1. megfigyelés: 11. hét : 03.15.-03.21.

Szőlő: A szőlő károsítói közül tünetként :- az éves vesszőkön a lisztharmat rozsdabarna hálózatos foltosságát, – az idősebb részek kéregrepedéseiben a tarka szőlőmoly fehéres szövedékű bábját, – bármely tőkerészen a korompenésszel fedett amerikai lepkekabóca tojásait,-2-3 éves részeken a pajzstetvek pihenését figyelhetjük meg. A felsorolt károsítók ellen lemosásszerű permetezéssel az olajos kén használható, melynek kivitelezésére még legalább 3 hét áll rendelkezésre.

Őszibarack: A növény vegetációja elindult, a virágbimbók rózsaszínűek, a hajtásrügyekből még nem bújtak ki a levélcsúcsok. Az elmúlt évben nagyon sok moníliniás gyümölcs keletkezett, az összeszáradt múmiákat feltétlenül el kell távolítani. A rezes lemosó permetezést még 2-3 napig finomabb rézzel (rézhidroxid, tribázikus rézszulfát) el lehet végezni, mely véd a tafrína induló fertőzése ellen is.

Őszi búza : A búza vetőmag döntő többsége tavaly ősszel későn került a földbe, így jelenleg gyenge fejlettségűek,még a bokrosodás stádiumában vannak. Kevés a korai vetésű dús állomány, ilyen parcellánál a pirenoforás és helmintospóriumos levélfoltosság figyelhető meg, közepes fertőzöttséggel. Gyomok közül a veronika az uralkodó, de kezd bujkálni az acat is. Védekezési teendő még nincs.

Szabadkai Imre, Csongrád térsége, március 14.

2. megfigyelés: 12. hét : 03.22.-03.28.

Szőlő: A fenológiája a könnyezés stádiumába került ( 0317), egyéb élettevékenysége még nincs a szőlőnek. Az előző héten felsorolt károsítók továbbra is jelen vannak, folytatható a lemosó permetezés olajos kénnel vagy téli hígítású mészkénlével (házi főzés), lehetőleg éjszakai fagyoktól mentes napokon.

Őszibarack: A hideg miatt nem haladt előre a növény vegetációja, továbbra is rózsaszín bimbós állapotban vannak, a korai fajtáknál egy-egy virág már kinyílt, s csak itt látható egy-két mm-es levélcsúcs is rügypikkelyekből kibújva. Ezért e fajták kivételével még mindig végezhető a rezes lemosó permetezés a tafrina és monília ellen.

Őszi búza: A hűvös idő miatt nem fejlődött sem a búza, sem a gyomok, a lombkárosító gombabetegségek sem tudtak fertőzni. A heti középhőmérséklet 5,5 C-fok volt, csapadék is egy alkalommal 3 mm esett. A nitrogén műtrágya kiszórásán túl nincs teendő e táblákon.

Szabadkai Imre, Csongrád- és térsége, március. 21.

3. Megfigyelés.03.29.-04.04. 13.hét :

Őszi búza: Kezdenek zöldülni a vetések, de fejlettségük elmarad a korábbi évekétől. A legtöbb parcellában még a szárbaindulás sem kezdődött el, a fagyos éjszakák és a csapadékhiány miatt még antociános leveleket is lehet találni. Nincs új levélfertőzést okozó tünet, s még nem kelnek a tavaszi gyomok sem(T3).Védekezési teendő még nincs.

Szőlő : Stagnál a szőlő vegetációja.70-80 cm-es mélységig szinte nincs nedvesség a talajban. Az őszi-téli kelésű gyomok (tyúkhúr,árvacsalán,aggófű) szinte kiszáradtak. Továbbra is az olajos-kénes lemosó permetezés aktuális az áttelelő lisztharmatképletek és rovarkártevők különböző fejlődési alakjai ellen.

Őszibarack : Március 26-án megkezdődött felmelegedés hatására bontogatják rózsaszín szirmaikat a bimbók, a hajtórügyek levélcsúcsai 2-4 mm hosszúak. Még nem láthatók tafrina fertőzés a levélcsúcsokon (nincs torzulás, pirosodás). Mihelyt csapadék lesz, permetezni kell kontakt (mankoceb vagy ditianon) + felszívódó (difenokonazol vagy tebukonazol) hatóanyagú szerek tankkombinációjával. A hétvégi naposabb idő a méheket is előcsalogatta, rá-rá röppennek a nyíló virágokra. A réztartalmú szerekkel már nem szabad védekezni, mert a legtöbb fajta érzékeny a rézre.

Szabadkai Imre, Csongrád- és térsége, március 28.

  1. megfigyelés: 04.05.-04.12. 14. hét :

Őszi búza : A levélen, hosszanti csíkoltsággal már látható a vetésfehérítő bogár hámozgatása, egy kis keresés után imágó is található, mivel még a rajzás kezdeténél tartanak. Az ingadozó hőmérséklet és a mindössze 1 mm-es heti csapadék nem tette lehetővé a kórokozó gombák továbbterjedését, jelenleg kevés a fertőzési forrás. Gyomok kelése is vontatott. Az előrejelzés e hétre hűvös időt mutat,ezért még ki kell várni a védekezésekkel.

Szőlő : Megkezdődött a rügyduzzadás, “gyapjas” rügyeket találhatunk már. Tarka szőlőmoly szexferomon csapdái egy hete kihelyezésre kerültek, de rajzás még nincs. A kénes-olajos lemosó permetezést még a héten lehet végezni, viszont a száraz idő miatt nem célszerű a sorok gyomirtását elkezdeni a csírázás gátló szerekkel.

Őszibarack : Virágzanak az őszibarackok,a hajtásrügyekből kibújtak a levelek,egy-egy rügyből 3-4 db 1-2 cm-es levél látható. A minimális eső is elindíthatta a tafrínás fertőzést, ezért halaszthatatlan a védekezés ellene a múlt héten leírt szerekkel. A faágakon portyázó hangyák keresik az áttelelő levéltetű tojásokat s az abból kikelő lárvákat (zöld őszibarack levéltetű ),de még nem indokolt ellenük a védekezés.

Szabadkai Imre, Csongrád térsége; április 4.

  1. Megfigyelés: 04.12.-04.18. 15.hét:

Kukorica: Egy napja, hogy elkezdődött a vetése, így károsító még nem figyelhető meg.

Őszi búza: A hűvös száraz idő(nem volt csapadék az elmúlt héten) nem kedvez a lombkárosító gombák fertőzéséhez. Az ősszel kelt (T1) szőnyeggyomok mellett ebszékfű, pipacs, galaj, pásztortáska található. Az acat lassan bújik kifelé, a napraforgó előveteményű táblákban még nincs árvakelés. A búza fejlődése is lassú.

A hét elejére jelzett csapadékos időszak után célszerű elkezdeni a védekezést: gyomirtó szer+gombaölő szer+rovarölő szer (piretroid). A gyomirtó szerből a több hatóanyagú összetétel a jobb megoldás.

Szőlő : Egy hét óta nem haladt a vegetációja,ezért még mindig lehet végezni az olajos-kénes lemosó permetezést. Tarka szőlőmoly sem kezdte meg rajzását, tavaly már 8 db-ot fogott ezen időszakban a csapda, igaz a tavalyi 11,2 C-fokos heti középhőmérséklet után most csak 7,1 fok ez az érték. A csírázásgátló gyomirtó szerek sorkezelését is elég a hét második felében, a jelzett csapadékhullám után elvégezni.

Őszibarack: A virágai vagy megfagytak,vagy megfáztak,így terméskötődés alig várható. Az érzékeny fajták levelein elindult a tafrína fertőzése, még ha minimális mértékben is, a kis levélkék egy-egy karéjában piros elszíneződés látható. 8-10 napos ismétléssel folytatható ellene a védekezés kontakt+feszívódó szer kombinációjával.

Szabadkai Imre, Csongrád-és térsége, április 11.

6.Megfigyelés: 04.19.-04.25. 16.hét:

Kukorica: Két nap volt alkalmas a vetésre, így lemaradás van benne, a hideg talaj miatt kelő állomány sincs még. Károsítók közül jelenleg csak a gyomok veszélyeztetik a kultúrnövényt, ezért aki kelés előtti gyomirtást akar elvégezni, azonnal ki kell használni az időjárás adta lehetőséget.

Őszi búza: Négy nap esős idő kevés csapadékot hozott (22 mm.), de a vegyszeres védekezést hátráltatta, a búzák fejlődése viszont felgyorsult, túl vannak a kétnóduszos állapoton. Tavaly erre az időre befejeződött a gyomirtás és lombvédelem, az idén ez kb. a felénél tart.

Lombkárosító gombák (pirenofora,szeptória,helmintospórium) fertőzése a hűvös idő miatt minimális, a vetésfehérítő bogarak rajzása is alacsony szintű. A jobbra forduló időjárás beköszöntével sürgős lesz a hátralévő területek védelme, gyomirtó szerből a zászlós levél állapotáig használhatót kell választani.

Szőlő: Fenológiai stádiuma továbbra is a rügyduzzadásnál tart, csak védett helyen-korai csemegeszőlő fajtáknál látható a rügypikkelyek szétnyílása. A késés oka a hideg idő, heti középhőmérséklet 7,6 fok volt (tavaly 13,5 fok) .

A nedves talaj és az esetenként hulló eső kedvez viszont a tavaszi alapgyomirtás elvégzéséhez, melyet egy hétig még biztosan lehet alkalmazni. A magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen csírázásgátló szereket (pendimetalin,flumioxazin hat. any.), a már kikeltek ellen pedig glifozátot kell a tankkombinációba rakni.

Késve, de megkezdődött a tarka szőlőmoly rajzása, még ha minimális is a fogott lepke (3 db ).

Őszibarack: A fagyok után siralmas a terméskilátás belőle. Elvétve lehet ép terméskezdeményt találni (a kajsziknál is ugyanez a helyzet). A levélkéket eddig rendszeres permetezéssel meg lehetett védeni a tafrínátol. A mostani időjárás optimális e gomba fertőzéséhez, ezért 7-8 napos ismétléssel folytatni kell a lombvédelmet (ditianon+difenokonazol hat. any.).

Szabadkai Imre, Csongrád- és térsége, április 18.

  1. Megfigyelés: 04.26-05.02:17. hét.

Kukorica: Vetése félidőnél jár, az egy hete elvetett parcellákon még nincs kelő növény, így barkó sem található. Drótférgek kártétele is akkor figyelhető meg, amikor csírázó kukoricaszemek vannak. Kelés előtti gyomirtás folyamatosan végezhető, ez a módszer viszont nem alkalmas az évelő gyomnövények ellen.

Őszi búza A gyomirtás és a lombvédelem nagyrészt elvégzésre került. Ahol napraforgó elővetemény volt, ott most kel az árvakelés, ilyen táblákon most célszerű elvégezni a gyomirtást és lombvédelmet. Már található vetésfehérítő bogár tojásrakása is, ez még a kezdetnél tart. A búza fejlettsége a harmadik nódusz fejlettségben van.

Szőlő Még mindig késésben van a fakadás, lassú ütemű a rügyduzzadás. Tavaly ezen időszakban már 2-3 leveles hajtások voltak. A hűvös idő hátráltatja a szőlőmoly rajzását is, 8 db volt a heti lepkefogás, (tavaly 178 db.) A késői fakadás miatt még néhány napig lehet végezni a sorok alapgyomirtását, amelybe glifozát is kerülhet a kikelt gyomok ellen.

Őszibarack: Nincs erős tafrinás fertőzés, ahol folyamatos volt a védekezés. A kevés termés ellenére a lombot továbbra is óvni kell a fertőzésektől kontakt + felszívódó szerrel. Sem levéltetű, sem keleti gyümölcs moly kártételt eddig nem találtam.

Szabadkai Imre, Csongrád és térsége, április 25.

8.Megfigyelés:05.03.-05.09. 18.hét:

Kukorica: Az április közepi vetések kibújtak a földből, de még tart a vetés is. Barkó kártételt itt nem találtam, de a napraforgónál sorozatban rágják el a sziklevél alatti szárat a talajszintnél. A gyomok csírázása is megkezdődött, a kétszikűek szikleveles fejlettségnél tartanak. Az adott állapothoz igazított gyomirtó permetezés napirenden van.

Őszi búza: A fejlettebb állományok elérték a zászlós levél stádiumát, a szártőn és az alsó egy-két levélen megjelent a lisztharmat, fertőzése azonban gyenge. Elszórtan levéltetveket is lehet találni, védekezni azonban egyik károsító ellen sem indokolt.

Szőlő: Igen heterogén a fakadás, van már kétleveles hajtás is, de vannak még a rügyduzzadás állapotában lévők is. Lassú ütemben zajlik a tarka szőlőmoly rajzás, 28 db volt a heti fogás (tavaly 98 db). Gyomok közül a selyemkóró fakadása látható, arasznyi hajtásai 2 levélpárral rendelkeznek. Csapadékhiány miatt nincs lisztharmat primer fertőzés sem. Jelenleg nincs védekezési teendő.

Őszibarack: Legszembetűnőbb betegség a moníliás vesszőelhalás, melynek tünete a mézgás és száradó egyéves vesszők. Ezeket célszerű egy kis egészséges résszel lemetszeni. Tafrínát véletlenül egy-egy levélen lehet látni, valamint egy-egy levéltetű is van már a fákon. A héten lehet csúsztatni a védekezést.

Szabadkai Imre, Csongrád-és térsége, május 02.

9.Megfigyelés: 05.10.-05.16.:19.hét:

Kukorica: Kelnek a kukoricák, 2-3 leveles stádiumban vannak. Ezzel párhuzamosan tömegesen kelnek a gyomok, a hét végi 7 mm csapadék jót tett nekik. A kétszikűek közül a parlagfű már 2-4 leveles, sok a libatop is, az egyszikűek közül pedig a muhar, homokos talajon az átoktüske, melyek 2-3 leveles állapotban vannak. A korai post kezeléses gyomirtást most kell elvégezni. Barkókaréjozó rágását a levélszélen csak csemegekukoricában találtam, drótféreg kártételt meg csak napraforgóban.

Őszi búza: Károsítók új fellépését nem tapasztaltam, az állományok egészségesek, csak alacsonyak, 45-50 cm magasságúak, s már a kalász sok helyen “hasban” van. A héten nincs védekezési teendő.

Szőlő: Továbbra is nagy különbség látható tőkén belül is a fejlettségben. A hajtások zöme 3-5 levél között van (ez a fejlettebbek esetében 7-8 cm-es hosszú), de akad még most fakadó is. Sem szőlőlevélatka, sem gubacsos nemezatka kárkép nem található.

Szinte eltűnt a tarka szőlőmoly, mindössze 3 db-ot fogott a csapda (tavaly 22 db/hét,2019-ben 98db/hét).

Minimális fagykár a pici hajtások száradásánál látható, ez kb 0,5 %-os lehet.

Gyomok közül a homokon otthonos selyemkóró terjed tovább és erősödik, már 3-4 levélpárral rendelkeznek. Az egyszikűek közül a tarack már zöldül, 4-5 cm-ek.

Az elmúlt öt hét heti középhőmérséklete minden héten 4-5 fokkal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezt az akácok is érzik, még híre sincs a virágzásának (tavaly ez május 9-én,2018-ban április 28-án kezdődött).

Őszibarack: Mivel melegebbre fordul az időjárás, ezért tafrína ellen már elegendő lesz kontakt szerrel permetezni, ezzel be is fejezve az ellene való védekezést. Ahol nem védekeztek eddig megfelelően, ott kialakult az erős fertőzés, a levelek fele összesodródott, bepirosodott. A keleti gyümölcsmoly kártételének tünete megjelent, hajtásvégek fonnyadnak, kifehérednek. Védekezés: egy kontakt gombaölő szer+felszívódó rovarölő szer.

Szabadkai Imre, Csongrád-és  térsége, május 09.

10.Megfigyelés:05.17.-05.23: 20.hét:

Kukorica: Az elsőként elvetett kukoricák már 3-4 levelesek, de vannak még most kelő parcellák is. Párhuzamosan a gyomok is nagy tömegben megjelentek, parlagfűből már található 6-8 leveles is. Egyéb károsító nincs. Most már sürgős a gyomirtások végzése, akár a korai post, akár a 6-7 leveles korig alkalmazható post kezelés.

Őszi búza: Megkezdődött a kalászhányás időszaka, sőt homokos területen, korai fajtáknál már a kalászvirágzás kezdete látható. Gombabetegségek közül új tünet a kalász pejvalevelén a Septoria nodorum, igaz, hogy véletlenszerűen találtam. A felső leveleken levéltetvek is megjelentek. A hét második felében a korai fajtáknál meg lehet kezdeni a kalászfuzárium elleni védekezést, mert ha bejön a hét első felére jelzett esős hullám, a fertőzéshez optimális lesz a külső körülmény.

Szőlő  A szőlőhajtások fejlettsége nagyon differenciált, a legfejlettebbek öt-hat levelesek. Most már látható, hogy a rügyek 30%-a nem hajt ki, az április közepén, rügyduzzadás stádiumában érkezett hideghullám következtében megfáztak a rügyek. Tavaly áprilisban ugyanez volt tapasztalható. Ez miatt rekordtermés már nem lesz. Tarka szőlőmoly rajzása gyenge és elhúzódó: 13 db/hét volt a csapdafogás. Megjelent a szőlőlevél nemezes gubacsatka, fertőzés mértéke 1-2% közötti. Mivel az elmúlt héten jelentős csapadék hullott, 36 mm, és a heti középhőmérséklet is melegebbre váltott (17.07 fok), a lisztharmat primér fertőzéséhez adottak a feltételek. A hét második felében lehet indítani a védekezéseket. Lisztharmat ellen kén + felszívódó szer, peronoszpóra ellen megelőzésre egy kontakt mankoceb, s a kelő szőlőmoly lárvák ellen egy olcsó piretroid. Aki vegyszeres sarjhajtás megsemmisítést akar a talajszintnél, annak is most van az ideje, mert később már túlnőnek.

Őszibarack Néhány levélen látható volt új tafrina fertőzés, függetlenül a melegebb időtől, de nedvesség volt folyamatosan. A keleti gyümölcsmoly hajtásvég kártétele is jelentkezik és a levéltetvek szívogatása is. Mindhárom károsító fertőzésének szintje azonban gyenge. Ettől függetlenül a hét második felében kontaktszerek kijuttatása indokolt a fenti károsítók ellen. Akácvirágzásnak még mindig nincs semmi jele!

Szabadkai Imre, Csongrád- és térsége, május 16.

 

 

 

 

Maroslelei Növényvédelmi Észlelési Rendszer Működtető: Csordás Csaba egyéni vállalkozó

Csapdák fogási adatai: 2021. I. félév

Dátum: 04.06 04.13 04.20 04.27

 

05.04

+

05.11
Almamoly

 

k 0 0 0 3 7
Szilvamoly

 

k 1 0 3 20 39
Keleti gyümölcsmoly

 

k 19 2 19 109 68
Barackmoly

 

k 0 0 0 0 0
Tarka szőlőmoly

 

k 0 0 0 0 0
Poloskaszagú szilvadarázs k 8 3 11 47 21
Cseresznyelégy

 

k 0 0 0 0
 Nyugati dióburok-

fúrólégy

Kéregmoly

 

k 0 0 0
Fokhagyma pillangó*

 

k 0 0 0
Gyapottok bagolylepke

 

k 0 0 0 0 0
S. f. buxusmoly k 0
Vadgesztenyelevél-aknázómoly-Maroslele k 2 0 47 25 23
Vadgesztenyelevél-aknázómoly-HMVhely k 0 0 59 68 41

jelölések:  +:kapszulák cseréje,   N:  nem lehetett leolvasni (a következő adat halmozott érték), M: megsemmisült, §: nincs csere

*: fokhagyma pillangó rajzásának adata sátor csapdával  –

Munkánkhoz az MTA ATK Növényvédelmi Intézetének Csalomon típusú csapdáit használjuk.