1. Megfigyelés

Őszi búza : Az elmúlt év őszén korán elvetett búzák (okt.1-10 között) igen fejlettek,jól bokrosodtak, sűrűk, 20-25 cm magasságúak, s lisztharmattól erősen fertőzöttek. Az alsó levelek már sárgulnak,a felette lévő leveleken pedig a lisztharmat micéliumainak friss telepei láthatóak.

Ugyanez figyelhető meg az október eleji őszi árpavetéseken is.

Az október végi vetéseken még nem található lombot károsító gombabetegség.

Gyomok közül az őszi kelésű veronikafélék és tyúkhúr található, valamint megkezdődött az acat sarjadása is.

Védekezési teendő a korai vetésű kalászosokban a lisztharmat elleni permetezés, melyet ezen a héten el kell végezni.

Őszibarack: Piros bimbós stádiumban vannak az őszibarackok,a hajtásrügyek pikkelyei szétnyíltak,a levélkezdemények 4-5 mm-ek. A réztartalmú lemosó permetezés már csak a tribázikus rézszulfáttal ajánlott.

A hét második felében célszerű a tafrínás levélfodrosodás ellen megkezdeni az ismétlődő permetezést, most egy kontakthatású szerrel (ditianon hatóanyag).

Szőlő: Elindult a szőlő vegetációja (könnyezés kezdete márc. 10.),de növényvédelmi teendő még a héten nem indokolt.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, március 16.)

2. Megfigyelés

Őszi búza :Az elmúlt heti száraz idő akadályozta a lisztharmat továbbterjedését,levélkárosító gombabetegségek sem tudtak fertőzni.

A melegedő talaj viszont kedvez a gyomok kelésének,már a napraforgó árvakelés is bújkál kifelé.

A fagyokkal járó lehülési hullám e héten nem teszi indokoltá a növényvédelmi kezeléseket.

Őszibarack :Virágzó őszibarackosokban a levélkék 10-14 mm nagyságúak,alkalmasak arra,hogy a tafrínától megfertőződjenek,ha néhány mm csapadék hullik,függetlenűl a hűvös időtől.

Javasolt a megelőző védekezés kontakt + felszívódó szer kombinációjával (ditianon + difenokonazol).

Szőlő :Rügyduzzadás stádiumában van a szőlő.A többéves részek kéreg alatti védett helyein a tarka szőlőmoly fehéres bábjai láthatóak,helyenkét pajzstetvek és az amerikai lepkekabóca tavalyi szövedékei.

A hideghullám elmúltával olajos-kénes lemosó permetezést célszerű elvégezni,mely véd a lisztharmat tőkén áttelelő micéliumai ellen is.

Az ősszel kelő gyomok-árvacsalán,aggófű,gólyaorr-fejlettek,virágoznak.Fel kell készülni a gyomírtásra.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, március 22.)

3. Megfigyelés

Őszi búza : A búzák fejlettsége a szárba indulás és a kétnóduszos állapot között van. A dúsabb, magasabb állományokban az alsó leveleken lisztharmat látható, a 15-18 cm magasságú búzák egészségesek. Elvétve lehet pirenofórás, illetve helmintospóriumos tünetet találni a leveleken. Gyomok közül a veronika és a tyúkhúr uralkodik, kevesebb az ebszékfű és a pásztortáska. Az újabb lehűlés kivárásra késztet a növényvédelmi kezelésekkel.

Őszibarack : A fagyok eddig még nem károsították a virágokat,viszont a 15-20 mm-es levélkéken,az érzékeny fajtákon (nektarinok),a pirosodó levélrészek a tafrína fertőzés bekövetkeztét jelzik. Sürgős a védekezés felszívódó+kontaktszerrel.

Szőlő: Továbbra is a rügyduzzadás stádiumánál tart a szőlő, csak a napos védett helyeken lehet „gyapjas”állapotú rügyeket látni (szétnyílt rügypikkelyek). Az elkövetkező két hétben el lehet végezni a sorok gyomirtását (tankkombináció) és az olajos-kénes lemosó permetezést. A szőlőmoly rajzásmegfigyelésére kihelyezésre kerültek a szexferomon csapdák, de fogás még nem volt.

Őszi káposztarepce: Zöldbimbós állapotban vannak a repcék és tömegesen jelentek meg  a repcefénybogarak. Indítani kell a védekezést ellenük.

(Szabadkai Imre Csongrád térsége, március 29.)