nektarin fajtákon 20-25 %-os a károsodás mértéke. A levelek már nemcsak pirosodnak, hanem megkezdődött a sejtburjánzás, a deformálódás is. A kilátásba helyezett csapadék fel fogja gyorsítani a fertőzés terjedését, ezért heti gyakorisággal ismételni kell a védekezést (kontakt+felszívódó szer). Olyan szert kell választani, amely egyúttal véd a moníliás fertőzés ellen is.

(Szabadkai Imre, Csongrád térsége április 13.)

6. Megfigyelés

Őszi búza : Döntően befejeződött a gyomirtás és a lombvédelem, ennek köszönhetően a korábban szinte mindenütt jelenlevő pirenofóra és helmintospórium fertőzése megállt, a legfelső leveleken már nem lehet a tüneteit látni. A kiszórt rovarölő szer eredményeképp eltűntek a vetésfehérítő bogarak is. Az egyéjszakás -4-6 fok hideg a mélyfekvésű helyeken a levélcsúcsok kifehéredését idézte elő. A csapadékhiány következtében megjelentek az ujjnyi széles repedések a talajokon. A héten nincs védekezési teendő a búzákban.

Kukorica : Vetése jó ütemben halad, de még kikelő állománnyal nem találkoztam, így károsító sem figyelhető meg. A szárazság miatt a kelés előtti gyomirtás megfontolandó!

Őszibarack : Megállt a tafrínás levélfodrosodás fertőzése, még levéltetű kolóniákat sem találtam, így ezen a héten szüneteltethető a védekezés.

Szőlő : Fenológiája a rügyfakadás és az 1-2 leveles állapotnál tart. Lassú ütemben folytatódik a tarka szőlőmoly rajzása: 21 db lepke/hét volt a csapdafogás eredménye. Valószínű, hogy az éjszakai hidegek lassították a rajzást, tavaly ezen időszakban 215 db volt a heti fogás. Atkakártétel egyelőre nem figyelhető meg. A héten védekezési munka nem indokolt.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, április 19.)

7. Megfigyelés

Őszi búza: Új fertőzéssel jelent meg a lisztharmat. A fejlett, dús vetésekben szinte mindenütt felfedezhető, függetlenül a kb. 2 hete elvégzett lombvédelemtől. A búza szárának alsó részén, sőt még a harmadik levélemeleten is lehet friss micéliumtelepeket találni. Megkezdődött a levéltetvek betelepedése, most még csak szórványosan találhatók. A vetésfehérítő túlélt imágói még rakják a tojásaikat, fertőzöttség alacsony szintű (1-2 %). A búzák fenológiája a 3-ik, 4-ik nódusznál tart, magasságuknál az aszály erősen mutatkozik,40-60 cm-ek. Az érintett táblákban a lisztharmat elleni védekezés sürgős,lehetőleg két hatóanyagot tartalmazó szerrel.

Kukorica: A szezon elején elvetett, középkötött talajú földeken bujkál kifelé a kukorica,de még tart a vetés is, igaz a végénél tart. Károsítót még nem találtam,így védekezés sem indokolt. A gyomirtás még egy héttel csúsztatható.

Őszibarack: Nagy számban megjelent a zöld őszibarack levéltetű, melynek kártételére május végéig folyamatosan számolhatunk. A keleti gyümölcsmoly rajzása már három hét óta tart,így az első lárvák kelése is megtörtént,kártételi tünet:a hajtásvégek fonnyadása. Ezt még jelenleg a kajszibarackon figyeltem meg, de várhatóan őszibarackon is megjelenik. Mérsékelt tafrína fertőzésre is lehet számolni, így a heti védekezés középpontjában a rovarkártevők álljanak, a tafrína ellen elegendő a kontakt szer.

Szőlő: Fejlődése 2-3 levelesnél tart. A másfél hete bekövetkezett erős éjszakai lehűlés a védett helyeken kisebb fagykárt okozott (az akkor már 1-2 cm-es hajtások elfagytak), összességében ez azonban nem jelentős. Felgyorsult a tarka szőlőmoly rajzása, a heti fogás 178 db volt. Más rovarkártevők jelenleg nem számottevőek. Mivel eső nem volt, így lisztharmat primer fertőzés sem történhetett meg. E héten nincs védekezési teendő.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, április 27.)

8. Megfigyelés

Őszi búza: Továbbra is a lisztharmat a leggyakrabban és jelentős mértékben veszélyeztető kórokozó. A búzák fenológiai stádiuma a zászlós levél kiterülésénél tart, ezért lényeges, hogy a felsőlevelek egészségesek maradjanak, ez miatt a védekezés indokolt ellene, amely még nem oldja meg a közeljövőben jelentkező fuzárium elleni védelmet. Levéltetű, vetésfehérítő felszaporodása eddig nem történt meg.

Szőlő: A hajtásnövekedés a 4-5 leveles állapotnál tart, eléggé egyenetlen azonban, mert látható 1-2 leveles is. A minimális csapadék (2 és 7 mm) és a szeles, hűvösebb idő nem indították el a gombabetegségek fertőzését (peronoszpóra, lisztharmat), egyedül a tarka szőlőmoly jelenléte látható, rajzásdinamikája csökkenő, 94 db volt a fogott lepkék száma. Továbbra sem indokolt a védekezéseket elkezdeni.

Őszibarack: Tafrína új fertőzése nem látható, a levéltetvek és a keleti gyümölcsmoly ellen elvégzett permetezések megállították e kártevők felszaporodását. A héten védekezés nem indokolt.

Kukorica: A kikelt kukorica 1-2 leveles fejlettségnél tart, a barkók által rágott levélszél 1 % alatti. Tömegesen kelnek viszont a gyomok, ezért a héten el kell végezni a korai post gyomirtásokat.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, május 4.)

9. Megfigyelés

Őszi búza: Megkezdődött a kalászok kibújása a levélhüvelyből, a felső három levélen gombák okozta fertőzés nem látható. Az alsó szinten viszont, ahol sűrű és magasabb az állomány, továbbra is jelentős a lisztharmatfertőzés. Rovarkártevők közül elvétve lehet egy-egy vetésfehérítő imágót s lárvát látni. E héten a fuzárium elleni védekezéseket kell elvégezni, nem kell megvárni a kalászvirágzást. A szerválasztásnál, ahol a lisztharmat is jelen van, több hatóanyagos és gázosodó hatásút célszerű alkalmazni.

Szőlő: Fenológia 5-6 leveles állapot, mely a korábbi évhez viszonyítva egy kis lemaradást mutat. Ennek oka a folyamatos és erős éjszakai lehűlések voltak. Ez az akácvirágzás kezdetét is hátráltatta, amely május 9-én indult, tavaly május 3-án, 2018-ban pedig április 28-án.Tarka szőlőmoly rajzása tovább gyengült,22 db/hét volt a csapdafogás eredménye (2019-ben 98 db,2018-ban 147 db). Megkezdődött a májusi cserebogár rajzása, egyedszáma viszont alacsony. A szőlőlevél nemezes gubacsatka által okozott levélfertőzöttség 1 % alatti. A tartós szárazság a gombabetegségek fertőzését még nem indította el. A héten nem indokolt védekezéseket elkezdeni.

Őszibarack: A melegre fordult időjárás miatt tafrína fertőzésre már nem kell számítani. Levéltetvek közül a zöld mellett a hamvas őszibarack levéltetű is megjelent. Számítani kell a barackmoly első nemzedékének lárvakártételére is, ezért a héten a rovarkártevők elleni védekezés legyen napirenden.

Kukorica: 2-3 leveles állapotnál tart, lassú a fejlődése a szárazság következtében, a tápanyagfelvétel nehézségei és a hűvös éjszakák miatt lilulnak a levelek. Elszórtan a leveleken a levélbolhák szívogatási nyomát lehet látni. A gyomok kelése is vontatott, már van 6-8 leveles parlagfű is, az egyszikű gyomok most kelnek. A héten még végezhetők a korai post kezelések, de indítható a 6-7 leveles korig alkalmazható post kezelés.

Napraforgó: Kelése vontatottabb volt, mint a kukoricáé, kártevők is nagyobb mértékben pusztítják. A sziklevél alatti szárrészbe a talajszint alatt egy-egy drótféreg befúrja magát és a növény elfonnyad, a barkók pedig a talajszintnél elrágják a kibújt növényt. Ahol ilyen tünetek láthatóak, védekezni kell.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, május 10.)

10. Megfigyelés

Őszi búza : Kalászvirágzás időszaka van a korai és középérésű fajtáknál, a későieknél pedig most bújik ki a kalász. Fuzáriumos tünetet nem találtam, a lisztharmat azonban a sűrű vetésekben az alsó szinten továbbra is jelen van, függetlenül a végrehajtott 2 vagy 3 permetezéstől. Vetésfehérítő lárvák csíkos hámozó rágását a felső leveleken lehet látni 1 % alatti károsítással. Védekezni már csak a kései fajtáknál kell a fuzárium ellen, itt lehet a vetésfehérítő ellen is piretroidot használni.

 Kukorica : Lassú a fejlődése,mivel 12 napja nem volt eső,az utóbbi egy hónapban is mindössze 21 mm (tavaly ezen időszakban egy hét alatt 78 mm volt ), 3-5 leveles állapotú a kultúrnövény. Ilyen körülmények között a pree- és korai post gyomirtások eredménye nem 100 %-os. A melegkedvelő gyomok is lassan kelnek. A most következő hét a gyomirtás időszaka lesz, mert utána már a gyomok- és a kukorica fejlettsége is kérdésessé teszi a hatékony védekezést. Tartamhatással rendelkező szert kell választani.

Szőlő : Fürtmegnyúlásnál tart a fenológiája, a hajtások 25-30 cm hosszúak. Tarka szőlőmoly rajzása befejeződött,nem fogott lepkét a csapda (tavalyi 43 db volt ).Szőlőlevélatka szívásnyomokat 1-2 %-os mértékben lehet látni. A kórokozó gombák fertőzése még nem indult el a csapadékhiány miatt. Ennek ellenére a hét közepén célszerű indítani a védekezéseket, mivel megkezdődik a szőlőmoly lárvakelése, és bármikor elindulhat a lisztharmat és peronoszpóra is-ha lesz eső. A peronoszpóra ellen elég kontaktszert használni, a lisztharmat kivédésére pedig az emelt adagú kén (1-1,5 % töménységű) mellé (ez gyéríti az atkákat) felszívódó szert kell adni.

Őszibarack : Újabb nemzedékével uralkodik a zöld őszibarack levéltetű,ellene 10-12 naponta ismételni kell a permetezést. Más károsító jelenleg nem veszélyezteti a növényt.

(Szabadkai Imre, Csongrád térsége, május 17.)

Az országos házikerti csapdahálózat fogási adatai, 2020. első félév

Csordás Csaba, Maroslele

Dátum:04.0104.0704.1404.21  04.28 +05.0505.1205.19  
Almamoly  k0036132721
Szilvamoly  k2114156879377
Keleti gyümölcsmoly  k5711510495438348
Barackmoly  k0020100
Tarka szőlőmoly  k0053300
Ribiszkeszitkár  k0000000
Almailonca  k0431101
Cseresznyelégy  k0003716
Gyapottok bagolylepke  k0000000
Fokhagyma pillangó*  k0
Poloskaszagú szilvadarázsk0132712583
S. f. buxusmolyk0000000
Vadgesztenyelevél-aknázómoly-Maroslelek26159960255
Vadgesztenyelevél-aknázómoly-HMVhelyk14227542127