1. Megfigyelés

Őszi búza : Az elmúlt év őszén korán elvetett búzák (okt.1-10 között) igen fejlettek,jól bokrosodtak, sűrűk, 20-25 cm magasságúak, s lisztharmattól erősen fertőzöttek. Az alsó levelek már sárgulnak,a felette lévő leveleken pedig a lisztharmat micéliumainak friss telepei láthatóak.

Ugyanez figyelhető meg az október eleji őszi árpavetéseken is.

Az október végi vetéseken még nem található lombot károsító gombabetegség.

Gyomok közül az őszi kelésű veronikafélék és tyúkhúr található, valamint megkezdődött az acat sarjadása is.

Védekezési teendő a korai vetésű kalászosokban a lisztharmat elleni permetezés, melyet ezen a héten el kell végezni.

Őszibarack: Piros bimbós stádiumban vannak az őszibarackok,a hajtásrügyek pikkelyei szétnyíltak,a levélkezdemények 4-5 mm-ek. A réztartalmú lemosó permetezés már csak a tribázikus rézszulfáttal ajánlott.

A hét második felében célszerű a tafrínás levélfodrosodás ellen megkezdeni az ismétlődő permetezést, most egy kontakthatású szerrel (ditianon hatóanyag).

Szőlő: Elindult a szőlő vegetációja (könnyezés kezdete márc. 10.),de növényvédelmi teendő még a héten nem indokolt.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, március 16.)

2. Megfigyelés

Őszi búza :Az elmúlt heti száraz idő akadályozta a lisztharmat továbbterjedését,levélkárosító gombabetegségek sem tudtak fertőzni.

A melegedő talaj viszont kedvez a gyomok kelésének,már a napraforgó árvakelés is bújkál kifelé.

A fagyokkal járó lehülési hullám e héten nem teszi indokoltá a növényvédelmi kezeléseket.

Őszibarack :Virágzó őszibarackosokban a levélkék 10-14 mm nagyságúak,alkalmasak arra,hogy a tafrínától megfertőződjenek,ha néhány mm csapadék hullik,függetlenűl a hűvös időtől.

Javasolt a megelőző védekezés kontakt + felszívódó szer kombinációjával (ditianon + difenokonazol).

Szőlő :Rügyduzzadás stádiumában van a szőlő.A többéves részek kéreg alatti védett helyein a tarka szőlőmoly fehéres bábjai láthatóak,helyenkét pajzstetvek és az amerikai lepkekabóca tavalyi szövedékei.

A hideghullám elmúltával olajos-kénes lemosó permetezést célszerű elvégezni,mely véd a lisztharmat tőkén áttelelő micéliumai ellen is.

Az ősszel kelő gyomok-árvacsalán,aggófű,gólyaorr-fejlettek,virágoznak.Fel kell készülni a gyomírtásra.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, március 22.)

3. Megfigyelés

Őszi búza : A búzák fejlettsége a szárba indulás és a kétnóduszos állapot között van. A dúsabb, magasabb állományokban az alsó leveleken lisztharmat látható, a 15-18 cm magasságú búzák egészségesek. Elvétve lehet pirenofórás, illetve helmintospóriumos tünetet találni a leveleken. Gyomok közül a veronika és a tyúkhúr uralkodik, kevesebb az ebszékfű és a pásztortáska. Az újabb lehűlés kivárásra késztet a növényvédelmi kezelésekkel.

Őszibarack : A fagyok eddig még nem károsították a virágokat,viszont a 15-20 mm-es levélkéken,az érzékeny fajtákon (nektarinok),a pirosodó levélrészek a tafrína fertőzés bekövetkeztét jelzik. Sürgős a védekezés felszívódó+kontaktszerrel.

Szőlő: Továbbra is a rügyduzzadás stádiumánál tart a szőlő, csak a napos védett helyeken lehet „gyapjas”állapotú rügyeket látni (szétnyílt rügypikkelyek). Az elkövetkező két hétben el lehet végezni a sorok gyomirtását (tankkombináció) és az olajos-kénes lemosó permetezést. A szőlőmoly rajzásmegfigyelésére kihelyezésre kerültek a szexferomon csapdák, de fogás még nem volt.

Őszi káposztarepce: Zöldbimbós állapotban vannak a repcék és tömegesen jelentek meg  a repcefénybogarak. Indítani kell a védekezést ellenük.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, március 29.)

4. Megfigyelés

Őszi búza: A szárazság és az éjszakai erős lehűlések miatt lelassult a búza fejlődése, a kiszórt nitrogén műtrágyák egyelőre nem hasznosulnak. Ahol a lisztharmatos búzákat kezelték, visszaszorulóban van a kórokozó. Lombot károsító egyéb gombabetegség alacsony szinten van. Vetésfehérítő imágók sávos rágását lehet helyenként felfedezni, s megkezdődött e károsítók párzása. Gyomok közül a repce előveteményű táblákban a veronika a szőnyeggyom, a többi parcellában tőlevélrózsás acatok, ebszékfű, ragadós galaj található. Komplex védekezést a hétvégén lehet indítani (gyomirtás, lombvédelem, vetésfehérítő bogár).

Őszibarack: Tafrína elleni védekezésben részesített fákon a fertőzés nem terjedt tovább, de célszerű 8-10 nap múlva ismételni a kezelést, függetlenül a száraz időjárástól.

Szőlő: Még 70-80 cm mélységben is szárazak a homoktalajok, így a szőlő nedvkeringése is lassúbb, még nincs rügyfakadás. A tarka szőlőmoly rajzása sem kezdődött el. A sorok gyomirtása időszerű lenne, ha az időjárás előrejelzés csapadékot jelez.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, április 5.)

5. Megfigyelés

Őszi búza: Az elmúlt héten felgyorsult a lombkárosító gombák közül a helmintospórium és pirenofóra fertőzése, a lisztharmaté lelassult. Összességében közepes mértékű a fertőzöttség. A vetésfehérítő bogár tojásrakása megkezdődött, a levél feszínén a főér vonalában egyesével vagy sorban rakva láthatóak a sárgásbarna tojások. A szőnyeggyomok mellett az ebszékfű, pásztortáska, acat, szarkaláb és a galaj van jelentős számban jelen. A komplex védelem elindult, lehetőleg e héten be is kell fejezni e munkákat.

Szőlő: Heti munka a sorok gyomirtásának elvégzése, egy- és kétszikű egynyári gyomok elleni csírázásgátló szerekkel és a kikelt gyomok elleni glifozátos anyaggal tankkombinációban. Erre az időjárási előrejelzés-eső-kedvező feltételt biztosíthat. A tarka szőlőmoly rajzása elkezdődött, alacsony szinten, a fogott lepkék száma 8 db volt.

Őszibarack : A tafrínás fertőzés jelen van a levélkéken,a nektarin fajtákon 20-25 %-os a károsodás mértéke. A levelek már nemcsak pirosodnak, hanem megkezdődött a sejtburjánzás, a deformálódás is. A kilátásba helyezett csapadék fel fogja gyorsítani a fertőzés terjedését, ezért heti gyakorisággal ismételni kell a védekezést (kontakt+felszívódó szer). Olyan szert kell választani, amely egyúttal véd a moníliás fertőzés ellen is.

(Szabadkai Imre, Csongrád térsége április 13.)

6. Megfigyelés

Őszi búza : Döntően befejeződött a gyomirtás és a lombvédelem, ennek köszönhetően a korábban szinte mindenütt jelenlevő pirenofóra és helmintospórium fertőzése megállt, a legfelső leveleken már nem lehet a tüneteit látni. A kiszórt rovarölő szer eredményeképp eltűntek a vetésfehérítő bogarak is. Az egyéjszakás -4-6 fok hideg a mélyfekvésű helyeken a levélcsúcsok kifehéredését idézte elő. A csapadékhiány következtében megjelentek az ujjnyi széles repedések a talajokon. A héten nincs védekezési teendő a búzákban.

Kukorica : Vetése jó ütemben halad, de még kikelő állománnyal nem találkoztam, így károsító sem figyelhető meg. A szárazság miatt a kelés előtti gyomirtás megfontolandó!

Őszibarack : Megállt a tafrínás levélfodrosodás fertőzése, még levéltetű kolóniákat sem találtam, így ezen a héten szüneteltethető a védekezés.

Szőlő : Fenológiája a rügyfakadás és az 1-2 leveles állapotnál tart. Lassú ütemben folytatódik a tarka szőlőmoly rajzása: 21 db lepke/hét volt a csapdafogás eredménye. Valószínű, hogy az éjszakai hidegek lassították a rajzást, tavaly ezen időszakban 215 db volt a heti fogás. Atkakártétel egyelőre nem figyelhető meg. A héten védekezési munka nem indokolt.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, április 19.)

7. Megfigyelés

Őszi búza: Új fertőzéssel jelent meg a lisztharmat. A fejlett, dús vetésekben szinte mindenütt felfedezhető, függetlenül a kb. 2 hete elvégzett lombvédelemtől. A búza szárának alsó részén, sőt még a harmadik levélemeleten is lehet friss micéliumtelepeket találni. Megkezdődött a levéltetvek betelepedése, most még csak szórványosan találhatók. A vetésfehérítő túlélt imágói még rakják a tojásaikat, fertőzöttség alacsony szintű (1-2 %). A búzák fenológiája a 3-ik, 4-ik nódusznál tart, magasságuknál az aszály erősen mutatkozik,40-60 cm-ek. Az érintett táblákban a lisztharmat elleni védekezés sürgős,lehetőleg két hatóanyagot tartalmazó szerrel.

Kukorica: A szezon elején elvetett, középkötött talajú földeken bujkál kifelé a kukorica,de még tart a vetés is, igaz a végénél tart. Károsítót még nem találtam,így védekezés sem indokolt. A gyomirtás még egy héttel csúsztatható.

Őszibarack: Nagy számban megjelent a zöld őszibarack levéltetű, melynek kártételére május végéig folyamatosan számolhatunk. A keleti gyümölcsmoly rajzása már három hét óta tart,így az első lárvák kelése is megtörtént,kártételi tünet:a hajtásvégek fonnyadása. Ezt még jelenleg a kajszibarackon figyeltem meg, de várhatóan őszibarackon is megjelenik. Mérsékelt tafrína fertőzésre is lehet számolni, így a heti védekezés középpontjában a rovarkártevők álljanak, a tafrína ellen elegendő a kontakt szer.

Szőlő: Fejlődése 2-3 levelesnél tart. A másfél hete bekövetkezett erős éjszakai lehűlés a védett helyeken kisebb fagykárt okozott (az akkor már 1-2 cm-es hajtások elfagytak), összességében ez azonban nem jelentős. Felgyorsult a tarka szőlőmoly rajzása, a heti fogás 178 db volt. Más rovarkártevők jelenleg nem számottevőek. Mivel eső nem volt, így lisztharmat primer fertőzés sem történhetett meg. E héten nincs védekezési teendő.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, április 27.)

8. Megfigyelés

Őszi búza: Továbbra is a lisztharmat a leggyakrabban és jelentős mértékben veszélyeztető kórokozó. A búzák fenológiai stádiuma a zászlós levél kiterülésénél tart, ezért lényeges, hogy a felsőlevelek egészségesek maradjanak, ez miatt a védekezés indokolt ellene, amely még nem oldja meg a közeljövőben jelentkező fuzárium elleni védelmet. Levéltetű, vetésfehérítő felszaporodása eddig nem történt meg.

Szőlő: A hajtásnövekedés a 4-5 leveles állapotnál tart, eléggé egyenetlen azonban, mert látható 1-2 leveles is. A minimális csapadék (2 és 7 mm) és a szeles, hűvösebb idő nem indították el a gombabetegségek fertőzését (peronoszpóra, lisztharmat), egyedül a tarka szőlőmoly jelenléte látható, rajzásdinamikája csökkenő, 94 db volt a fogott lepkék száma. Továbbra sem indokolt a védekezéseket elkezdeni.

Őszibarack: Tafrína új fertőzése nem látható, a levéltetvek és a keleti gyümölcsmoly ellen elvégzett permetezések megállították e kártevők felszaporodását. A héten védekezés nem indokolt.

Kukorica: A kikelt kukorica 1-2 leveles fejlettségnél tart, a barkók által rágott levélszél 1 % alatti. Tömegesen kelnek viszont a gyomok, ezért a héten el kell végezni a korai post gyomirtásokat.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, május 4.)

9. Megfigyelés

Őszi búza: Megkezdődött a kalászok kibújása a levélhüvelyből, a felső három levélen gombák okozta fertőzés nem látható. Az alsó szinten viszont, ahol sűrű és magasabb az állomány, továbbra is jelentős a lisztharmatfertőzés. Rovarkártevők közül elvétve lehet egy-egy vetésfehérítő imágót s lárvát látni. E héten a fuzárium elleni védekezéseket kell elvégezni, nem kell megvárni a kalászvirágzást. A szerválasztásnál, ahol a lisztharmat is jelen van, több hatóanyagos és gázosodó hatásút célszerű alkalmazni.

Szőlő: Fenológia 5-6 leveles állapot, mely a korábbi évhez viszonyítva egy kis lemaradást mutat. Ennek oka a folyamatos és erős éjszakai lehűlések voltak. Ez az akácvirágzás kezdetét is hátráltatta, amely május 9-én indult, tavaly május 3-án, 2018-ban pedig április 28-án.Tarka szőlőmoly rajzása tovább gyengült,22 db/hét volt a csapdafogás eredménye (2019-ben 98 db,2018-ban 147 db). Megkezdődött a májusi cserebogár rajzása, egyedszáma viszont alacsony. A szőlőlevél nemezes gubacsatka által okozott levélfertőzöttség 1 % alatti. A tartós szárazság a gombabetegségek fertőzését még nem indította el. A héten nem indokolt védekezéseket elkezdeni.

Őszibarack: A melegre fordult időjárás miatt tafrína fertőzésre már nem kell számítani. Levéltetvek közül a zöld mellett a hamvas őszibarack levéltetű is megjelent. Számítani kell a barackmoly első nemzedékének lárvakártételére is, ezért a héten a rovarkártevők elleni védekezés legyen napirenden.

Kukorica: 2-3 leveles állapotnál tart, lassú a fejlődése a szárazság következtében, a tápanyagfelvétel nehézségei és a hűvös éjszakák miatt lilulnak a levelek. Elszórtan a leveleken a levélbolhák szívogatási nyomát lehet látni. A gyomok kelése is vontatott, már van 6-8 leveles parlagfű is, az egyszikű gyomok most kelnek. A héten még végezhetők a korai post kezelések, de indítható a 6-7 leveles korig alkalmazható post kezelés.

Napraforgó: Kelése vontatottabb volt, mint a kukoricáé, kártevők is nagyobb mértékben pusztítják. A sziklevél alatti szárrészbe a talajszint alatt egy-egy drótféreg befúrja magát és a növény elfonnyad, a barkók pedig a talajszintnél elrágják a kibújt növényt. Ahol ilyen tünetek láthatóak, védekezni kell.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, május 10.)

10. Megfigyelés

Őszi búza : Kalászvirágzás időszaka van a korai és középérésű fajtáknál, a későieknél pedig most bújik ki a kalász. Fuzáriumos tünetet nem találtam, a lisztharmat azonban a sűrű vetésekben az alsó szinten továbbra is jelen van, függetlenül a végrehajtott 2 vagy 3 permetezéstől. Vetésfehérítő lárvák csíkos hámozó rágását a felső leveleken lehet látni 1 % alatti károsítással. Védekezni már csak a kései fajtáknál kell a fuzárium ellen, itt lehet a vetésfehérítő ellen is piretroidot használni.

 Kukorica : Lassú a fejlődése,mivel 12 napja nem volt eső,az utóbbi egy hónapban is mindössze 21 mm (tavaly ezen időszakban egy hét alatt 78 mm volt ), 3-5 leveles állapotú a kultúrnövény. Ilyen körülmények között a pree- és korai post gyomirtások eredménye nem 100 %-os. A melegkedvelő gyomok is lassan kelnek. A most következő hét a gyomirtás időszaka lesz, mert utána már a gyomok- és a kukorica fejlettsége is kérdésessé teszi a hatékony védekezést. Tartamhatással rendelkező szert kell választani.

Szőlő : Fürtmegnyúlásnál tart a fenológiája, a hajtások 25-30 cm hosszúak. Tarka szőlőmoly rajzása befejeződött,nem fogott lepkét a csapda (tavalyi 43 db volt ).Szőlőlevélatka szívásnyomokat 1-2 %-os mértékben lehet látni. A kórokozó gombák fertőzése még nem indult el a csapadékhiány miatt. Ennek ellenére a hét közepén célszerű indítani a védekezéseket, mivel megkezdődik a szőlőmoly lárvakelése, és bármikor elindulhat a lisztharmat és peronoszpóra is-ha lesz eső. A peronoszpóra ellen elég kontaktszert használni, a lisztharmat kivédésére pedig az emelt adagú kén (1-1,5 % töménységű) mellé (ez gyéríti az atkákat) felszívódó szert kell adni.

Őszibarack : Újabb nemzedékével uralkodik a zöld őszibarack levéltetű,ellene 10-12 naponta ismételni kell a permetezést. Más károsító jelenleg nem veszélyezteti a növényt.

(Szabadkai Imre, Csongrád térsége, május 17.)

11. Megfigyelés

Őszi búza: Most már a kései fajták is virágoznak, a fuzárium elleni védekezések megtörténtek. A kalászokban betegségre utaló tüneteket nem lehet találni, a felső három levél is egészséges. Nagyritkán egy-egy vetésfehérítő lárva hámozgat még. Átlagos időjárási viszonyok mellett már nem kell védekezni.

Kukorica: Továbbra is aggasztó a csapadékhiány, az elmúlt héten 7 mm esett, így a növények fejlődéséhez szükséges feltételek nincsenek meg. 5-6  leveles állapotú a kukorica, a gyomok komoly versenytársai a kultúrnövénynek. A csapadékhiány miatt a pre-és a korai post gyomirtásokat helyenként meg kell ismételni. Rovarok okozta károsítást még nem találtam.

Szőlő:  Már 50-60 cm-es hajtás hosszúságot is látni, de van 15-20 cm-es is. Nagyon heterogén a fejlődése, melynek oka valószínűleg az április közepi fagypont alatti éjszakák, melyek a megduzzadt rügyek megfázását okozták. Az előző heti leállás után megindult újra a tarka szőlőmoly rajzása, igaz alacsony egyedszámmal (17 db/hét). Amerikai szőlőkabócát nem fogott a ragacsos csapda. A száraz idő a gombabetegségek fertőzéséhez sem kedvez, tünetet nem lehet látni. Ennek ellenére, ahol még nem végezték el az első permetezést, a héten feltétlen el kell végezni a lisztharmat, peronoszpóra és a tarka szőlőmolyok ellen. Lisztharmat ellen a kén mellé szükséges a felszívódó szer is. Aki a szőlő felesleges tőkefejből fakadó hajtásait vegyszeres úton akarja eltávolítani, a héten még elvégezheti 15-20 cm-es hajtáshosszig.

Őszibarack: Az elmúlt heti lehűlés újra fertőzőképessé tette a tafrínát, melynek tünetei az érzékeny fajtáknál (nektarinok) megjelentek. Rovarok közül a levéltetű telepek fel-fel bukkannak egy-egy hajtásvégen. Védekezni szükséges ellenük.

(Szabadkai Imre, Csongrád térsége, május 24.)

12. Megfigyelés

Szőlő: Eltolódik a szőlő vegetációja, az utóbbi öt év legkésőbbi szőlővirágzása várható. Míg 2017-ben máj.29; 2018-ban máj.12; 2019-ben jún.02 volt a kezdete a Kékfrankos virágzásának, most várhatóan csak jún.5-6-án indul. Tarka szőlőmoly már nem rajzik, viszont lárvakelése folytatódik. A fürtkezdemények rágásával, összeszövésével okozna kárt. Az amerikai szőlőkabóca lárvakelése is megkezdődött, igaz alacsony egyedszámmal,2 db/hét volt a fogott L1-es lárva. Annak ellenére, hogy az elmúlt héten 4 csapadékos nap volt, de a lehullott csapadék mindössze 20 mm volt,a heti középhőmérséklet pedig nagyon alacsony:14,3 fok (tavaly ezen a héten 19,4 fok),így sem a peronoszpóra,sem a lisztharmat nem tudott erős fertőzést produkálni,tünet nem látható. Védekezési javaslat a hét második felére irányul, hiszen az előrejelzés szerint melegszik az idő s kezdődik a szőlő virágzása. Így a peronoszpóra és lisztharmat ellen is kontakt+felszívódó szert célszerű használni olyannal, amely véd a virágzáskori botrytis ellen is. Egyúttal a szőlőmoly lárvák ellen is egy olcsóbb piretroid alkalmazható.

Őszi búza: A szemek fejlődése, telítődése stádiumában vagyunk. A kalászok egészségesek, sem fuzárium, sem pelyvát fertőző szeptória nem látható. Szipolyok és poloskák nem találhatók a kalászokon. Védekezési teendő nincs.

Őszibarack: Gombabetegségek közül a moníliás ágelhalás jelentkezett kisebb mértékben, a rovarok közül pedig a keleti gyümölcsmoly lárvája már a gyümölcsben is megtalálható (férges gyümölcsök). Védekezni elsősorban ez ellen kell, mivel a lárva kelése folyamatos.

Kukorica: A kukoricák döntően vetésváltással kerültek helyükre, így kukoricabogár lárvakártétel nem figyelhető meg. A gyomosodás helyenként a 6-7 leveles kukoricánál még veszélyt jelent, ezért e hét az utolsó lehetőség a veszélyes versenytárs kiiktatására.

(Szabadkai Imre, Csongrád térsége, május 31.)

13. Megfigyelés

Kukorica : A kultúrnövény 7-8 leveles fejlettségnél tart. Kárkép csak egy korábbi károsításból feltűnő. A kukorica alsó 2-3 levelén, melyek a kelés után az elsők voltak, hosszanti fehér csíkban a korábbi időszak (9-ik megfigyelés) levélbolháinak hámozgatásai láthatóak. A korai post gyomirtást leginkább a magról kelő gyomok közül a libatop élte túl, melyeken most tömegével megjelentek a fekete levéltetvek, melynek tünete messziről látható a zsugorodó hajtáscsúcsokkal és a csillogó mézharmattal.

Őszi búza : A kései fajták is befejezték virágzásukat. A károsítók közül a fuzárium jelent meg az utóbbi egy héten. A fertőzés mértéke viszont csekély, kifehéredő kalászt 1 ezrelék alatti mértékben lehet látni, ezt is csak a sűrű, magas állományokban, függetlenül attól, hogy a parcella 3-szor is részesült gombaölő szeres védelemben.

Szőlő : Június 4-én megkezdődött a Kékfrankos fajta virágzása (uralkodó fajta a térségben),így a kórokozókkal szemben a legfogékonyabb stádiuma kezdődik el. Jelenleg sem lisztharmat, sem peronoszpóra és botrytis fertőzés tünete nem látható, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell védekezni. A most következő permetezési fordulóban (3-ik ) mindhárom kórokozó ellen a tartós, felszívódó hatásúakat célszerű használni, kénnel kiegészítve. Amerikai szőlőkabóca L1-es lárvából 4 db/hét volt a fogás eredménye, ez külön védekezést nem igényel.

Őszibarack : Új károsító és tünete az elmúlt héten nem jelent meg, így az e heti védekezés kihagyható.

(Szabadkai Imre, Csongrád térsége, június 7.)

14. Megfigyelés

Kukorica : A kukoricamoly első nemzedékének rajzása folytatódik,de egyúttal már megjelentek a károsítás első tünetei is,amelyek a csemegekukoricában figyelhető meg. Itt a címert burkoló levelek átrágása látható, s belülről a címerben tovább táplálkozik a hernyó. A kártétel mértéke 2-3 %-os. Takarmánykukoricában még nem látható kártételük. A védekezés csemegekukoricában már szükséges felszívódó-tojás és lárvaölő szerrel. Egyúttal a betelepülő levéltetvek ellen legyen szer a tankkombinációban. A méhek védelmére kiemelt figyelmet kell fordítani.

Őszi búza: A múlt heti 37 mm csapadék kedvez a búzaszemek telítődésének s a jobb hektoliter súly kialakulásának. Új fuzáriumfertőzést nem találtam, maradt alacsony szinten. Szipolyok, poloskák sem károsítják a kalászokat. Vegyszeres védekezés a magtárakban szükséges, hogy tiszta, károsító mentes környezet várja a betárolandó gabonát.

Őszibarack: Minden gyümölcsfajon garmadával  jelentek meg a poloskák (mezei, márvány), szívogatásukkal ehetetlenné teszik a gyümölcsöket. Egy-egy ág megrázásával csapatosan röppenek fel e kártevők. Szívogatásuk nyomán a sebzett részeken elkezdődik a gyümölcs monília fertőzése is, már zölden rothadnak az őszibarackok. Sürgős és ismétlődő védekezéseket kell végrehajtani ellenük. A poloskák ellen  nehéz hatékonyan fellépni, egy piretroid és egy felszívódó szer kombinációja ad elfogadható eredményt 14 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idővel. A monília ellen találunk 3 és 7 napos várakozási idejű szereket is.

Szőlő: Ritka jelenség volt a múlt héten, hogy a virágzó szőlőfürtökben tömegesen megjelentek a virágbogarak (repcefénybogár), fogyasztva a virágport. Most már a virágzás végénél tartunk, így eltűnnek e táplálkozó rovarok is. Még mindig nem jelent meg sem a peronoszpóra, sem a lisztharmat tünete, annak ellenére, hogy 4 esős nap volt 37 mm csapadékkal. A heti középhőmérséklet viszonylag alacsony volt:18,3 fok (tavaly 27,2 fok).

Amerikai szőlőkabóca L1-L2 lárvafogás 3 db volt a múlt héten.

A peronoszpóra és lisztharmat ellen 10-11 napos permetezési fordulót célszerű tartani felszívódó+kontaktszerek alkalmazásával.

(Szabadkai Imre, Csongrád térsége, június 14.)

15. Megfigyelés

Őszi búza: A tejesérés állapotában van, a múlt hét első felében 4 nap 52 mm csapadék hullott, segítve a szemek fejlődését. Sajnos ennek következtében a pelyvaleveleken megjelent a korompenész. Kedvező viszont, hogy új fuzáriumos tünet nem látható, maradt alacsony szinten a fertőzés. A pelyvalevelek alatt helyenként található gabonatripsz, mely a szemeket szívogatja. Védekezési teendő nincs.

Kukorica: A csapadékos idő hatására felgyorsult a fejlődése,10-12 levelesek-1 m magasságúak. A kukoricamoly lárvájának kártétele itt is megjelent, igaz elvétve lehet a rágásnyomokat felfedezni. Egyre több viszont a levéltetű. Kukoricabogár imágót még nem találtam. Védekezési feladat jelenleg nincs.

Őszibarack: Továbbra is a fő veszélyt a poloskák szívogatása jelenti, egy-egy gyümölcsön 3-4 poloska is táplálkozik (főleg a nektarin fajtákon). A szívásnyom a gyümölcsfelület göcsörtössé válásával szembetűnő, besüppedő, barnuló foltok, deformálódott gyümölcs-végeredmény=élvezhetetlen áru. A sebzéseken fertőz a gyümölcsmonília, melyre rásegít a csapadékos idő. Védekezés e két károsító ellen ismétlődően szükséges, amíg az érés kezdete megengedi.

Szőlő: Megkezdődött a júniusi cserebogár (zöld) rajzása, elszórtan egy-egy tőkén 4-5 db van, kisebb a létszámuk, mint tavaly. Az amerikai lepkekabóca kártétele is megindult, nyálkás-fehéres, viaszos váladékuk most még a tőkék 2-3 ezrelékén található. Tarka szőlőmoly második nemzedékének rajzása van napirenden, nagyon alacsony szinten: 7 db/hét volt a fogott lepkeszám (tavaly 127 db). Amerikai szőlőkabóca lárvából 3 db-ot fogott a csapda. Mivel a csapadékos idő viszonylag alacsony hőmérséklettel társult (heti középhőmérséklet 21,1 fok volt,tavaly 23 fok),így a két fő gombakórokozó közül látható tünetet egyik sem produkált, illetve véletlenül egy levélen peronoszpórafertőzést találtam. Tavaly erre az időre mindkét tünet megjelent. Védekezni azonban kell a lisztharmat és peronoszpóra ellen, hasonlóan az előző héten leírtak szerint.

A rossz piaci kilátások miatt az idén is lesz a termelők részére zöldszüreti lehetőség, ennek feltételeit a 21/2020.(VI.19.) AM rendelet szabályozza.

(Szabadkai Imre, Csongrád térsége, június 21.)

16. Megfigyelés

Őszi búza: A szárazabbra fordult időjárás kedvez a búza beérésének,viaszérés stádiumában van. A korompenész szembetűnő a kalászokon, a fuzárium viszont alig észrevehető. Szipolyok, poloskák sem láthatóak. Védekezési teendő nincs.

Kukorica: Növekedett a kukoricamoly lárvája által károsított tövek száma, mely most 4-5%-os arányú. A levélrágás főleg a címert körülölelő levelek átfúrásával jelentkezik, azt kibontva látható, hogy a címert rágja. Ugyancsak e helyen egyre több levéltetű szívogat, nem feltűnő, mivel védett helyen van.

Ha technikailag megoldható (hidas permetező), akkor az 5% feletti károsítás már indokolttá teszi a védekezést.

Őszibarack: A poloskák mellett megjelent a hamvas őszibarack levéltetű. Tömeges telepeik a színük miatt a levélfonákon szinte észrevétlenek, de a mézharmat kiválasztás következtében a csillogó váladék messziről árulkodik kártételükről. A gyümölcsmonília fertőzés továbbra is fennáll. Így a védekezés végre hajtása a rovarkártevők csoportja mellett (szívó- és rágó) a gyümölcsrothadás kivédését is szolgálja.

Szőlő: Hosszas keresés után, a lombkorona alatt megtalálható volt az első lisztharmatos bogyó. Többet nem találtam, de bármikor vészhelyzetet teremthet a fertőzése mivel az időjárási tényezők és a bogyók fenológiai állapota ideálisak ehhez. Hasonló a helyzet a peronoszpórával, tünetet nem látni, de bármikor fertőzhet egy zápor után. Tarka szőlőmoly szinte eltűnt, 12 db volt a heti csapdafogás. Amerikai szőlőkabóca is kevés a ragacsos csapdán:3 db. A júniusi cserebogár rajzása a csúcson van, sorvégi tőkéken és a parcella szélső sorain 20-25 db rágja a leveleket. Védekezés a peronoszpóra és lisztharmat ellen 10-11 napos fordulóval, kontakt + felszívódó szerrel. A cserebogarak ellen a tojásrakás megelőzésére lehet foltpermetezést elvégezni (környezetterhelés csökkentése, költségek minimalizálása).

(Szabadkai Imre, Csongrád térsége, június 28.)

17. Megfigyelés

Őszi búza: A mai nappal megkezdődött a búza aratása, mennyiségi és minőségi paraméterekről még nincs megfelelő ismeret. Vizuálisan a kalászok nem mutatnak fuzáriumos fertőzöttséget, remélhetőleg a labor vizsgálat is ezt fogja mutatni. Védekezési teendő nincs.

Kukorica: AZ utóbbi 10 napban nagyon gyors volt a kukorica fejlődése:2,5-3 m-es tövek alakultak ki. A címerhányás-csőképződés és virágzás időszaka van. Az évenkénti vetésváltásban termesztett kukoricában nem találtam kukoricabogár imágót. A kukoricamoly lárvája által károsított tövek aránya nem változott, élő-táplálkozó lárvát sem találtam a szárban és a címert körülölelő levelek alatt, ez mutatja, hogy  az első nemzedék elvonult bábozódni. Védekezési teendő nincs.

Őszibarack: A tavaszi fagyok után megmaradt kevés gyümölcs legfőbb ellensége most a poloskák s ennek nyomán fellépő moníliás gyümölcsrothadás. Mivel megkezdődött a korai fajták érése,ezért a poloskák ellen már csak a 3 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idejű piretroidot lehet használni. A monília ellen is van ilyen rövid várakozási idejű szer.

Szőlő: Itt is megkezdődött a rendellenes szüret, a „zöldszüret”. A peronoszpóra és lisztharmat fertőzési nyomása közepes szintű, mindkettő ellen még a kontakt+felszívódó szer használata indokolt. Megugrott a tarka szőlőmoly második nemzedékének rajzása, 125 db-ot fogott a csapda. Amerikai szőlőkabóca L2-L3-as lárvafogási eredmény 4 db volt.Tartja magát még nagy egyedszámmal a júniusi cserebogár,falánk táplálkozásuk jócskán megszabdalják a leveleket. Az amerikai lepkekabóca viszont terjed, a tőkék 6-7%-án már található a fehéres-viaszos váladékuk.

 (Szabadkai Imre, Csongrád térsége, július 5.)

18. Megfigyelés

Őszi búza: A búza aratás üteme megfelelő volt az elmúlt héten, legfeljebb a párhuzamos repce betakarítás hátráltatta. Minőség tekintetében nincs gond a fuzárium okozta toxintartalommal, viszont a korábbi hetek esőzései jelentősen csökkentették a sikértartalmat és a hektólitersúlyt. Védekezés most már a tarlók művelésére kell, hogy irányuljon, mivel erős gyomosodás indult meg.

Szőlő: Fejlettsége a fürtzárodás állapotánál tart. Új tünet nem jelent meg sem a peronoszpóránál, sem a lisztharmatnál. Tarka szőlőmoly rajzása lefelé ívelő, 78 db-ot fogott a csapda. A júniusi cserebogár érési táplálkozása is lassan befejeződik, tojásrakás után  kimúlnak, a tőkéken már csak 2-3 db található. Amerikai szőlőkabóca lárvából 2 db ragadt a csapdába. A lombkorona belsejében viszont terjed a lepkekabóca, mivel az árnyékos helyet szereti. Ezért ez estben is fontos védekezési módszer a szellős lombkorona kialakítása. A gyenge fertőzés miatt a permetezési forduló 13-14 napra növelhető, s megoldható kontakt szerekkel (réz+kén). Azonban a fürtzárodás miatt a botrytis ellen megelőző védekezésként legalább egy tebukonazol hatóanyagot használni kell.

Őszibarack: A barackmoly és a keleti gyümölcsmoly lárváinak kelése figyelhető meg, ezért az augusztusi érésű fajták védelme a „férgesedéstől” szükséges. A poloskaszívogatás helyén fertőz a gyümölcs monília, sok termés válik így piacképtelenné. Ismételni kell a monília elleni permetezést is.

Kukorica: Károsítók közül csak a levéltetű volt látható, ez sem nagy egyedszámban, s nem kolóniákban. Kukoricamoly friss lárvakártételét, a kukoricabogár biberágását (bajusz) nem találtam. Gyapottok bagolylepke rajzása van, de a csővégeken még nem fedeztem fel hernyókártételt. Védekezési teendő nincs.

(Szabadkai Imre, Csongrád térsége, július 12.)

 

Az országos házikerti csapdahálózat fogási adatai, 2020. II. félév

Dátum:

06.30

07.07

07.14

07.21

+

07.28

08.04

08.11

08.18

+

08.25

09.01

09.08

09.15

+

09.22

09.29

10.06

Almamoly

 

71

76

33

30

9

18

26

9

42

43

7

0

0

0

0

Szilvamoly

 

99

110

116

118

30

71

123

87

86

6

4

1

14

12

17

Keleti gyümölcsmoly

 

145

105

61

65

24

32

68

29

99

105

86

93

101

61

14

Barackmoly

 

22

12

4

7

13

1

16

3

7

6

4

1

1

3

2

Tarka szőlőmoly

 

1

0

1

0

0

0

0

0

1

1

0

0

0

0

0

Ribiszkeszitkár

 

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Almailonca

 

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Cseresznyelégy

 

Gyapottok bagolylepke

 

3

7

11

8

3

6

4

7

10

8

3

0

0

0

0

Fokhagyma pillangó*

 

5

3

9

4

0

0

0

0

Poloskaszagú szilvadarázs

S. f. buxusmoly

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

2

1

1

0

0

Vadgesztenyelevél-aknázómoly-Maroslele

174

34

19

6

21

74

138

83

113

52

25

8

4

4

2

Vadgesztenyelevél-aknázómoly-HMVhely

138

15

5

3

13

39

87

34

77

31

6

4

2

1

1

 Nyugati dióburok- 

 fúrólégy

2

0

0

0

0

0

0

0

0

0

3

0

0

0

0