1. megfigyelés: 11. hét : 03.15.-03.21.

Szőlő: A szőlő károsítói közül tünetként :- az éves vesszőkön a lisztharmat rozsdabarna hálózatos foltosságát, – az idősebb részek kéregrepedéseiben a tarka szőlőmoly fehéres szövedékű bábját, – bármely tőkerészen a korompenésszel fedett amerikai lepkekabóca tojásait,-2-3 éves részeken a pajzstetvek pihenését figyelhetjük meg. A felsorolt károsítók ellen lemosásszerű permetezéssel az olajos kén használható, melynek kivitelezésére még legalább 3 hét áll rendelkezésre.

Őszibarack: A növény vegetációja elindult, a virágbimbók rózsaszínűek, a hajtásrügyekből még nem bújtak ki a levélcsúcsok. Az elmúlt évben nagyon sok moníliniás gyümölcs keletkezett, az összeszáradt múmiákat feltétlenül el kell távolítani. A rezes lemosó permetezést még 2-3 napig finomabb rézzel (rézhidroxid, tribázikus rézszulfát) el lehet végezni, mely véd a tafrína induló fertőzése ellen is.

Őszi búza : A búza vetőmag döntő többsége tavaly ősszel későn került a földbe, így jelenleg gyenge fejlettségűek,még a bokrosodás stádiumában vannak. Kevés a korai vetésű dús állomány, ilyen parcellánál a pirenoforás és helmintospóriumos levélfoltosság figyelhető meg, közepes fertőzöttséggel. Gyomok közül a veronika az uralkodó, de kezd bujkálni az acat is. Védekezési teendő még nincs.

Szabadkai Imre, Csongrád térsége, március 14.

2. megfigyelés: 12. hét : 03.22.-03.28.

Szőlő: A fenológiája a könnyezés stádiumába került ( 0317), egyéb élettevékenysége még nincs a szőlőnek. Az előző héten felsorolt károsítók továbbra is jelen vannak, folytatható a lemosó permetezés olajos kénnel vagy téli hígítású mészkénlével (házi főzés), lehetőleg éjszakai fagyoktól mentes napokon.

Őszibarack: A hideg miatt nem haladt előre a növény vegetációja, továbbra is rózsaszín bimbós állapotban vannak, a korai fajtáknál egy-egy virág már kinyílt, s csak itt látható egy-két mm-es levélcsúcs is rügypikkelyekből kibújva. Ezért e fajták kivételével még mindig végezhető a rezes lemosó permetezés a tafrina és monília ellen.

Őszi búza: A hűvös idő miatt nem fejlődött sem a búza, sem a gyomok, a lombkárosító gombabetegségek sem tudtak fertőzni. A heti középhőmérséklet 5,5 C-fok volt, csapadék is egy alkalommal 3 mm esett. A nitrogén műtrágya kiszórásán túl nincs teendő e táblákon.

Szabadkai Imre, Csongrád- és térsége, március. 21.

3. Megfigyelés.03.29.-04.04. 13.hét :

Őszi búza: Kezdenek zöldülni a vetések, de fejlettségük elmarad a korábbi évekétől. A legtöbb parcellában még a szárbaindulás sem kezdődött el, a fagyos éjszakák és a csapadékhiány miatt még antociános leveleket is lehet találni. Nincs új levélfertőzést okozó tünet, s még nem kelnek a tavaszi gyomok sem(T3).Védekezési teendő még nincs.

Szőlő : Stagnál a szőlő vegetációja.70-80 cm-es mélységig szinte nincs nedvesség a talajban. Az őszi-téli kelésű gyomok (tyúkhúr,árvacsalán,aggófű) szinte kiszáradtak. Továbbra is az olajos-kénes lemosó permetezés aktuális az áttelelő lisztharmatképletek és rovarkártevők különböző fejlődési alakjai ellen.

Őszibarack : Március 26-án megkezdődött felmelegedés hatására bontogatják rózsaszín szirmaikat a bimbók, a hajtórügyek levélcsúcsai 2-4 mm hosszúak. Még nem láthatók tafrina fertőzés a levélcsúcsokon (nincs torzulás, pirosodás). Mihelyt csapadék lesz, permetezni kell kontakt (mankoceb vagy ditianon) + felszívódó (difenokonazol vagy tebukonazol) hatóanyagú szerek tankkombinációjával. A hétvégi naposabb idő a méheket is előcsalogatta, rá-rá röppennek a nyíló virágokra. A réztartalmú szerekkel már nem szabad védekezni, mert a legtöbb fajta érzékeny a rézre.

Szabadkai Imre, Csongrád- és térsége, március 28.

  1. megfigyelés: 04.05.-04.12. 14. hét :

Őszi búza : A levélen, hosszanti csíkoltsággal már látható a vetésfehérítő bogár hámozgatása, egy kis keresés után imágó is található, mivel még a rajzás kezdeténél tartanak. Az ingadozó hőmérséklet és a mindössze 1 mm-es heti csapadék nem tette lehetővé a kórokozó gombák továbbterjedését, jelenleg kevés a fertőzési forrás. Gyomok kelése is vontatott. Az előrejelzés e hétre hűvös időt mutat,ezért még ki kell várni a védekezésekkel.

Szőlő : Megkezdődött a rügyduzzadás, “gyapjas” rügyeket találhatunk már. Tarka szőlőmoly szexferomon csapdái egy hete kihelyezésre kerültek, de rajzás még nincs. A kénes-olajos lemosó permetezést még a héten lehet végezni, viszont a száraz idő miatt nem célszerű a sorok gyomirtását elkezdeni a csírázás gátló szerekkel.

Őszibarack : Virágzanak az őszibarackok,a hajtásrügyekből kibújtak a levelek,egy-egy rügyből 3-4 db 1-2 cm-es levél látható. A minimális eső is elindíthatta a tafrínás fertőzést, ezért halaszthatatlan a védekezés ellene a múlt héten leírt szerekkel. A faágakon portyázó hangyák keresik az áttelelő levéltetű tojásokat s az abból kikelő lárvákat (zöld őszibarack levéltetű ),de még nem indokolt ellenük a védekezés.

Szabadkai Imre, Csongrád térsége; április 4.

  1. Megfigyelés: 04.12.-04.18. 15.hét:

Kukorica: Egy napja, hogy elkezdődött a vetése, így károsító még nem figyelhető meg.

Őszi búza: A hűvös száraz idő(nem volt csapadék az elmúlt héten) nem kedvez a lombkárosító gombák fertőzéséhez. Az ősszel kelt (T1) szőnyeggyomok mellett ebszékfű, pipacs, galaj, pásztortáska található. Az acat lassan bújik kifelé, a napraforgó előveteményű táblákban még nincs árvakelés. A búza fejlődése is lassú.

A hét elejére jelzett csapadékos időszak után célszerű elkezdeni a védekezést: gyomirtó szer+gombaölő szer+rovarölő szer (piretroid). A gyomirtó szerből a több hatóanyagú összetétel a jobb megoldás.

Szőlő : Egy hét óta nem haladt a vegetációja,ezért még mindig lehet végezni az olajos-kénes lemosó permetezést. Tarka szőlőmoly sem kezdte meg rajzását, tavaly már 8 db-ot fogott ezen időszakban a csapda, igaz a tavalyi 11,2 C-fokos heti középhőmérséklet után most csak 7,1 fok ez az érték. A csírázásgátló gyomirtó szerek sorkezelését is elég a hét második felében, a jelzett csapadékhullám után elvégezni.

Őszibarack: A virágai vagy megfagytak,vagy megfáztak,így terméskötődés alig várható. Az érzékeny fajták levelein elindult a tafrína fertőzése, még ha minimális mértékben is, a kis levélkék egy-egy karéjában piros elszíneződés látható. 8-10 napos ismétléssel folytatható ellene a védekezés kontakt+feszívódó szer kombinációjával.

Szabadkai Imre, Csongrád-és térsége, április 11.

6.Megfigyelés: 04.19.-04.25. 16.hét:

Kukorica: Két nap volt alkalmas a vetésre, így lemaradás van benne, a hideg talaj miatt kelő állomány sincs még. Károsítók közül jelenleg csak a gyomok veszélyeztetik a kultúrnövényt, ezért aki kelés előtti gyomirtást akar elvégezni, azonnal ki kell használni az időjárás adta lehetőséget.

Őszi búza: Négy nap esős idő kevés csapadékot hozott (22 mm.), de a vegyszeres védekezést hátráltatta, a búzák fejlődése viszont felgyorsult, túl vannak a kétnóduszos állapoton. Tavaly erre az időre befejeződött a gyomirtás és lombvédelem, az idén ez kb. a felénél tart.

Lombkárosító gombák (pirenofora,szeptória,helmintospórium) fertőzése a hűvös idő miatt minimális, a vetésfehérítő bogarak rajzása is alacsony szintű. A jobbra forduló időjárás beköszöntével sürgős lesz a hátralévő területek védelme, gyomirtó szerből a zászlós levél állapotáig használhatót kell választani.

Szőlő: Fenológiai stádiuma továbbra is a rügyduzzadásnál tart, csak védett helyen-korai csemegeszőlő fajtáknál látható a rügypikkelyek szétnyílása. A késés oka a hideg idő, heti középhőmérséklet 7,6 fok volt (tavaly 13,5 fok) .

A nedves talaj és az esetenként hulló eső kedvez viszont a tavaszi alapgyomirtás elvégzéséhez, melyet egy hétig még biztosan lehet alkalmazni. A magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen csírázásgátló szereket (pendimetalin,flumioxazin hat. any.), a már kikeltek ellen pedig glifozátot kell a tankkombinációba rakni.

Késve, de megkezdődött a tarka szőlőmoly rajzása, még ha minimális is a fogott lepke (3 db ).

Őszibarack: A fagyok után siralmas a terméskilátás belőle. Elvétve lehet ép terméskezdeményt találni (a kajsziknál is ugyanez a helyzet). A levélkéket eddig rendszeres permetezéssel meg lehetett védeni a tafrínátol. A mostani időjárás optimális e gomba fertőzéséhez, ezért 7-8 napos ismétléssel folytatni kell a lombvédelmet (ditianon+difenokonazol hat. any.).

Szabadkai Imre, Csongrád- és térsége, április 18.

  1. Megfigyelés: 04.26-05.02:17. hét.

Kukorica: Vetése félidőnél jár, az egy hete elvetett parcellákon még nincs kelő növény, így barkó sem található. Drótférgek kártétele is akkor figyelhető meg, amikor csírázó kukoricaszemek vannak. Kelés előtti gyomirtás folyamatosan végezhető, ez a módszer viszont nem alkalmas az évelő gyomnövények ellen.

Őszi búza A gyomirtás és a lombvédelem nagyrészt elvégzésre került. Ahol napraforgó elővetemény volt, ott most kel az árvakelés, ilyen táblákon most célszerű elvégezni a gyomirtást és lombvédelmet. Már található vetésfehérítő bogár tojásrakása is, ez még a kezdetnél tart. A búza fejlettsége a harmadik nódusz fejlettségben van.

Szőlő Még mindig késésben van a fakadás, lassú ütemű a rügyduzzadás. Tavaly ezen időszakban már 2-3 leveles hajtások voltak. A hűvös idő hátráltatja a szőlőmoly rajzását is, 8 db volt a heti lepkefogás, (tavaly 178 db.) A késői fakadás miatt még néhány napig lehet végezni a sorok alapgyomirtását, amelybe glifozát is kerülhet a kikelt gyomok ellen.

Őszibarack: Nincs erős tafrinás fertőzés, ahol folyamatos volt a védekezés. A kevés termés ellenére a lombot továbbra is óvni kell a fertőzésektől kontakt + felszívódó szerrel. Sem levéltetű, sem keleti gyümölcs moly kártételt eddig nem találtam.

Szabadkai Imre, Csongrád és térsége, április 25.

8.Megfigyelés:05.03.-05.09. 18.hét:

Kukorica: Az április közepi vetések kibújtak a földből, de még tart a vetés is. Barkó kártételt itt nem találtam, de a napraforgónál sorozatban rágják el a sziklevél alatti szárat a talajszintnél. A gyomok csírázása is megkezdődött, a kétszikűek szikleveles fejlettségnél tartanak. Az adott állapothoz igazított gyomirtó permetezés napirenden van.

Őszi búza: A fejlettebb állományok elérték a zászlós levél stádiumát, a szártőn és az alsó egy-két levélen megjelent a lisztharmat, fertőzése azonban gyenge. Elszórtan levéltetveket is lehet találni, védekezni azonban egyik károsító ellen sem indokolt.

Szőlő: Igen heterogén a fakadás, van már kétleveles hajtás is, de vannak még a rügyduzzadás állapotában lévők is. Lassú ütemben zajlik a tarka szőlőmoly rajzás, 28 db volt a heti fogás (tavaly 98 db). Gyomok közül a selyemkóró fakadása látható, arasznyi hajtásai 2 levélpárral rendelkeznek. Csapadékhiány miatt nincs lisztharmat primer fertőzés sem. Jelenleg nincs védekezési teendő.

Őszibarack: Legszembetűnőbb betegség a moníliás vesszőelhalás, melynek tünete a mézgás és száradó egyéves vesszők. Ezeket célszerű egy kis egészséges résszel lemetszeni. Tafrínát véletlenül egy-egy levélen lehet látni, valamint egy-egy levéltetű is van már a fákon. A héten lehet csúsztatni a védekezést.

Szabadkai Imre, Csongrád-és térsége, május 02.

9.Megfigyelés: 05.10.-05.16.:19.hét:

Kukorica: Kelnek a kukoricák, 2-3 leveles stádiumban vannak. Ezzel párhuzamosan tömegesen kelnek a gyomok, a hét végi 7 mm csapadék jót tett nekik. A kétszikűek közül a parlagfű már 2-4 leveles, sok a libatop is, az egyszikűek közül pedig a muhar, homokos talajon az átoktüske, melyek 2-3 leveles állapotban vannak. A korai post kezeléses gyomirtást most kell elvégezni. Barkókaréjozó rágását a levélszélen csak csemegekukoricában találtam, drótféreg kártételt meg csak napraforgóban.

Őszi búza: Károsítók új fellépését nem tapasztaltam, az állományok egészségesek, csak alacsonyak, 45-50 cm magasságúak, s már a kalász sok helyen “hasban” van. A héten nincs védekezési teendő.

Szőlő: Továbbra is nagy különbség látható tőkén belül is a fejlettségben. A hajtások zöme 3-5 levél között van (ez a fejlettebbek esetében 7-8 cm-es hosszú), de akad még most fakadó is. Sem szőlőlevélatka, sem gubacsos nemezatka kárkép nem található.

Szinte eltűnt a tarka szőlőmoly, mindössze 3 db-ot fogott a csapda (tavaly 22 db/hét,2019-ben 98db/hét).

Minimális fagykár a pici hajtások száradásánál látható, ez kb 0,5 %-os lehet.

Gyomok közül a homokon otthonos selyemkóró terjed tovább és erősödik, már 3-4 levélpárral rendelkeznek. Az egyszikűek közül a tarack már zöldül, 4-5 cm-ek.

Az elmúlt öt hét heti középhőmérséklete minden héten 4-5 fokkal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezt az akácok is érzik, még híre sincs a virágzásának (tavaly ez május 9-én,2018-ban április 28-án kezdődött).

Őszibarack: Mivel melegebbre fordul az időjárás, ezért tafrína ellen már elegendő lesz kontakt szerrel permetezni, ezzel be is fejezve az ellene való védekezést. Ahol nem védekeztek eddig megfelelően, ott kialakult az erős fertőzés, a levelek fele összesodródott, bepirosodott. A keleti gyümölcsmoly kártételének tünete megjelent, hajtásvégek fonnyadnak, kifehérednek. Védekezés: egy kontakt gombaölő szer+felszívódó rovarölő szer.

Szabadkai Imre, Csongrád-és  térsége, május 09.

10.Megfigyelés:05.17.-05.23: 20.hét:

Kukorica: Az elsőként elvetett kukoricák már 3-4 levelesek, de vannak még most kelő parcellák is. Párhuzamosan a gyomok is nagy tömegben megjelentek, parlagfűből már található 6-8 leveles is. Egyéb károsító nincs. Most már sürgős a gyomirtások végzése, akár a korai post, akár a 6-7 leveles korig alkalmazható post kezelés.

Őszi búza: Megkezdődött a kalászhányás időszaka, sőt homokos területen, korai fajtáknál már a kalászvirágzás kezdete látható. Gombabetegségek közül új tünet a kalász pejvalevelén a Septoria nodorum, igaz, hogy véletlenszerűen találtam. A felső leveleken levéltetvek is megjelentek. A hét második felében a korai fajtáknál meg lehet kezdeni a kalászfuzárium elleni védekezést, mert ha bejön a hét első felére jelzett esős hullám, a fertőzéshez optimális lesz a külső körülmény.

Szőlő  A szőlőhajtások fejlettsége nagyon differenciált, a legfejlettebbek öt-hat levelesek. Most már látható, hogy a rügyek 30%-a nem hajt ki, az április közepén, rügyduzzadás stádiumában érkezett hideghullám következtében megfáztak a rügyek. Tavaly áprilisban ugyanez volt tapasztalható. Ez miatt rekordtermés már nem lesz. Tarka szőlőmoly rajzása gyenge és elhúzódó: 13 db/hét volt a csapdafogás. Megjelent a szőlőlevél nemezes gubacsatka, fertőzés mértéke 1-2% közötti. Mivel az elmúlt héten jelentős csapadék hullott, 36 mm, és a heti középhőmérséklet is melegebbre váltott (17.07 fok), a lisztharmat primér fertőzéséhez adottak a feltételek. A hét második felében lehet indítani a védekezéseket. Lisztharmat ellen kén + felszívódó szer, peronoszpóra ellen megelőzésre egy kontakt mankoceb, s a kelő szőlőmoly lárvák ellen egy olcsó piretroid. Aki vegyszeres sarjhajtás megsemmisítést akar a talajszintnél, annak is most van az ideje, mert később már túlnőnek.

Őszibarack Néhány levélen látható volt új tafrina fertőzés, függetlenül a melegebb időtől, de nedvesség volt folyamatosan. A keleti gyümölcsmoly hajtásvég kártétele is jelentkezik és a levéltetvek szívogatása is. Mindhárom károsító fertőzésének szintje azonban gyenge. Ettől függetlenül a hét második felében kontaktszerek kijuttatása indokolt a fenti károsítók ellen. Akácvirágzásnak még mindig nincs semmi jele!

Szabadkai Imre, Csongrád- és térsége, május 16.

11.Megfigyelés.05.17.-05.30. 21.hét:

Kukorica: Szépen kikeltek a később vetett kukoricák is, kedvezett nekik a múlt heti 32 mm-es csapadék. Felgyorsult a fejlődésük,3-5 levél között vannak. Tömeges gyomosodás látható egy- és kétszikűekből, pl. a libatop már 6-8 leveles. Gyomirtás a legfontosabb és sürgős feladat, a post kezelések közül célszerű azt választani, amelyik tartamhatással is rendelkezik. Egyéb károsítót nem találtam.

Őszi búza: A korai fajták tömegesen virágoznak,a középérésű és kései fajtáknál most kezdődik a kalászhányás.Egy virágzó táblában egy fuzáriumos kalászt már találtam. Vetésfehérítő imágó és lárva kevés van, levéltetű egyedszámmal hasonló a helyzet. E hét a fuzárium elleni védekezés időszaka. Egyéb gombabetegség tünetet nem találtam.

A kalászvédelem mellett célszerű egy olcsóbb piretroidot használni tankkombinációban a kevés rovarkártevő ellen.

Szőlő: Nagy az eltérés a szőlőhajtások fejlettségében: vannak 6-7 levelesek(20-25 cm) és 2-3 levelesek(4-5 cm-es) is.

Továbbra is alacsony szintű a tarka szőlőmolyrajzás, 17 db/hét volt a lepkefogás a csapdában. Szőlőlevél gubacsatka felszaporodása látható, fertőzöttség meghaladta a 2 %-ot. Lisztharmat primer fertőzése elindult, függetlenül a múlt heti alacsonyabb hőmérséklettől (heti átlag:14,6 fok volt). A hét első felében meg kell kezdeni a védekezés első fordulóját. Lisztharmat ellen kén+felszívódó, peronoszpóra ellen kontaktszer, molyok ellen olcsóbb piretroid.

Megkezdődött az akácok virágzása,tavaly ekkor fejeződött be(05.23.).

Őszibarack: Gyenge tafrína fertőzési hullám vonult végig az őszibarackosokon, ahol folyamatos volt a védelem, ott tünetet nem lehetett látni. Zöld őszibarack levéltetű felszaporodása is szembetűnő, a hajtásvégek levelei besodródtak. Védekezés:egy kontakt gombaölő szer és egy felszívódó rovarölő szer.

Szabadkai Imre, Csongrád-és térsége, május 23.

  1. Megfigyelés:  05.31-06.06.  22. hét: 

Kukorica:  A hűvös éjszakák akadályozzák a kukorica tápanyag felvételét, lassú a fejlődése, sok helyen a levelek antociános elszíneződése látható. Az elvégzett gyomirtások hatása jól érzékelhető, a gyomok elhalása tömeges. Ahol még nem végezték el a gyomirtást, e hét rendelkezésre áll a végrehajtására. Rovarkártételt nem találtam.

Őszi búza: A kalászfuzárium elleni kezelések közel 100%-ban időben elvégzésre kerültek, vele együtt rovarölő szer is kijuttatásra került. A felső három levél és a kalászok egészségesek. Csak a talaj közeli szinten lehet a búza szártövén és alsó levelén – kevés helyen – lisztharmat telepeket találni. Néhány táblában feljövőben vannak az egyszikű gyomok, főleg a rozsnok félék, de a széltippan is. Most már nincs mit tenni ellenük. Védekezési teendő már csak a fuzárium ellen van, ahol még nem végezték el.

Szőlő A száraz hét nem kedvezett a peronoszpóra fertőzéshez, a tarka szőlőmoly első nemzedékének rajzása is befejeződött, jelenleg a lisztharmat és a szőlőatkák veszélyeztetik az ültetvényeket. Az első permetezés megtörtént az elmúlt héten, így június első hetében nem kell védekezni a károsítók ellen. A szőlő virágzása még messze van, így botrytis kártételére sem számolhatunk.

Őszibarack A keleti gyümölcsmoly hajtáskárosítása visszaszorulóban van, új levélfodrosodási tünet sem található. Levéltetvek új telepei elvétve vannak, így a héten szünetelhet a védekezés.

Szabadkai Imre, Csongrád- és Térsége, május 30.

13.Megfigyelés: 06.07.-06.13. 23.hét:

Kukorica: A múlt hét eleje óta tartó folyamatos hőmérséklet emelkedés a kukorica fejlődését is felgyorsította. Eltűntek az antociános levelek,7-8 leveles kultúrnövény fejlettség alakult ki. A hét eleji 14 fokos napi középhőmérséklet hét végére 22,5 fokra váltott. Az elvégzett gyomirtások eredményessége megfelelő, kivéve a mélyfekvésű, kötött talajú táblákat, ahol a mezei zsurló intenzív sarjadása figyelhető meg. Ilyen parcellákban még elvégezhető sürgősen egy második gyomirtás (mezotrion+tembotrion hatóanyag kombináció). Rovarkártételt nem észleltem.

Őszi búza: A legtöbb búzafajta a virágzás végénél tart,a végrehajtott fuzárium elleni permetezések hatékonynak bizonyultak,a kórokozó tünetét a kalászokon nem lehet találni,igaz az időjárás sem kedvezett a fertőzésnek(csak az elmúlt hét első napján volt egy eső-14 mm). Gabonapoloskát és szipolyt sem látni. Aratásig most már táblaszintű védekezést nem kell alkalmazni.

Szőlő: A fürtmegnyúlás stádiumánál tart a szőlő,vannak 60-80 cm-es,7-9 leveles hajtások ,de vannak arasznyi hosszúságúak is. A borszőlőültetvények virágzása még jó néhány napot várat magára, legfeljebb a hét végére várható (jún.11-12.),egyedül egy korai csemegeszőlő (Palatina )déli fekvésű,védett helyen lévő tőkén jelentek meg ma (jún.06) az első nyíló virágok.

Tarka szőlőmolyrajzás továbbra sincs, amerikai szőlőkabóca lárvát sem fogott a ragacsos csapda. A hét második felében célszerű végrehajtani a második permetezést, mivel ekkor kerül fogékony stádiumba a szőlő s a jelzett meleg is kedvez a gombák fertőzéséhez. Lisztharmat, peronoszpóra és botrytis ellen ható kontakt +felszívódó szerek kombinációja ajánlatos. A szőlőtőke alsó sarjhajtásai még egy-két napig vegyszerrel leperzselhetők.

Őszibarack: Most már levélbetegségek erős fertőzése nem várható, viszont a fogékony nektarin fajtáknál a hét második felében el kell kezdeni a gyümölcsmonília elleni védekezést. Érésig 2-3 kezelés szükséges ahhoz,hogy jelentősebb kár ne keletkezzen. Különböző hatóanyag kombinációk  készítményei alkalmasak erre (fludioxonil,fenhexamid,ciprodinil, boszkalid). Megkezdik kelésüket a barackmoly első nemzedékének lárvái, így a védekezés terjedjen ki ezek ellen is (rovarölő szeres tankkombináció).

Szabadkai Imre, Csongrád- és térsége, június 06.

  1. Megfigyelés: 06-14.-06.20.: 24. hét

Kukorica Az 50-60 cm-es kukorica (9-10 leveles) erőteljesen fejlődik, függetlenül a csapadékszegény időjárástól, előny viszont, hogy nincs gyomkonkurencia. Levéltetű invázió gyomnövényeken megfigyelhető (libatok), de a kukoricára még nem települtek rá. Megkezdődött a kukoricamoly rajzása, igaz alacsony szinten ( 1-2 db), de tojásrakásával és lárvakelésével még nem találkoztam. Védekezési teendő nincs.

Őszi búza Elvirágoztak a búzák, a kalászok egészségesek. Fuzáriumot csak olyan őszi árpában találtam, amely nem kapott kalászvédelmet, ennek mértéke 1-2 ezrelékes. Rovarkártétel továbbra sincs.

Szőlő:   A múlt hétvégén beköszöntött meleg egész héten tartotta magát, így a heti középhőmérséklet igen magas volt (22,5 fok),ennek köszönhetően június 10-én megkezdődött a kékfrankos virágzása ( fő fajta a borvidéken), tavalyihoz képest 1 héttel később. Tarka szőlőmolyrajzás nincs, hasonlóan nem fogott amerikai szőlőkabóca lárvát a sárga ragacslap. Megkezdődött viszont az amerikai lepkekabóca szaporodása. A lombkorona belsejében (mivel a tűző napot nem szereti) az 1-2 éves vesszőkön fehér színű gyapjas bevonat látható, ez a kabóca habos nyálváladéka, ezzel védi magát a külső behatások ellen. Ha ujjheggyel ezt szétnyomjuk, ragacsos-nyúlós konzisztenciájú anyagot érzékelünk. Mivel csapadék csak egy alkalommal volt, mindössze 3 mm, peronoszpóra, lisztharmat és botrytis fertőzés nem következett be. A szőlő viszont fogékony stádiumban van, ezért a megelőző védekezést a hét második felében indokolt ütemezni (10-11 napos permetezési forduló). Lisztharmat ellen tebukonazol hatóanyag, mely enyhe védelmet ad a botrytis ellen is + kén. Peronoszpóra ellen rézmentes felszívódó anyag legyen.

Őszibarack: A  hajtások csúcsain lévő besodródó levelek jelzik, hogy újra megjelentek a levéltetvek (hamvas őszibarack levéltetű) s gyorsan szaporodnak. Folytatódik a barackmoly és keleti gyümölcsmoly lárvakelése is, így rovarölőszeres kezelés szükséges, társítva a monilia elleni szerrel. Tavaly erre az időre már tömegesen lepték a poloskák az őszibarackot és szívogatták, ez most még nem tapasztalható.

Szabadkai Imre, Csongrád- és Térsége, Június 13.

15.Megfigyelés:06.21.-06.27. 25 hét :

Kukorica: Ebben a hónapban még csak 3 mm eső hullott, ez most már aszályra utaló jeleket vált ki a kukoricából-megtorpant a növekedése,”furulyáznak”.Erősödik a kukoricamoly rajzása, csemegekukoricában már levelet hámozgató lárvát is találtam. Más kártevő még nem látható. Egyenlőre védekezési teendő csak a csemegekukoricában időszerű felszívódó szerrel.

Őszi búza: Aggasztó a szárazság, mivel a szemtelítődés-tejesérés stádiumában van a búza, s nincs miből táplálkoznia. Számíthatunk rá, hogy töppedt szemek alakulnak ki, aminek következménye az alacsony hektoliter súly. Tavaly a 24-ik héten 52 mm csapadék hullott, most semmi. Károsító fellépésére már nem kell számítani. Feladat a gabonatárolók tisztításának, fertőtlenítésének elvégzése (permetezés, füst- és ködképzés).

Szőlő: Maradt a magas heti középhőmérséklet, így gyorsan folytatódik a szőlő virágzása, 2-3 nap múlva be is fejeződik. A száraz idő miatt a kórokozók közül csak a lisztharmat tudott enyhe fertőzést produkálni. Rovarkártevők esetében nincs tarka szőlőmolyrajzás, amerikai szőlőkabóca L1-es lárvából 2 db-t fogott a csapda, megkezdődött viszont a júniusi cserebogár (zöld) rajzása, most még kevés az imágó (100 tőkénként 1-2 db).

A tavaszi hideg nemcsak a rügyeket viselte meg, melyek ki sem hajtottak, hanem a fás részeket is, mivel most kezdenek elsorvadni olyan tőkék, amelyek kihajtottak, de gyenge növekedésűek voltak eddig. A szállítószövetek sérülése most már nem tudja ellátni a hajtásokat vízzel, tápanyaggal. Ilyen tünet a tőkék 2-3 %-án figyelhető meg.

Védekezési forduló kitolható 14-15 napra, csökkentve ezzel a környezetterhelést. Elsősorban a lisztharmatra kell koncentrálni, de megelőzésként a peronoszpóra ellen is kell feszívódó szer. Ha a rajzás dinamikája indokolja, rovarölő szert is lehet használni a cserebogár és a kabóca ellen (lambda cihalotrin hatóanyag).

Őszibarack: A hajtások csúcsainak száradása jelzi a keleti gyümölcsmoly 2-ik nemzedékének kártételét. A hajtáscsúcs előtt 2-3 cm-re kezdődik a fonnyadás, majd a száradás. Kettéhasítva a hajtást, megtalálható a rózsaszínű,5-6 mm hosszú lárva, mely lefelé haladva feléli a bélrészt. Sajnos, megjelentek a gyümölcsön a poloskák, szívogatásuk nyomán a termés héján mézgakiválások (cseppek) képződnek, egy termésen 5-6 csepp is. Szétvágva az ilyen barackot, belül a húsrész barnul, helyenként a kiszívott nedvesség helyén az üregben szintén mézga képződik. A kevés megmaradt termést is tönkreteszik a poloskák. Védekezni taglózó hatású piretroiddal lehet ellene, csak ennek rövid a hatástartama.

Szabadkai Imre, Csongrád- és Térsége, 2021. 06.20.

16.Megfigyelés. 06.28.-07.04. 26.hét:

Kukorica: A hét a hőség jegyében telt el, mivel a heti középhőmérséklet meghaladta a 27,5 fokot. Tavaly 22,85 fok volt ezen időszak alatt. A 6 mm eső is csak harmatnak volt megfelelő. Már sülnek a kukoricák. A magas hőösszeg felgyorsította a vegetációt, már hozzák a címert-kényszerből-a térdmagasságú kukoricák. A kukoricamoly mellett rajzik a gyapottok bagolylepke, mindkettő lárvájának a kártétele látható a címert körülölelő levelek átrágásával. Kisebb egyedszámmal megtalálhatók a levéltetvek is a levélhónaljakban. Ha technikailag megoldható, védekezni kell a molylepkék lárváinak rágása ellen felszívódó szerrel.

Őszi búza: Csak az időjárás miatt alakult ki vészhelyzet a búzánál, túl gyors az érés. E hónapban eddig 9 mm eső esett (tavaly ezen időszak alatt 108 mm). A kalászok egészségesek, a viaszérésben lévő búzaszemek töppednek. Ha marad a száraz, meleg idő, egy hét múlva kezdődhet az aratás.

Szőlő: Két hét alatt lezajlott a szőlő virágzása (jún.10-24.),a terméskötődés nem a legjobb volt a szárazság miatt, fajtától függően magas a bogyóhullás aránya (50-60 %-os). Az aszály miatt a bibe beszáradt, ez miatt nem következett be a megtermékenyülés. Rajzik a tarka szőlőmoly második nemzedéke, 42 db-ot fogott az elmúlt héten a csapda. Az amerikai szőlőkabóca L2 lárvából egy db ragadt a csapdába. Intenzívvé vált a júniusi cserebogár rajzása, sorvégi tőkéken most már 20-25 db is látható. Lisztharmat, peronoszpóra fertőzés viszont nincs. Ez miatt ismételten kitolható a megelőző védekezési forduló két hétre, peronoszpóra ellen réz+felszívódó szer, lisztharmat ellen kén+ felszívódó szer. A júniusi cserebogarat a sorvégi tőkék piretroidos permetezésével is lehet gyéríteni a környezetterhelés csökkentése érdekében.

Őszibarack: A poloskák szívogatásának következtében a sérült termésen megjelent a gyümölcsmonília, zöld gyümölcsök elkezdtek rodhatni, főleg a nektarin típusú fajta csoportnál. Található rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idővel rendelkező felszívódó gombaölő szer (fludioximil, ciprodinil, boszkalid, piraklostrobin, fenhexamid), melyet ismétlődően alkalmazva megfelelő eredményt érhetünk el.

Szabadkai Imre, Csongrád- és térsége 2021. 06.27.

  1. Megfigyelés: 07.05.-07.11: 27. hét:

Kukorica: Címerhányás kezdeténél tart a kukorica és szenved a szárazságtól. Megjelent a kukoricabogár imágó, kártétele jelenleg a levelek hosszanti csíkozású hámozgatására korlátozódik, mivel a címer még most bújik ki s a csővégi bibék sincsenek. Az imágó gyakorisága 1-2 db 10-12 tövenként. Kukoricamoly kártétel mértéke 2-3%-os, tünet a címert körülvevő levelek átrágása, kilyuggatása. Új levéltetű telepek a kukoricaszár alsó harmadán jelentek meg, minden második, harmadik tövön. A telepeket a hangyák előszeretettel látogatják. Időszerű a védekezés felszívódó hatású szerrel a moly kártevők ellen.

Őszi búza:  A hétfői nappal megindulhatott a búza aratása, a korai fajták már 12,5%-os víztartalmat mutattak. A szemek egészségesek, minősége viszont változó, fehérje és sikértartalma a fajtára jellemzőnél alacsonyabb. Védekezési teendő nincs.

Szőlő:  Zöldborsó nagyságú szemek vannak a fürtökben. A száraz idő féken tartja a tipikus gombabetegségek kialakulását, tünet lisztharmatból még mindig csak a primer fertőzésből van, az is csak elvétve, peronoszpóra tünet egyáltalán nincs, hiszen eső is csak egy alkalommal volt 13mm (zápor).Tarka szőlőmoly rajzás erősödött, 64 db volt a fogott lepkék száma, amerikai szőlőkabóca L2-es lárvából 4 db-ot csapdáztam. Júniusi cserebogár imágók egyedszáma a csúcson van, elszórtan 1-1 tőkén már 40 db is látható.Védekezés a 2 hetes permetezési fordulóval indokolt. Peronoszpóra ellen rén + felszívódó, lisztharmat ellen kén + felszívódó szerrel, cserebogarak ellen jó a taglózó hatású piretroid.

Őszibarack:  Ismétlődő, de friss tünet a keleti gyümölcsmoly újabb nemzedékének a lárva kártétele a hajtásvégeken. Elsősorban szépséghiba a fákon, de lehet ellene védekezni felszívódó hatású rovarölő szerrel ( acetamiprid), tankkombinációban a moníliás gyümölcsrothadás elleni szerrel.

Szabadkai Imre, Csongrád- és Térsége, 2021. 07.04.

  1. Megfigyelés: 07.12.-07.18.: 28. hét

Kukorica: Megkezdődött a csőképződés, a bibék kibújása és a címer virágzása. A kukoricabogár populációja nem nőtt. A kukoricamoly rágása továbbra is feltűnő, a címert körülvevő felső levelek kilyuggatásával. Az első nemzedék lárvái elvonultak bábozódni, mert már nem találhatók meg a rágásuk helyszínén (a ki nem bújt címerekben kis odúkat rágtak). A levéltetvek az alsó szárrészről fentebb húzódtak, már a levelek felszínén is láthatóak a kisebb telepek. Védekezési teendő nincs.

Őszi búza: Jó ütemben haladt az aratás a hétvégi esői (15 mm). A termés mennyisége eléggé szórt képet mutat a közepes és a jó között. Minősége a takarmány és a malmi 2-es között változik. Viszonylag kicsi a fehérjetartalom (11-12%), a kisér és a hektoliter súly is.Védekezés most már a tarlók gyommentesítésére irányuljon.

Szőlő: Fürtzáródás kezdeténél tart a növény. A sűrűn előforduló járványos betegségektől mentes (peronoszpóra, lisztharmat, botritisz). Borszőlőn lisztharmatot még mindig csak primer fertőzésből elvétve egy-egy levélen lehet találni, egy nagyon fogékony csemegeszőlő (Favorit) bogyóján viszont már megjelent a szürkésfehér bevonat. A korábbi éveknél viszont több sorvadó tőke mutatkozik, melyet a szőlősárgaság fitoplazma okozhat (nem gyógyítható). Egyes fajtákon (Cabernet) a feketerothadás hajtás- és levélnyélen megjelenő tünete észlelhető. A háncsszöveten ovális, besüppedő fekete foltok vannak, melyek a hajtások gyenge növekedését, majd elhalását okozzák. Elvileg a peronosz- és lisztharmat elleni szerek védenek ez ellen is. Rovar kártevők közül a tarka szőlőmoly második nemzedéke befejezte rajzását, a múlt hét elején 9 darabot fogott a csapda. Amerikai szőlőkabóca L3-L4-es lárvából 7 darab volt a fogás eredménye. Júniusi cserebogár még mindig rágja a leveleket, de már csökkenő egyedszámmal. Az amerikai lepkekabóca fehéres telepei kis mértékben szaporodtak.

Védekezés továbbra is két hetes fordulókkal, megelőző jelleggel: peronoszpóra ellen réz hatóanyag, lisztharmat ellen kén+tebukonazol, amely véd a fürtbotritisz ellen is, mivel a fürtzáródás állapotánál tartunk.

Őszibarack: Legnagyobb veszély a poloskák szívogatása, melynek nyomán szivacsossá válik a gyümölcs húsa, és így piacképtelen. Csak gyakori piretroidos permetezés ad ellene elfogadható eredményt. Védekezni még a moníliás gyümölcsrothadás és a keleti gyümölcsmoly lárvakártétele ellen kell.

Szabadkai Imre, Csongrád és térsége, július 10.

 

Maroslelei Növényvédelmi Észlelési Rendszer Működtető: Csordás Csaba egyéni vállalkozó

Csapdák fogási adatai: 2021. II. félév

Dátum: 07.06 07.13 07.20 07.27

 

Almamoly

 

29 54 68 62
Szilvamoly

 

132 81 32 39
Keleti gyümölcsmoly

 

125 172 89 99
Barackmoly

 

5 9 45 14
Tarka szőlőmoly

 

0 0 0 0
Poloskaszagú szilvadarázs 0
Cseresznyelégy

 

0
 Nyugati dióburok-

fúrólégy

7 5 0 1
Kéregmoly

 

5 3 0 0
Fokhagyma pillangó*

 

2 0
Gyapottok bagolylepke

 

8 14 3 7
S. f. buxusmoly 0 0 0 0
Vadgesztenyelevél-aknázómoly-Maroslele 9 0 4 3
Vadgesztenyelevél-aknázómoly-HMVhely 3 0 7 5

jelölések:  +:kapszulák cseréje,   N:  nem lehetett leolvasni (a következő adat halmozott érték), M: megsemmisült, §: nincs csere

*: fokhagyma pillangó rajzásának adata sátor csapdával  –

Munkánkhoz az MTA ATK Növényvédelmi Intézetének Csalomon típusú csapdáit használjuk.